Ha lappangott is bennünk néhány sztereotípia a siófoki szálláshelyekről, a Mala Gardenben már az első fél órában elfelejtjük ezeket – és teljesen mindegy, hogy ezt a fél órát a hotel melyik pontján töltjük: az étteremben, kókusztejes thai levest kanalazva, a recepció melletti Mandara Café & Lounge egyik tóra néző asztalánál egy nagyon krémes krémesbe belebújva, vagy a wellnessrészleg valamelyik nagyméretű, elfüggönyözhető, párnákkal megszórt heverőjén hemperegve.

Utoljára két éve jártunk itt, akkor a keleties-magyaros-mediterrán ételeket felsorakoztató fúziós konyhát vizsgáltuk meg alaposan, mostani látogatásunk az étterem újra felfedezésén túl a hotel többi részének fájdalmasan rövid ideig tartó tanulmányozásáról szól. Mert a Mala Garden világából visszacsöppenni a valóságba – mindenféle túlzás nélkül –, olyan, mintha egy melegen duruzsoló cserépkályha mellől rángatnánk ki szunyókáló önmagunkat hirtelen a mínusz húszba.

A siófoki Aranypart óriási kockaszállodái között, néhány lépésnyire a Balatontól találjuk a két épületből álló, 18 szobás és 4 lakosztályos, küllemében és hangulatában a szomszédaitól jelentősen eltérő, a minimalista építészeti megoldásokat balinéz díszítőelemekkel ízlésesen ötvöző hotelt. Ha egy rövid sétát követően a part felől közelítünk, eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen lenne, ha hasonló méretű és hasonló igényességgel megépített szálláshelyek sorakoznának itt a gyermekkorunk nyaralásait idéző, éppen ezért a „csúnya, de nem is utáljuk annyira” kategóriába sorolható szocreál dobozok helyett. 

A Mala Garden újabb épületszárnyába belépve még a recepcióig sem jutunk el, máris megállít a Mandara Café & Lounge bejárati ajtóhoz közeli hűtőpultja, ahol a mesterien megformázott, saját készítésű cukrászkülönlegességek kelletik magukat. A kínálat naponta változik, a többnyire új hullámos édességek éppen olyan finomak, mint amilyen jól néznek ki, és a cukorbetegeknek, illetve a glutén- és laktózérzékenyeknek sem kell látó- és illattávolságon kívül szomorkodniuk, jó néhány nekik való tételből válogathatnak. Teából találunk minőségi fehéret is, kávéból pedig selymes ízű, 100%-os arabicát.

A Mandarán túljutva – ez mondjuk egyáltalán nem egyszerű –, a meseszép aulában is kedvünk támad belesüppedni a dizájnerkanapék vagy fotelek valamelyikébe, az egyik óriási díszváza feletti polcról leszedve a hetvenes években megjelent A Világirodalom Remekei-sorozat egyik darabját, közben azon merengve, hogy 1. elképesztően jó dolgunk van; 2. milyen masszázsra jelentkezzünk be délután: body bonbonosra (növényi eredetű, a bőr melegétől felolvadó, rózsás, levendulás vagy vaníliás testbonbonokra kell itt gondolni) vagy lávakövesre? Tejes-mézes-fehércsokoládésra vagy herbálra? A legolcsóbb 30 perces, és 5900 Ft-ba kerül, a legdrágább 120 perces, és 19 900 Ft-ot kell fizetnünk érte. 

Végül a thai testmasszázst próbáljuk ki, ami itt tényleg autentikus, saját, ülőmunkától elgémberedett testünkön tapasztalhatjuk ezt meg abban a 30 percben, ameddig az apró, erős kezek, alkarok, könyökök és talpak dolgoznak rajtunk, és facsarnak minket néha lehetetlen és embert próbáló, de az összes görcsöt, gócot kioldó pózokba. A négycsillagos hotel vezetői egy budapesti masszázsszalon segítségével találják meg azokat a thai masszőzöket, akiket aztán huzamosabb ideig alkalmaznak, szállást biztosítva nekik a közelben. 

