Köveskál már megszámlálhatatlan, maga a Kálibuli pedig harmadik alkalommal varázsol el minket egy teljes napon át. A MOL Nagyon Balaton programsorozat idei utolsó felvonásaként ismét kiélvezhetjük a falu három legkiválóbb éttermének kínálatát, de az asztalra kerülő italok és étkek mellett az elme is bőven kap táplálékot.

A fesztiválszezon elejéről a nyár végére vándorolt egynapos minirendezvény tökéletes levezetése a mögöttünk álló élménydús 3 hónapnak. A Kálibuli lefedi mindazt, amiért szeretjük a Balatont: a sokszor dicsért köveskáli éttermek főznek, lesznek kiváló borok az északi partról, jönnek okos és érdekes emberek, akik nemcsak előadnak, hanem beszélgetni is lehet velük, estére pedig még némi zenés program is előkerül.

Az Északipart Magazin rendezésében szeptember 17-én a Balaton-felvidék egyik legizgalmasabb helyszíne, a Káli-medence ékköve - a korábbi évekkel ellentétben idén Szentbékkálla és Mindszentkálla nélkül - három szórakozás-csomaghoz három különböző jegyet kínál. Most elmondjuk részletesen, hogy melyik jegyért, mit kaptok cserébe.

Előadások és workshopok

Az 5800 Ft-os napijeggyel beléphetsz a rendezvény helyszínére és elmerülhetsz az előadásokban, workshopokban, este pedig bulizhatsz egy hatalmasat. Hogy pontosan kiktől lehet inspirálódni?

Repetázni előadásokból is lehet, így a tavalyi év sikereit megduplázva, gasztro témában a kihagyhatatlan Mautner Zsófi, az egyik legképzettebb borszakértő, Herczeg Ági és a több neves étteremnél tanácsadóként dolgozó Harmath Csaba tart előadást.

A hazai vendéglátás ikonikus helyeiről fővárosi szemmel Pintér Katalin mesél majd, akinek olyan nagy múltú helyek fűződnek a nevéhez, mint a Gerbaud, az Onyx, vagy a viszonylag friss húsnak számító, annál nagyobb sikereket elért Émile. A balatoni vonalat Csapody Balázs képviseli, aki vitathatatlanul elérte, hogy a balatoni gasztronómia szóösszetétel hallatán a Kistücsök rögtön eszünkbe jusson.

Még mielőtt túlzottan megéheznénk, nem csak gasztronómiáról lesz szó: Dr. Boldizsár Ildikó meseterapeuta az élet és a mesék világának kapcsolataira, mindenhol jelenlévő karaktertípusokra világít rá, Dr. Almási Kitti, klinikai szakpszichológus pedig a bizonyítási vágy és az önértékelés határait fejtegeti. 

A kicsit pikánsabb témák kedvelőinek Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus tart előadást a gasztronómia és az intimitás, mértékletesség kérdéseit boncolgatva.

Az elsőre kicsit szárazabbnak tűnő témák - business és történelem - laza tálalásáról olyan szakemberek gondoskodnak, Gordon Ákos (Virgo, iwiw) és Kis Ervin Egon (e-ker blog), akik a digitális nomádság balatoni vonulatáról és a régió digitális, innovációs iparának fellendítésének lehetőségeiről mesélnek majd. Rajtuk kívül beszélget még többek között Stumpf András (Mandiner) és Szakonyi Péter (napi.hu), a korábbi BKK-vezér, Vitézy Dávid (Közlekedési Múzeum) pedig arról tart előadást, milyen hatása van a közlekedésfejlesztésnek a turizmusra.

A bal és jobb agyféltekét egyaránt kielégítő menün felül egész nap szemezgethetünk a különböző workshopokból kávépörköléstől lakberendezésig, a gyerekeknek Varró Dani versel és Gryllus Vilmos zenél esti órákban pedig Rakonczai Imre ül be a zongorája mögé.

Borkóstoló jegy

Egy lépcsővel feljebb, a következő kategoriában 8500 Ft-ért a fenti programok előtt, után és közben 12 boros tétel nyújt egy kis felfrissülést. A résztvevő borászatok stílusosan mind az északi part színeiben játszanak, élen a két helyi Pálffy Pincészet és a Káli Kövek legjobb palackjaival, de érkezik még Hegymagasról a Gilvesy Pincészet, Káptalantótiból a Sabar Borház és Monoszlóról a Liszkay Pince is.

Gasztronómia

Aki pedig tényleg nem szeretne semmiből sem kimaradni, 16500 Ft-ért Gourmet+ jegyet válthat, amivel az előadásokon és a borokon felül a környék három közismert éttermének 3x3 fogásos degusztációs menüjével koronázhatja meg a Kálibulit.