Hitted volna, hogy a Balaton déli partján is több mint 40 komoly borászat található? Ha már a legtöbben úgyis Zamárdi felé veszitek az irányt a nyarat búcsúztató MOL Nagyon Balaton fesztiválok miatt, megmutatjuk nektek, hogy nemcsak az északi parton folyik a csapból is prémium rizling és rozé! Mivel a balatoni fesztiválokon mindig lehet jó minőségű helyi borokat is inni, segítünk, hogy a Strandon és B.my.Lake-en milyen pincészeteket érdemes keresni, ha a környékről kóstolnátok valamit.

Kell még egy nagy tánc ezen az utolsó nyári hétvégén! A MOL Nagyon Balaton programja a  B.my.Lake és a Strand Fesztivál fellépőivel egyaránt ígéretes hazai és külföldi fellépők sorát hozza el, már csak némi energia kell ahhoz, hogy sikerüljön tartani a ritmust. Korábban a Sound előtt már adtunk ötleteket a gyomor minőségi megtöltésére Zamárdi környékéről, de az igazán közeli Siófok is tartogat még bőven gasztromeglepetéseket.

Mindenki hallott már az északi és a déli part békés "polgárháborújáról". Északról sokaknak a pincészetek, a magaskultúra, a dombokkal teli elegáns vidék és a vitorlás hajók jutnak eszükbe, míg a déli partot sokan a sekély vízzel, a szocreál nyaralókkal, családias vendéglőkkel és a hangos fesztiválokkal azonosítják. Ebből a felületes képből mi most egy gondolatot cáfolunk meg: a bor egyáltalán nem az északi part kizárólagos privilégiuma.

A mindig friss Mr. Irsay

Kezdjük ott, hogy a déli parton több mint 40 borászatot tart számon a Dél-balatoni Borút Egyesület. A dél-balatoni borvidék hivatalosan Balatonkeresztúrtól Zamárdiig és a déli parttól Somogy belseje felé terül el. Az agyagos-homokos talajon jellemzően királyleányka, chardonnay, zöld veltelini nő, vörösök közül pedig merlot és a kékfrankos fajták teremnek erre jó szívvel, hiszen a dűlők kiváló minőségűek. A borvidék javát Balatonboglár és Balatonlelle környékén találod, a Kishegyi borászokra már szenteltünk külön figyelmet az egyik korábbi gasztrotippünkben, amikor Földvárt és környékét emlegettük.

Haladjunk szépen sorban a friss, világos fehérektől egészen az ütős vörösekig. A balatonföldvári Podmaniczky Pincészet borászat citrusos, bodzás Mr. Irsay elnevezésű bora ellentmondást nem tűrően itatja magát, friss és sallangmentes. Fontos tudni, hogy tekintettel a déli talaj sajátos, löszös jellegére, az itteni olaszrizling egészen más élmény, mint északi rokona.

Déli dinasztiák

Az ásványos ízekhez szokott receptoroknak igazán üdítő lesz találkozni a Légli Szőlőbirtok harsogóan friss, gyümölcsös Bányászó névre keresztelt olaszrizlingjével. Légli Ottót joggal tarthatjuk a rizlingek mágusának, hiszen a késői szüretelésű, acéltartályban erjesztett, 11 hónapon át tölgyfában érlelt rajnai rizlingje számtalan díjat bezsebelt. Borszakértőnk idén nyár elején azt mondta róla, hogy az ország egyik legjobb rajnaija.

A Légli név gyakori errefelé, ha bor kerül szóba: Ottó öccse, Géza saját borászatot üzemeltet Kislaki néven. Géza parasztházakat is felújított, és napelemmel látta el őket, itt akár egy nagyobb társaság is kényelmesen elfér, a panoráma pedig olyan, hogy legszívesebben éveken keresztül ezt néznénk. A legfiatalabb Légli persze borban is erős, készít pezsgőt is, de rozéjával találkozhattok a legtöbb helyen.

A déli borvidék habzóborokban is roppant erősen teljesít: a balatonlellei Bujdosó Pince pezsgőalapú, jázminos királyleánykája már alapvetésnek számít a térségben, a modern, kéthelyi Kristinus Borbirtok Axecco névre keresztelt, muskotályból készült, félédes gyöngyözőbora pedig egy igazi különlegesség, amivel a desszertek ízélményét fokozhatjuk a tökéletességig. A korábban AX néven futó borászat a déli part egyik legimpozánsabb kortárs épületét és pazar konyhát is tudhat magáénak.

Konyári Dani a Lolipop nevű málnás, szerecsendiós ízjegyű rozé habzóborával írta be magát a déli borvidék történelmébe, mely egy szerencsés cabernet és kékfrankos házasítás szerelemgyereke. A Konyári Borbirtok nagy népszerűségnek örvendő tételeit nehéz lenne most felsorolni, de egészen biztos, hogy velük a legtöbb vendéglátóipari egységben találkozni fogtok zamárdi fesztiválokon innen és túl.

A pezsgő, a rozé és a vörös vidéke

A buborékmennyiség töretlen fokozásával a gyöngyöző- és habzóborok után most tudjátok meg, hogy délen még pezsgő is terem, nem is akármilyen! Idén az ország öt legjobb fehér pezsgője közül kettő: a Garamvári Szőlőbirtok Blanc Fleur 2008 nevű tétele és a Légli Szőlőbirtok 2013-as Méthode Traditionelle Brut-je – a legjobb rozépezsgők közül pedig egy, a Garamvári Szőlőbirtok 2008-as Evolution Roséja – származik a dél-balatoni borvidékről.

A rozé a nyár kultbora. Még a nagy sörösök is beadják a derekukat ilyenkor, és a mennyiségileg is jobban teljesíthető rozéfröccsözésre váltanak, minőségi ebédek mellé pedig egy-egy pohár prémium rozéra. Ilyen például Pócz József Rozé Cuvéeje. A Pócz Pincészet lelkes borásza egyébként a cuvée-t, azaz a borházasításokat tartja a borkészítés csúcsának. Egy-egy ilyen keverék képes ugyanis megmutatni igazán az adott szőlőtermő térség kvalitását és a borász igazi saját hangját, identitását. Kékfrankosból, cabernet sauvignonból és merlot-ból készült kombináció igazán találó választás egy finom ebéd mellé.

Ha csak egy vörösbort kóstolsz idén a déli parton, a (szintén a Konyári-família tulajdonában lévő) rádpusztai IKON Pincészet Tulipánja legyen. A gravitációs technikával történő termelés végterméke egy igazi testes, zamatos, szilvás, kávés sauvignon, a merlot, syrah és franc társítást 16 hónapon át érlelték, hogy elnyerje végső zamatát. A felsorolás végéről vétek lenne kihagyni Kötcsét, ahol több pincészetet is találtok: egy egész napos túrát is megérhet, ha végigjárjátok a Gutman Borpincétől kezdve a Veszprémi Családi Pincészetig az összes helyet.