Ezeknek a lányoknak a legnehezebb a magányt elviselni, ezért nem ritka, hogy a párjukkal együtt érkeznek – meséli Mihók Tamás tulajdonos, aki egyébként azt vallja, hogy nagyon fontos az állandó, megbízható, motivált személyzet. Ennek érdekében egész évben ugyanazzal a csapattal, teljes létszámban dolgoznak, beszélgetnek egymással, közösen keresnek megoldást egy-egy problémára. A vendég megérzi ezt a hozzáállást: a Mala Gardenben oldott és kötetlen a hangulat, a mosolyok őszinték. Arra is figyelnek, hogy a vendég mindig érezze: ő valóban Vendég, nagy V-vel. Bátran dőljön hátra, engedje el magát: ha valaki feszengett már hasonló adottságokkal rendelkező szállodában a Csengetett, Mylord? James Twelvetrees-ét idéző személyzet miatt, akkor nagyon fogja értékelni ezt.

A Mala Garden étterem 2007-ben nyitott – Mihók Tamás ekkor már rég nem az a fiatal építőmérnök volt, aki 3000 forintos fizetéssel vágott neki a nagybetűsnek, hanem egy balatoni vendéglátásban tapasztalt vállalkozó –, az első hat szoba az étterem fölé épült, a mostani kialakítását pedig 2014-re érte el a hotel. Bármelyik szobába beköltöznénk akár több hónapra is, az új szárny negyedik emeletén kialakított körpanorámás lakosztály viszont tényleg lenyűgöző a tetőtérbe benyúló galériával, az olasz, Jacuzzi márkájú masszázskáddal – aminek speciális tisztítóberendezését nem félnek minden vendég után bevetni –, a tágas terekkel, az óriási étkezőasztallal, a több hálószobával és az ízléses berendezéssel.

Mihók Tamásról annyit mindenképp érdemes még tudni, hogy a hotel finom, balinéz belső tereit az ő ázsiai utazásai ihlették, és hogy elképesztően fontosak neki a részletek: a fürdőszobák óriási zuhanyzótálcáit és bizonyos falait például több száz egyesével beillesztett gömbölyű fehér kavics díszíti – a felkért mester úgy volt hajlandó ezt megcsinálni, ha Tamás maga is besegít neki.

A szobákban, lakosztályokban (35 000-85 000 Ft/szoba/éj) többféle párna közül választhat a vendég, sőt, matracot is cserélnek neki, ha puhábbat vagy keményebbet szeretne. A szőnyegeket kézzel készítették, ahogy az ágyakat és fotelokat borító kárpitok és a falakat díszítő mintázatok némelyikét is. Ritka átgondoltságról árulkodik a szobák felszerelése is: az asztalra készített, szoba-hőmérsékletű ásványvíz, a pont a kezünk ügyébe pakolt jegyzettömb és ceruza, a puha köntösök és törülközők, az eldobható fogkefék és zuhanyzósapkák és a jó minőségű tusfürdő, testápoló és hajbalzsam. 

A világítást az egész hotel területén mesterien oldották meg: rejtett fényforrások, fényerő-szabályozó gombok és ügyesen elhelyezett, meleg fényű, kisebb lámpák gondoskodnak arról, hogy inkább megnyugtasson, mint fájjon a fény.

A tóra néző, panorámaablakos wellnessrészleg a két nagyméretű szaunával (egy finn és egy infra), a felöntő olajokkal, az ásványvizes vízautomatával, a belépéskor a kezünkbe adott fürdőlepedővel és törülközővel, valamint a nyugágyak mellett elhelyezett tárolóasztalkákkal tökéletesen alkalmas a néhány órás teljes relaxációra, az meg már csak hab a tortán, hogy a szaunázás után a terasz kanapéján elterülve a csöndes, jéghártyás Balatonon legeltethetjük a szemünket.

Wellness után pedig jöhet a vacsora: az adagok mintha megnőttek volna a múltkori látogatásunk óta, és továbbra is a legfinomabb helyi borokat kóstolhatjuk végig, megállapítva, hogy a titokzatos új-zélandi éjszakai szüretelésű mellett sem kell szégyenkeznie a Jásdi csopaki rizlingjének, a Légli pinot noirjának vagy a Konyári chardonnay-nak.
A tokaji borban érlelt libamáj, a rozé kacsamellsteak és a fehér csokoládés mákos pite is ötösre vizsgázik, a remek étlap az árakkal együtt itt található.