Sok mindenről tud mesélni egy több ezer éves balatoni üledékminta – például a korábbi éghajlati változásokról, amelyekből következtetni lehet a mostani hatásaira.

Idén a Balaton jege lehetővé tette, hogy a Magyar Tudományos Akadémia munkatársai a parttól 2-4 kilométerre fekvő, régebbi fúrási pontok közelében újra mintákat tudjanak venni a víz alatti talajrétegekből, és rekonstruálják a múltbéli időjárási viszonyokat, amelyek sokat elárulhatnak a most zajló klímaváltozásról.

Balatonudvari és Balatonszárszó között három olyan pontot választottak, ahol nagy vastagságban találhatók meg a fiatal üledékek, és a hullámzás okozta felkeveredés a legkisebb mértékű.

A rengeteg kütyüt, ami a mintavételhez kellett, szánkóval húzták a helyszínre.

Három méter mélységig kézi fúróval dolgoztak, utána viszont csiga- és növényi maradványokban gazdag, keményebb üledéket találtak, ami feltehetőleg a tó kialakulásának időszakára volt jellemző. Innen már gépek segítették a munkájukat.

A kiemelt 4-4,5 m-es üledékoszlopokat a következő hónapokban alaposan megvizsgálják, korukat radiometrikus módszerekkel meghatározzák. A pollen- és árvaszúnyog-maradványok várhatóan több klímaparaméter mennyiségi becslését teszik majd lehetővé, és az utóbbi 2000 év vízszinttel, tápanyag-ellátottsággal és növényzettel kapcsolatos ökológiai változásairól is pontosabb képet kaphatunk.