Különös házasság. Legtöbben ezt gondolták, akik hallották a felszálló híreket arról, hogy a budapesti belvárosi buliélet egyik karakteres helye, a BRKLYN összecuccol a bioételeiről és családias hangulatáról ismert Malackrumplival. A két világ a balatonfüredi Kisfaludy Sándor utcában egyesült, több száz lámpaizzó fényében, koktélok és elektronikus zene kíséretében.

A Kisfaludy utcában eddig is volt élet, egymást érik az éttermek. Nincs messze a Tagore sétánytól, de annyira igen, hogy innen a Balatont már nem látjuk, legfeljebb elképzelhetjük. Másik oldalán fut az egyik kedvenc utcánk Balatonfüreden, az egyedi vendéglátóhelyeivel ismertté vált Blaha Lujza utca.

A BRKLYN & Malackrumpli retró kort idéző, szögletes formáival, hatalmas méretével és nevével is jelentősen elüt a reformkori negyed régi épületeitől, de ez már így is marad, mivel az egykor cukrászda, majd szórakozóhely műemlék. „A történelmi városrésznek mély kulturális kapcsolódásai vannak. Ezért örülünk, hogy itt lehetünk. Nem akarjuk szétverni a házat. Hagyjuk meg a vendégeknek, hadd döntsék el ők, hogy ebbe a környezetbe beleillünk-e. Nem fogunk semmi radikális dolgot csinálni, nem fog techno szólni hajnali 5-kor. Kultúremberek vagyunk” – mondja Reményik Áron, a BRKLYN marketing és kommunikációs vezetője.

Kinek BRKLYN, kinek Malackrumpli

Messziről világít már a BRKLYN & Malackrumpli felirata. Közérthető, könnyen értelmezhető nevet akartak a „közös gyereknek”, azzal tényleg nem lehet őket vádolni, hogy túlgondolták a dolgot. De vajon a köznyelv hogyan fogja hívni őket egy év múlva? „Valószínűleg rövidíteni fogják, és ki BRKLYN-nak, ki Malackrumplinak kezdi el hívni” – ad egyszerű választ a BRKLYN ügyvezetője, Mancza Norbert. „Mindkét márkának saját közönsége van, akik valószínűleg más-más napszakban térnek be. A BRKLYN közönsége péntektől hétfőig lesz itt.”

„A közönség várhatóan elsősorban olyan budapestiekből áll majd, akiknek Balatonfüreden van nyaralója, vitorlása vagy egyszerűen gyakran megfordulnak a városban. Akik nem találtak olyan helyet, ahol koktélozhattak, szórakozhattak volna egyet a barátaikkal” – magyarázza Norbi. Nekik ismerős lesz a metrócsempe, az izzókkal megvilágított betűk, az idézetek, a vetített fal, és a kanapé, amin esetleg Budapesten ugrált. „Itt más a ritmus: Füreden pihennek az emberek, esznek, isznak, hajnali 2-3 óráig szórakoznak és hazamennek – Budapesten ez teljesen másként van”– magyarázza.

Az új helyet szerintük a vakációt idéző fehér, napsárga, vízkék asztalok és padok, a helyi borok és persze a Malackrumpli neve teszi majd füredivé.

Más Tihany és más Füred

Korábban felmerült, hogy a balatonfüredi városhatárról ideköltözik a Malackrumpli, de végül mégis Tihany és egy saját hely mellett döntöttek. Az étlap itt is egyszerű, mindössze kilenc tétel szerepel rajta, de az is tény, hogy a street food ételekhez képest a megszokottnál kicsit mélyebben a pénztárcába kell értük nyúlni. A jellegzetes „Malackrumplis" fogásokat azonban továbbra is érdemes inkább a tihanyi helyükön keresni.

Találtok náluk többek között fish and chips-et (2690 Ft), BBQ oldalasos burgert (3690 Ft), rántott karajt (3490 Ft) és cézár salátát (1990 Ft) is. A séfet a Malackrumpliban tréningezték, és a konyhafőnök, Jacek Luzsa a tulajdonossal, Járosi Tamással együtt hetente többször átnéz majd Tihanyból, hogy minden rendben legyen.