Az idei ország tortája nem véletlenül kapta meg a balatoni jelzőt: a Balatoni Habos Mogyorós egyik fontos összetevője a Balatonlelléről származó mogyoróolaj. Meglátogattuk Szabó Lászlót, aki az eredeti torta alapanyagát adta, kiderült, hogy nem akar manufaktúrát, de most annyian keresik, hogy lánya szerint már lassan a családnak is időpontot kell egyeztetnie, ha beszélni szeretnének vele.

Szabó László tervezi, hogy ellátogat mind a három somogyi cukrászdába, ahol kapható a 2017-es év Ország tortája, a Balatoni Habos Mogyorós. „Kíváncsi vagyok, mekkora a különbség” – mondja ravaszkásan a balatonlellei kistermelő, akinek hagyományosan sajtolt mogyoróolaja a győztes torta ízét meghatározó alapanyag.

„Kevesebb az időm, mint amikor dolgoztam” – meséli Szabó, akinek nyugdíjas, ám annál dolgosabb napjai mostanában még sűrűbbek. „A horgászatra is kevesebb időm jut” – kesereg csendesen, ám nem igazi a panasz, sőt: nagy az öröm, hogy a győzelem után a figyelem a balatonlellei mogyoróra irányult.

Balatonboglár mellett sűrű, dús lombú mogyoróültetvény zöldell, az ágakra üveggolyónyi, vagy még annál is nagyobb mogyorók tapadnak. Nemsokára itt a szüret. Egykor szőlőültetvény volt itt, ám az nem bírta a klímát és kifagyott. A korábbi mérnök olaszországi útján fedezte fel az ottani mogyoróültetvényeket, meglátta a hasonlóságot az ittenivel, és lőn. A mogyoró számára valóban ideális a napsütéses, ugyanakkor nem túl száraz klíma – aromás, ízletes és nagyszemű lesz a termés.

Túl szép, hogy csokis legyen

A harmincéves, 16 hektáros ültetvény közös tulajdonú, Szabó Lászlónak háromszáz fája van. Saját kézzel ültette őket. Olyan szép a termés, hogy itthon nem is veszik meg. Túl nagynak találják a csokoládégyárak a lellei mogyorót a csokitáblába, úgyhogy inkább Törökországból importálnak, László pedig Németországba, Angliába exportál. Így is hívják sokan. „Megkeresnek és kérdezik cukrászok is, van-e törökmogyoróm, mire én azt válaszolom, nem, az nincs. Nekem csak magyar mogyoróm van és magyar mogyoróolajom” – magyarázza.

Két és fél kiló héjas mogyoróból egy kiló mogyoróbelet kapunk, abból 4-5 deci olajat lehet kisajtolni. Az élénk, napsárga színű olajra a győztes tortát készítő cukrászmester, Vaslóczki Orsolya az interneten talált. Ráadásul nem sokkal a nevezési határidő lejárta előtt – emlékszik vissza László, aki a torta eredeti terveit mutatja nekünk. A torta alapja habtészta, rajta fekete ribiszke zselével, tejcsokoládés karamellel és roppanós mogyorós réteggel.

Mókuskerék? Köszönöm, nem!

A hír bejelentése óta igencsak megnövekedett László olaja iránt az érdeklődés. Ő azonban behúzza a féket: „nem akarok manufaktúrát, szívesen maradok kistermelő. Hobbiként kezdtem, hobbiként is szeretném folytatni. Nem akarok növekedni, bekerülni a mókuskerékbe. A lányom félig viccesen már megjegyezte, hogy lassan időpontot kell kérni, hogy tudjon velem beszélni. Szeretném, ha mindig lenne idő az unokákkal a Balatonra.”

A balatonlellei kertek mellett elhaladva fel-feltűnnek a mogyorófák. A balatonlellei mogyorótermelő közösség hatására sokakban feltámadt a kedv, hogy mogyorót ültessenek. Ki egy fát, ki egy sornyit. Úgyhogy így vagy úgy, mindig lesz balatonlellei mogyoróolaj.