A Hedonnak nem elég, hogy simán csak jó sört főz, az utóbbi időben komolyabb mozgolódások is elindultak náluk: két hete a Chef Beach-csel közös sziesztát szerveztek Dondolo néven, utána pedig meghívtak minket az új tap roomjuk megnyitójára, ami nem más, mint egy lazulós italmérés a sörgyár árnyékában, ahol nem csak iszogatni lehet, de az üzem hétköznapjaiba is betekinthetünk.

Mint egy hajótörött, aki a roncsok között egy halom konzervet talál, de konzervnyitója nincs, vagy ha már hajó, akkor mint a híres angol költő, Samuel Coleridge vén tengerésze, aki arról lamentál, hogy ameddig a szem ellát, víz veszi körül, de ebből egy korty sem iható. Pontosan így érezhette magát eddig, aki a Hedon sörfőzdéje előtt állva arra gondolt, milyen jó lenne, ha a nyári melegre való tekintettel kinyújtanának neki a kerítésen egy üveg Charlie Firpót.

Mostantól viszont nem kell vágyakozva szorongatni a zord acélkaput, érkezésünkre lendületesen még el is húzzák nekünk, sőt, egy nyugágyat is mutatnak, ahol korsóval a kezünkben, egy napernyő alatt adhatunk a hedonizmusnak, rögtön a gyárudvaron. A környezet egyszerű, de funkcionális, bent egy kis helyiségben csapolnak, kint egy 65 négyzetméteres terasz terpeszkedik a már említett strandbútorokkal, valamint néhány asztallal, a komfortérzetet egy kis műfű és egy pingpongasztal is emeli, tőlünk néhány méterre pedig többfajta komló nő, azok a fajták, amik az itt főzött sörökbe is kerülnek.

Nyolc óra sörözés

A tap room nyitvatartási idejét dél és este nyolc közé lőtték be, nagyon helyesen, kulturált ember délelőtt legfeljebb kávét, teát vagy röviditalt fogyaszt. Lehet jönni sörözni minden nap, van pohár és korsó, csapolva Balatonvilágosi (pilsner), Helmut (búza), Charlie Firpo (APA), a kistestvére, Johnny Firpo (Blonde ALE) és Credo is, ami egy single malt IPA. Egy pohár sör 350-400 forint, egy korsó 550-600, ami ennél a minőségnél baráti.

Akinek pedig valami más kell, mondjuk egy chilis Napalm vagy egy bőven habzó Vertigo, az se essen kétségbe, üveges kiszerelésben a főzde teljes szortimentje elérhető. Sört persze lehet hazavinni is, ez is olcsóbb, mint bármelyik vendéglátóhelyen vagy akár boltban, az árak 450 és 850 forint között mozognak, az előbbiért egy Credót kaphatunk, az utóbbiért pedig már egy majd’ hétdecis Charlie Firpót, ami egy büfében sem gyakran áll meg egy ezres alatt. A sör mellé jól esne valami harapnivaló is, egyelőre csak ropival és hasonlókkal tud szolgálni a tap room.

Nézd, hogy erjed!

Persze a sörgyári kocsma nem minden, ennél azért nagyobbat akartak dobni, ezért sörözés előtt egy kis üzemlátogatást is be lehet iktatni, érdemes is annak, aki nem látott még ilyet: hatalmas acéltartályokban fő és erjed a komlólé, a tartályok melletti helyiségben pedig a palackozógép dolgozik. Nagyon érdekes az egész, különösen azért, mert nem egy erre a célra létrehozott és gondosan elkerített tanüzemben tartanak nekünk osztálykirándulás-hangulatú előadást cefrézésről, erjedési naplókról és komlófajtákról, hanem az élő üzemben sétálhatunk az éppen szerszámokat kereső, gépeket kezelő és egymással tanácskozó szakik között.

Így nemcsak a technológiákról és munkafolyamatokról tudhatunk meg többet, de azt is láthatjuk, hogyan telnek egy sörfőzőmester hétköznapjai (nem, nem úgy, ahogy a reklámokban, ahol bőrnadrágban mereng egy üst felett). Az üzemlátogatások hétfőtől csütörtökig 4 órakor kezdődnek, előzetes bejelentkezés szükséges, amit az info@hedon.hu címre küldött emailben lehet megtenni.

Volt kereslet, végre van kínálat is

Mire körbejárunk mindent, lassan a terasz is megtelik, pedig gyakorlatilag csak egy óra telt el a nyitás óta. A hedonos srácok viszont azt mondják, egyáltalán nem csodálkoznak ezen: mióta a Hedon itt van, azóta álldogálnak az emberek a kapunál annak reményében, hogy kaphatnak egy kis kóstolót vagy egy üveg sört elvitelre, amikor pedig belengették, hogy hamarosan mindkettőre lesz lehetőség, naponta jártak vissza megkérdezni, hogy mikor nyitnak már. Hát, most megnyitottak, úgyhogy aki a déli part legfrissebb sörével szeretné átlazítani a délutánt, az ne habozzon, álljon meg Világoson!