Az őszi Balaton jelent egyrészt egy kicsivel több réteg ruhát a tóparti bor- és gasztrofesztiválokon, valamivel kevesebb nyitva tartó éttermet, több kirándulást, és bizony több wellnessezést. Utóbbi miatt érkeztünk most a siófoki Ezüstpartra, ahol a Hotel Residence-ben töltöttünk el egy éjszakát. Feltérképeztük a szállodát: kipróbáltuk a wellnessrészleget, teszt alá vetettük a svédasztalt, és még a lakosztályba is benéztünk. A végére pedig bántuk, hogy csak egy napra jöttünk.

Igen, itt az ősz, de ez sosem volt kifogás arra, hogy elugorjunk a Balatonra, legalább egy hosszú hétvégére. A 22 fok fölé emelkedett tóvíz helyett most a 30 fok fölötti élménymedence volt a motiváció, így érkeztünk meg a Hotel Residence-be. A szálloda olyan, mint egy modern villa a Budai-hegyekben, azzal a különbséggel, hogy éppen Siófok kertvárosában, a Balatontól 100 méterre húzták fel. Az épület nem túl nagy, de ezt szerettük benne, mert ettől valahogy családias a hangulat. A szálloda maga 2003-ban nyílt a város első négycsillagosaként, 2013-ban pedig megkapta a mostani új, fiatalos dizájnját és néhány pluszszolgáltatást.

Az üvegtetős, világos aulában a mosolygós személyzet már messziről üdvözöl, és teszi is fel a kérdést: miben segíthet. Ha éppen csak enni szeretnénk, balra irányítanak majd, de szállóvendégekként a bejelentkező után felfelé kell venni az irányt. Mi így jutottunk a lila-szürke-fehér színkombinációs, elegánsan otthonos szobánkba, amihez egy kisebb, közös terasz is tartozott. A szálloda 57 szobája egyébként vagy standard vagy Deluxe (apartman jellegű), plusz van egy 100 négyzetméteres, még elegánsabb lakosztály. Bármelyik típust is választjuk, a kényelmes ágy mindenhol adott lesz a nagy alvásokhoz.

Aztán jöhet a lista második pontja: a wellness. Itt valószínűleg többet fogunk időzni, már csak azért is, mert korán nyit és későn zár. Már 7-kor jöhetünk napindító hosszokat számolni, és akár este 10-kor is elvégezhetjük az utolsó karcsapásokat. A kettő között pedig az úszómedencén túl masszíroztathatjuk magunkat az élménymedencében, vagy egy koktéllal felszerelkezve pezsgőfürdőzhetünk (mert egy pool bar is tartozik a részleghez). Ott van aztán a "Szaunavilág", ami alatt finn szaunát, gőzkabint, aromaszaunát és sókabint kell érteni. Mindezek előtt/után pedig érdemes felmérni a masszázskínálatot, ahol több mint 20 különböző változattal találjuk szemben magunkat.

Na és mit csinál a wellnessező ember, ha nem alszik vagy fürdőzik? Mi ettünk. A Residence-ben a büféasztalos reggeli benne van a szoba árában, és aki félpanziózik, svédasztalos vacsorát is kap mellé. A kínálatban lévő előételek, levesek, főételek, desszertek terén ugyan nem kell gourmet fogásokra gondolni, de ízletes és laktató ételekről már bátran lehet előre fantáziálni. Étlapról is tudunk egyébként rendelni, mi így kóstoltuk meg a tatár beefsteak-et és a rozé kacsamellet mogyoróburgonyával.