Ahogy hidegebb lesz az idő, egyre jobban kívánjuk a puha friss havat a kopár fák mellé. Akár hoz nekünk a Mikulás, akár nem, barlangi túrán és rally versenyen is találkozhatunk vele, vagy pirosba öltözve belebújhatunk egy kicsit a bőrébe a siófoki Mikulásfutáson. Ebben a hónapban minden a finom ételek és italok körül forog: sétálva kóstolhatjuk végig a legjobb vörösborokat Csopakon, ha pedig nem volt elég novemberben az angus marhából és a vászolyi sajtból, akad belőle bőven még most is, szerte a tó körül.

Mikulás programok a Balatonnál (december 1-6.)

Ha beköszönt a tél, a Mikulásprogramok úgy szaporodnak meg a Balatonnál, ahogy nyáron a levendulaszedők száma Tihanyban. Szerencsére már nem csak kézzel fogható ajándékot, hanem élményt is hoz a Télapó: például Balatonfüreden barlangászhatunk, Veszprémben rally autóba szállhatunk vele, Balatonlellén pedig megnézhetjük az első Mikulás Regattát. Siófokon jobb lesz elővenni a jelmezeket (vagy legalábbis megnyomni a fotózz gombot a telefonjainkon), a II. Mikulásfutáson ugyanis rengeteg pirosruhás száguldozik majd a városban.

Vödörvölgyi Mikulás 15 körtúra - Balatonalmádi (december 3.)

Elképzelhető,  hogy a Mikulás vállalhatatlan mennyiségű csokit hoz majd nekünk (mert hát jó gyerekek voltunk), úgyhogy jobb előre ledolgozni a kalóriákat. Erre ad remek alkalmat a Vödörvölgyi Mikulás 15 körtúra december 3-án, ahol a Balaton-felvidék téli arcát ismerhetjük meg egy kellemes kiránduláson. Balatonalmádiból indulva a Remete-völgy felé visz a túra, majd a Malom-völgyön keresztül érkezünk vissza Almádiba. A teljesítménytúrát az időjárástól függetlenül, garantáltan megrendezik!

Vörös Balaton sétálókóstoló - Csopak (december 3.)

Ha balatoni bor, akkor mindenkinek egyből a fehérborok jutnak eszébe. Kétségtelen, hogy nagyon erős ilyen téren a környék, de azt sem szabad elfelejteni, hogy készülnek itt minőségi vörösborok is. Hogy erre felhívják a figyelmet, a Jásdi Pince 11 helyi borásszal közösen sétálókóstolót tart 30 vörösbort felsorakoztatva december 3-án a Jásdi Borteraszon.

Advent a Balatonnál (november 28. - december 29.)

A karácsonyi készülődést nem lehet elég korán elkezdeni, jól tudják ezt a tó körüli vásárok rendezői is. Idén - többek között - BalatonlellénHévízen, Tihanyban, Keszthelyen és Almádiban válogathatunk a színes-szagos portrékák között, és ünnepi koncertekből sem lesz hiány: a Katáng zenekar  gyerekeknek szóló mesekoncertet ad  Balatonfüreden, a siófoki Aranycsengő vásáron pedig minden hétvégén más-más együttes szórakoztatja a látogatókat.

Kóstoljatok a Balatonon! (november 25. - december 11.)

Decemberben is tart a Kóstoljatok a Balatonon! program, ahol az év legjobb balatoni alapanyagaiból készült ételeket próbálhatjátok ki a környékbeli éttermekben. Angus marhát és vászolyi sajtot így biztosan találni fogtok az étlapon ezeken a helyeken, de hogy a desszertben vagy épp a levesben, arról jobb, ha a saját szemetekkel győződtök meg. Indulás előtt érdemes asztalt foglalni!

Balaton mesterkurzus Fiáth Attilával - Csopak (december 10.)

Egész napos programot is csinálhatunk magunknak december 10-én a Szent Donát Birtokon és a Márga Bisztróban, ha déltől részt veszünk a szervezett dűlőtúrákon, eltöltünk egy kellemes ebédet a bisztróban, majd 16:00-tól egy 12 külföldi és magyar borokból álló válogatást kóstolunk végig Fiáth Attila Nemzetközi Borakadémikus és végzős Master of Wine hallgató előadása közben.

A Nagy BL Döntő - Bock és Laposa borvacsora - Vonyarcvashegy (december 11.)

Bock József
(Bock Bisztró) és Laposa Bence (Laposa Borbirtok) közös borvacsoráján 10 tételes borsorral kóstolhatjuk meg a fácánt gesztenyével, vagy a szarvast áfonyával. A teljes menüt itt olvashatjátok, és azt is eláruljuk, hogy a finomságokon kívül a Babos & Piller jazz duó fogja megalapozni az este hangulatát.

Adventi Áhitat - Hangversenyek a Bencés Apátságban (december 11. és 26.)

Egy ezeréves templom ódon falai között szólalnak meg az Apátsági Templom kórusának adventi ihletésű dallamai december 11-én Varró Krisztina vezényletével, december 26-án pedig Ruppert István orgonaművész ad karácsonyi koncertet ugyanitt.

Punnany Massif akusztik koncert - Veszprém (december 14.)

Ültetett közönségre hangszerelt koncertekkel jelentkezik a Punnany Massif a téli körútján. A helyzetben rejlő intimitást kihasználva az akusztikus dallamok még közelebb hozzák egymáshoz a zenekart és a közönséget, amire a sokévi fesztiválozások során ritkán jutott alkalom. Ez a meghitt, bensőséges koncerthangulat érkezik el december 14-én a veszprémi Hangvillába.


Bill Manhoff: Bagoly és Cica - Veszprém (december 14.)

Az Orlai Produkció Barbra Streisand és George Segal  klasszikusát átdolgozó darabja már megjárta a Balatont két évvel ezelőtt, de most újra visszatér a veszprémi Városi Művelődési Központba december 14-én. A másfél órányi önfeledt pimaszkodás főszereplői Félix és Doris, akik totális ellentétei egymásnak, de hát tudjuk, hogy ebből lesz a... Hogy mi is pontosan, az kiderül a darab végére, az biztos, hogy nevetni sokat fogunk, a színpadon ugyanis Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás sziporkázik.

Diótörő az Arénákban - Veszprém (december 22.)

A Kossuth-díjas ifj. Harangozó Gyula új köntösbe csomagolta Csajkovszkij klasszikusát: december 22-én a Veszprémi Arénában láthatjátok a Győri Balett előadásában, a helyszínekhez passzoló, hatalmas, „szélesvásznú” díszlettel, revüszerű látványelemekkel és artisták közreműködésével.

Túrák Csopak környékén (december 30.)

Háromféle távon is bejárhatjuk december 30-án a csopaki hegyvidéket, ha hiányoznak a havas képek az albumainkból. A 8,5 kilométeres sétán Csopak közvetlen környékét járhatjuk be, a 17 kilométeres távon már útba ejthetjük a Király-kutat is, a 33 kilométeres túrán pedig Lovason, Alsóörsön és Paloznakon keresztül térünk vissza Csopakra. Jelentkezés az indulás helyszínén, a Nosztori kocsmánál (Kossuth utca 97.), vagy itt lehetséges.