Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Öntsünk tiszta vizet a pohárba és igyunk mellé egy déli rizlinget! – hétvégi gasztrotipp

Hitted volna, hogy a Balaton déli partján is több mint 40 komoly borászat található? Ha már a legtöbben úgyis Zamárdi felé veszitek az irányt a nyarat búcsúztató MOL Nagyon Balaton fesztiválok miatt, megmutatjuk nektek, hogy nemcsak az északi parton folyik a csapból is prémium rizling és rozé! Mivel a balatoni fesztiválokon mindig lehet jó minőségű helyi borokat is inni, segítünk, hogy a Strandon és B.my.Lake-en milyen pincészeteket érdemes keresni, ha a környékről kóstolnátok valamit.

Kell még egy nagy tánc ezen az utolsó nyári hétvégén! A MOL Nagyon Balaton programja a  B.my.Lake és a Strand Fesztivál fellépőivel egyaránt ígéretes hazai és külföldi fellépők sorát hozza el, már csak némi energia kell ahhoz, hogy sikerüljön tartani a ritmust. Korábban a Sound előtt már adtunk ötleteket a gyomor minőségi megtöltésére Zamárdi környékéről, de az igazán közeli Siófok is tartogat még bőven gasztromeglepetéseket.

Mindenki hallott már az északi és a déli part békés "polgárháborújáról". Északról sokaknak a pincészetek, a magaskultúra, a dombokkal teli elegáns vidék és a vitorlás hajók jutnak eszükbe, míg a déli partot sokan a sekély vízzel, a szocreál nyaralókkal, családias vendéglőkkel és a hangos fesztiválokkal azonosítják. Ebből a felületes képből mi most egy gondolatot cáfolunk meg: a bor egyáltalán nem az északi part kizárólagos privilégiuma.

A mindig friss Mr. Irsay

Kezdjük ott, hogy a déli parton több mint 40 borászatot tart számon a Dél-balatoni Borút Egyesület. A dél-balatoni borvidék hivatalosan Balatonkeresztúrtól Zamárdiig és a déli parttól Somogy belseje felé terül el. Az agyagos-homokos talajon jellemzően királyleányka, chardonnay, zöld veltelini nő, vörösök közül pedig merlot és a kékfrankos fajták teremnek erre jó szívvel, hiszen a dűlők kiváló minőségűek. A borvidék javát Balatonboglár és Balatonlelle környékén találod, a Kishegyi borászokra már szenteltünk külön figyelmet az egyik korábbi gasztrotippünkben, amikor Földvárt és környékét emlegettük.

Haladjunk szépen sorban a friss, világos fehérektől egészen az ütős vörösekig. A balatonföldvári Podmaniczky Pincészet borászat citrusos, bodzás Mr. Irsay elnevezésű bora ellentmondást nem tűrően itatja magát, friss és sallangmentes. Fontos tudni, hogy tekintettel a déli talaj sajátos, löszös jellegére, az itteni olaszrizling egészen más élmény, mint északi rokona.

Déli dinasztiák

Az ásványos ízekhez szokott receptoroknak igazán üdítő lesz találkozni a Légli Szőlőbirtok harsogóan friss, gyümölcsös Bányászó névre keresztelt olaszrizlingjével. Légli Ottót joggal tarthatjuk a rizlingek mágusának, hiszen a késői szüretelésű, acéltartályban erjesztett, 11 hónapon át tölgyfában érlelt rajnai rizlingje számtalan díjat bezsebelt. Borszakértőnk idén nyár elején azt mondta róla, hogy az ország egyik legjobb rajnaija.

A Légli név gyakori errefelé, ha bor kerül szóba: Ottó öccse, Géza saját borászatot üzemeltet Kislaki néven. Géza parasztházakat is felújított, és napelemmel látta el őket, itt akár egy nagyobb társaság is kényelmesen elfér, a panoráma pedig olyan, hogy legszívesebben éveken keresztül ezt néznénk. A legfiatalabb Légli persze borban is erős, készít pezsgőt is, de rozéjával találkozhattok a legtöbb helyen.

A déli borvidék habzóborokban is roppant erősen teljesít: a balatonlellei Bujdosó Pince pezsgőalapú, jázminos királyleánykája már alapvetésnek számít a térségben, a modern, kéthelyi Kristinus Borbirtok Axecco névre keresztelt, muskotályból készült, félédes gyöngyözőbora pedig egy igazi különlegesség, amivel a desszertek ízélményét fokozhatjuk a tökéletességig. A korábban AX néven futó borászat a déli part egyik legimpozánsabb kortárs épületét és pazar konyhát is tudhat magáénak.

Konyári Dani a Lolipop nevű málnás, szerecsendiós ízjegyű rozé habzóborával írta be magát a déli borvidék történelmébe, mely egy szerencsés cabernet és kékfrankos házasítás szerelemgyereke. A Konyári Borbirtok nagy népszerűségnek örvendő tételeit nehéz lenne most felsorolni, de egészen biztos, hogy velük a legtöbb vendéglátóipari egységben találkozni fogtok zamárdi fesztiválokon innen és túl.

A pezsgő, a rozé és a vörös vidéke

A buborékmennyiség töretlen fokozásával a gyöngyöző- és habzóborok után most tudjátok meg, hogy délen még pezsgő is terem, nem is akármilyen! Idén az ország öt legjobb fehér pezsgője közül kettő: a Garamvári Szőlőbirtok Blanc Fleur 2008 nevű tétele és a Légli Szőlőbirtok 2013-as Méthode Traditionelle Brut-je – a legjobb rozépezsgők közül pedig egy, a Garamvári Szőlőbirtok 2008-as Evolution Roséja – származik a dél-balatoni borvidékről.

A rozé a nyár kultbora. Még a nagy sörösök is beadják a derekukat ilyenkor, és a mennyiségileg is jobban teljesíthető rozéfröccsözésre váltanak, minőségi ebédek mellé pedig egy-egy pohár prémium rozéra. Ilyen például Pócz József Rozé Cuvéeje. A Pócz Pincészet lelkes borásza egyébként a cuvée-t, azaz a borházasításokat tartja a borkészítés csúcsának. Egy-egy ilyen keverék képes ugyanis megmutatni igazán az adott szőlőtermő térség kvalitását és a borász igazi saját hangját, identitását. Kékfrankosból, cabernet sauvignonból és merlot-ból készült kombináció igazán találó választás egy finom ebéd mellé.

Ha csak egy vörösbort kóstolsz idén a déli parton, a (szintén a Konyári-família tulajdonában lévő) rádpusztai IKON Pincészet Tulipánja legyen. A gravitációs technikával történő termelés végterméke egy igazi testes, zamatos, szilvás, kávés sauvignon, a merlot, syrah és franc társítást 16 hónapon át érlelték, hogy elnyerje végső zamatát. A felsorolás végéről vétek lenne kihagyni Kötcsét, ahol több pincészetet is találtok: egy egész napos túrát is megérhet, ha végigjárjátok a Gutman Borpincétől kezdve a Veszprémi Családi Pincészetig az összes helyet.

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A