Világos pörkölésű etióp kávé, cold brew, matcha latte, kókusztejes chia puding friss gyümölccsel: kicsit idegenül szól, ha ilyen szavakat hallunk a Balaton partján. Pedig Balatonfürednek is van már újhullámos kávézója – igaz, egyelőre még csak néhány hónapra. Ha a helyiek is rákapnak a különleges kávék ízére, akkor tovább is nyitva maradnak. Legalábbis ez a terv.

Balatonfüred új arcát mutatja a közismert Tagore sétány folytatásánál található Aranyhíd sétány. Az Esterházy-strand közelében újonnan épült modern lakópark még nem mindenhol készült el: ahogy a nyilvános parkolóból közeledünk, látszanak befejezetlen járdarészletek, van, ahol sóderen lépkedünk, nyurga facsemeték sorakoznak egymás mellett. Valami most kezdődött el. Ennek egyik legbiztosabb jele egy újhullámos kávézó, ahova besétálva azt látjuk, hogy a belső tér hangulata alapján akár a budapesti Pazar Coffee Company-ban is lehetnénk.

Mégsem ott vagyunk, hanem a vízparthoz közel, néhány hete megnyitott balatonfüredi egységben. Betonszínű fal és hajópadló, ipari lámpák, meztelen izzók, színes székek: az urbánus közegből a paddá varázsolt csónak és a kötelek hoznak ki modern balatoni hangulatot.

Amikor ottjártunk, világos pörkölésű etióp és sötét pörkölésű olasz kávéból lehetett kérni (eszpresszó 550 Ft, cappuccino 600 Ft, jeges kávé 850 Ft), előbbit váltogatják El Salvador-i, kolumbiai világos kávéval. Ha fejből nem tudjuk, melyik ébreszt fel a legmélyebb álmunkból, kérhetünk segítséget a baristától is, aki készségesen és érthetően magyaráz: előttünk éppen egy tanácstalan nyugdíjas párt avatott be a kávészemek rejtelmeibe. Akiket viszont kevésbé érdekel a világos etióp és a sötét olasz koffeintartalma, rámehetnek a teaválasztékra is (600 Ft).

A rugelach-k és torták (450 Ft és 700 Ft) azt a bizonyos Mónit dicsérik, akinek a süteményeivel már a Palettában és a szigligeti Várkávézóban is találkoztunk. Móni egyszerre blogol és készít rengeteg süteményt, és mivel a pesti üzletbe is szállított, nem volt kérdés, hogy a füredi boltot is ő fogja ellátni. Valahányszor odamegyünk, nagy eséllyel mindig más sütit találunk, a csokis pavlovát, a mille feuille-t vagy a zabkekszes, csokis, tejszínes tortát sem szabad kihagyni.

A Pazar két hónapja nyitott, és most már mindennap reggel 8-tól este 8-ig erősítik azt az urbánus stílust, ami tény, hogy egyre több helyen felbukkan Füreden.