Jásdi István nyilatkozott a tűzoltóvíz-tárolóként engedélyezett medencékről, az eltűnő balatoni szőlőről és az első szüretükről is, amikor a szkeptikus csopaki szőlősgazdákat egy egyszerű újítással nyűgözték le.

Tanulságos interjú jelent meg Jásdi Istvánnal az mno.hu-n. Összefoglaljuk a legérdekesebb részeket belőle.

"A borvidék szőlőinek kevesebb mint tíz százaléka újult meg az elmúlt 15-20 évben."

Jásdi szerint a borvidék szőlőinek túlnyomó része már 30-35 évnél is idősebb, ezek pedig rosszul viselik a változékony időjárást. További probléma, hogy az ültetvényeket sokszor nyugdíjas korú gazdák művelik, akik szintén nem telepítenek új szőlőket. Ezért szerinte félő, hogy 5-10 éven belül eltűnik a balatoni szőlők 80 százaléka. (Erről már korábban írt egy publicisztikában.)

"Gyerekeik már régen kivágatták volna velük az ültetvényeket."

A csopaki borász azt mondja, hogy sokszor a szép kilátás miatt áldozzák fel az értékes szőlőtermő területeket a Balatonnál: "a nyaralók egyre magasabbra nőttek, és felépültek a tűzoltóvíz-tárolóként engedélyezett úszómedencék is." 

Csopak, a kivétel

"Az a szerencsénk, hogy itt, Csopakon a legjobb szőlők nem legfelül vannak, ahonnét a legjobb a panoráma, hanem a hegy közepétől lefelé" - mondja Jásdi, majd azt is hozzáteszi, hogy az önkormányzatnál védetté nyilvánították ezt a területet.

Hogyan lehetne megakadályozni a termőterületek eltűnését?

Négy dolgot javasol:

  • védetté kellene tenni a szőlőtermő területeket
  • ösztönözni a minigazdaságok koncentrációját. Legalább öthektáros birtokokra van szükség, hogy eltartsanak egy családot.
  • géphasználati és -értékesítési szövetkezetek alapítását kell ösztönözni, mert 40-50 hektárnál kisebb egységeket nem lehet gépesíteni.
  • az új telepítéseket egy-egy területen csak azonos térállásban, azonos művelésmóddal szabad engedélyezni

És az EU sem segít?

Az Európai Uniótól Jásdi szerint több tízmilliárd forint folyik be szőlőtelepítésre, de itthon úgy írják ki a pályázatokat, hogy jobban megéri alföldi visszaminősített fagyzugos területen pályázni, mert az üzlet akkor is megéri, ha nem lesz termő az ültetvény.

"A szövetkezet lejáratott fogalom"

A Jásdi Borteraszon megforduló döntéshozók ("államelnökök,  miniszterelnök-helyettesek, miniszterek, uniós képviselők") előtt is panaszkodik, de ha a döntéshozó elmegy Villányba, ott is mást hall minden pincében. "És akkor legyint: oldjátok meg ti magatok."

+1 Jásdiék első szürete