Badacsony és Fonyód között élőláncot alkottak a tavon átcsúszók, Balatonlellén pedig újra forgott a jégkörhinta és felépült egy óriási jégkacsa is.

Egész hétvégén parádés volt a hangulat a befagyott tavon  és a tó körül is,  köszönhetően a jeges és kevésbé jeges aktivitásoknak, amelyek a nyári főszezont is lepipálva rengeteg embert mozgattak meg. A szombati Balaton-átcsúszáson, Európa legnagyobb extrém jégtúráján körülbelül nyolcezren vettek részt, de ezreket vonzott a balatonlellei Jégkarnevál is, ahol újra beindult a jégkörhinta és egy óriási, kacsa alakú úszógumi épült a tó jegéből, vagy a csopaki Olaszrizling szerintünk, ahol megjelent a balatoni borászok és borkedvelők színe-java. El tudnánk viselni még több, ehhez hasonló téli balatoni hétvégét.

Korcsolyával, szánkóval, biciklivel, babakocsival, fakutyával, kutyával vagy gyalogosan szelte át a tavat Badacsony és Fonyód között az a sok ezer ember, akik úgy döntöttek, nem szeretnének lemaradni erről a nem mindennapi eseményről. Az 5,2 km-es szakasz két végpontja között körülbelül két órán át folyamatos volt a menetoszlop – csupán délután 3 óra körül jelezte a VMSZ, hogy ideje kisétálni a partra.

A jégpáncél egyébként kitartott, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatnak csupán néhány elpottyanón kellett segítenie. A 16 civil vízimentő mindenki más után, este 6 óra körül hagyta el a terepet, miután lánctalpas járművel végigjárták az átkelés útvonalát, és nem találtak rajta senkit.

Mindeközben a lellei Jégkarnevál egyik fő látványosságaként M. Tóth Zsolt világbajnok jégszobrász és a szervező BL YachClub csapata szombaton kora reggel kezdte el felépíteni a tó jegén azt a 3 méter magas, 8x8 méter alapterületű kacsa alakú úszógumit, amely vasárnap ebédidőre nyerte el végleges formáját és egészen az olvadásig megtekinthető. Tudomásunk szerint soha ekkora szobor nem épült még a Balaton jegéből, olyan meg végképp nem, ami nem csupán körbejárható, hanem egy kis jéglécsőn (óvatosan) felmászhatunk a kacsa fejéig fotózkodni, a belsejében pedig akár körtáncot is járhatunk.

Ugyanitt a jégkörhinta is újra beindult – kényelmes közelségben a szintén a Balaton jegére épített jégbártól és csónaktestből készített "foteltől" –, és egész szombat délután becsülettel forgott, sőt, estére Nagy Ákos erőemelő, súlyemelő világbajnok is megérkezett, aki a kör kellős közepén egy hatalmas, égő végű husáng emelgetésével szórakoztatta az egyre nagyobb számú és egyre mosolygósabb közönséget.

Szintén sokan látogattak el Csopakon az Olaszrizling Szerintünk hetedik felvonására, ahol az ültetvények fennmaradásának esélyeit latolgatták, majd több mint 30 kiállító mutatkozott be a sétálókóstolókon a rendezvény két vendéglátójánál, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokon. A válogatott olaszrizlingekből válogatott ételek is készültek,  a szombati partik után vasárnap díszebéd zárta az eseményt a Jásdi Borteraszon és a MÁRGA Bisztróban.