Az Első Füredi Sörházat beindító vállalkozó és a fővárosból ideköltöző séf egy olyan helyet álmodtak meg a főút mellé, ahol kötetlen hangulat, nagyvonalú konyha és kézműves sörök várják a betévedőket. Mi is betévedtünk, és azt kell mondanunk: a tervük maradéktalanul sikerült.

Ismerős arcok, kevesebb pörköltszaft

A Kenese Bistro szerényen bújik meg a főút és a tó között. Az épületet nézve azonnal feltűnnek a Balaton Brewing Co. reklámtáblái. Ez az a főzde, ami az Első Füredi Sörházba is szállít, az egybeesés pedig nem véletlen, mert mint később megtudtuk, a tulaj ugyanaz, és szerencsére ide is szép választékot hozott ezekből a kiváló sörökből.

A koncepció viszont kicsit más, ez pedig a hely előélete miatt van így: a bisztró az egykori Két Dudás Csárda épületében működik, a falon még látszik is a matyóminta. A séf, Reiner Viktor nem akart feltétlenül szabadulni a csárdajellegtől, egyszerűen csak szeretné máshogy csinálni ezt a műfajt: legyen a hangulat továbbra is kötetlen, legyenek tisztességes adagok is, de pörköltszaft helyett inkább a kézműves sör folyjon, Erős Pista helyett pedig minőségi húsból kerüljön bőven a tányérba.

Nagyvonalú konyha

Egy baracklevessel indítunk joghurtos panna cottával (1490 Ft), könnyű, friss, a panna cotta hűvös, az édességet jól kiegészítik a tányérban úszkáló fanyar gyümölcsök. Utána pappardelle következik marhahús polpettinivel (magyarul tészta húsgombóccal) paradicsommártással, parmezánnal (2990 Ft), amivel az első falat után képtelenek vagyunk leállni, leginkább a húsgombócok miatt, amikhez hasonlót csárdában biztos nem, de egy kategóriával feljebb is ritkán találni.

Egy könnyű ebédre az eddigiek már kettőnknek is pont megfeleltek, de nem mehettünk el úgy, hogy ki ne próbáljuk valamit a snack és streetfood kínálatból, mert a Kenese még ebben a versenyszámban is indul. Egy tonhalas-spenótos grillszendviccsel folytatjuk tehát, ami mellé friss saláta és házi sültburgonya is jár, 2190 forintért egy gyors ebédre tökéletes.

Viktor, a séf (aki ez előtt a Budapest Bisztróban dolgozott, majd a Café Vianok executive séfje lett, de a tihanyi Karolina Fűszerkert Étteremben is megfordult), szeret kijárni a konyhából a vendégekhez, hamarosan a mi asztalunknál is letelepedik és elkezd a hely koncepciójáról beszélni. „A csárdához, mint műfajhoz eddig nem sokan nyúltak hozzá, én ezt szerettem volna megtenni. Egy fine bisztrós vonallá szeretném alakítani, 2-3 komponensű ételekkel, de a lényeg az, amit nagyvonalú főzésnek is szoktak hívni: vannak dolgok, amik nem feltétlenül vehetők észre kívülről, de a tésztába parmezán kerül, vajjal sűrítünk, és a jobb marhahúst vesszük. Olyan helyet akartam, ahová én is elmennék ebédelni.”