Borbély Tamás még csak a harmincas évei derekán jár, de az elmúlt öt évben rendre bekerült a Magyar Bor Akadémia "Év Bortermelője Magyarországon" díj döntőjébe. Akkor született, amikor szülei szőlőt telepítettek, együtt nőtt fel a badacsonyi pincészettel, ahol ma már teraszt és kóstolótermet is üzemeltet a család. Titok nincs, csak jó munkamegosztás.

Az "Év Bortermelője Magyarországon" negyed évszázada

Noha különböző borászok, szakírók és a borkereskedők fiatalabb generációja részéről többször is érte kritika a Magyar Bor Akadémia által éppen 26 éve életre hívott "Év Bortermelője Magyarországon" kitüntetést, a borszakma főként idősebb tagjai még mindig komoly presztízzsel bírónak tekintik. Olyannak, ami nem csupán egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, hazai és külföldi sikereikért adományozható.

A díjat 1991-ben adták át először, azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Mostanra viszont, mint a Magyar Bor Akadémia oldalán olvasható: sokkal nagyobb a verseny. "Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsósorban a borász személye."

Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg. Az első fordulóban az akadémia összegyűjti a saját tagjai, az ágazat elismert, tekintélyes személyiségei, országos jelentőségű szakmai szervezetei, a vendéglátás és gasztronómia, valamint a szaksajtó részéről az Év Bortermelője személyére érkező ajánlásokat, illetve az elmúlt években Év Bortermelője díjat kapott borászok közös jelöltjét. Így egy jelöltet "Az Év Bortermelője Magyarországon" címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig az akadémia által felkért szakmai kör jelöl.

A második körben az akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény, azaz, hogy ki jogosult "Az Év Bortermelője Magyarországon" cím viselésére. December 2-án hirdetik ki a 2016-os győztest, idén a top 5-ös fináléba Koch Csaba (Hajós-Baja), Mészáros Pál (Szekszárd), Szőke Mátyás (Mátra), Borbély Tamás (Badacsony) és Jásdi István (Csopak) került be, közülük pedig egyiküket 2012 óta minden évben jelölték a díjra. Nem mellesleg, ő a legfiatalabb az esélyesek közül.

Megszületett a gyerek, telepítsünk szőlőt!

Bár a fentebb tömören bemutatott szabályzat egyfajta életműdíjnak is felfogható, kivált, ha a korábbi 25 nyertes majd' 60 év fölötti átlagéletkorát nézzük, a családi pincészetet vezető Borbély Tamásnak fiatal kora ellenére mégis sikerült, immár ötödjére elnyerni a jelölők szimpátiáját. Fontos továbbá megemlíteni, hogy idén a Badacsonyi Hegyközség elnöki pozíciójára is megválasztotta őt a borvidék. Tamás azt mondja, tisztában van vele, hogy az "év borásza" (ahogy a köznyelvben a díj neve elterjedt) jelölések mögött elsősorban a családja következetes, kitartó munkája, egyszersmind a Badacsonyi borvidék elismerése áll. De hogy honnan is indult a Borbély család és a Badacsony?

Mint Tamás fogalmaz: "A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását." Tamás szülei, Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben – amikor Tamás megszületett – telepítette első közös ültetvényét egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon – nem is sejtve még ekkor, hogy a későbbi birtokközpont alapjait teszik le. Annak a birtokközpontnak, amely ma 21 hektárnyi szőlőterületet tudhat maga körül, s amely mai formáját 1996-ban nyerte el. Azóta sok finomhangoláson átesett, és vinotékával, impozáns kóstolóteremmel, szálláshellyel, ahhoz kapcsolódóan pedig egy kis terasszal bővült.

Az 1996-os évben kezdte el a Borbély család a tudatos márkaépítést is, s mint Tamás aláhúzza, az eredményesen működő családi birtok fontos része, a sikereknek pedig kikezdhetetlen záloga a jól felépített munkamegosztás. A családtagok ezért részt vesznek a birtok minden munkafolyamatában a szőlőmunkáktól a pincei feladatokon keresztül a vendégfogadásig. Szőlőültetvényeik a Badacsony-, a Gulács-, a Csobánc-, a Bács- és a Tóti-hegy napsütötte lankáin terülnek el. Az itt termő borok olyan kitüntetéseket hoztak a családnak – hogy csak az újabbakat említsük –, mint a 2015-ös VinAgora Nemzetközi Borversenyen a 2011-es Késői Szüretelésű Olasz Rizlingjük aranyérme. Vagy a 2016-os Országos Borversenyen a 2013-as Bács-hegyi Olasz Rizling Válogatásuk aranyérme, s a legjobb fajtabornak járó Figula Mihály-emlékdíj. Ugyanebben az évben ugyanez a bor a VinAgora nemzetközi zsűrijét ismét lenyűgözte, így Tamásék újabb aranyéremmel gazdagodtak.