Bár a múlt heti esemény rekordközelbe nem kerül, mégis 73 centiméternyi vizet „nyomott át” a szél a tó keleti medencéjébe.

„A vízlengés miatt átmenetileg extrém alacsony volt a vízállás” – tájékoztatta szeptember 15-én, pénteken szerkesztőségünket dr. Zlinszky András, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet kutatója. A ritka és látványos jelenséget balatonmáriafürdői terepmunkájukon észlelték a kutatók a múlt héten. „Aki tegnap Balatonmáriafürdő környékén járt, meglepődve tapasztalta, hogy a víz alacsonyabb, mint idén bármikor. Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben számos hajó oldalára dőlt, ahogy lógva maradt a kikötőkötelén, vagy felült a fenékre.”

Az átmeneti vízszintcsökkenés oka egy ismert balatoni jelenség, a vízlengés. A hosszában fújó délnyugati – vagy más esetben északkeleti – szél ugyanis „át tudja nyomni” a vizet a keleti medencébe és így délnyugaton pár óra alatt lecsökken a vízszint, míg északkeleten emelkedik.

A dr. Zlinszky által rendelkezésünkre bocsátott szeptember 14-i délelőtti MODIS-műholdképen látszik, hogy erősen felkeveredett (barna) volt a víz a Tihanyi-félsziget szélárnyékának kivételével, ahol még viszonylag átlátszó (zöld).