Szeptember 23-án a II. Somlói Juhfark Ünnepen a legjobb helyi pincészetek vonulnak fel, hogy megmutassák, miért tartják fontos helyi fajtának a juhfarkat. Lesz kóstolás és beszélgetés is, utóbbi legalább olyan izgalmasnak ígérkezik, mint a 15 pincészet kínálata.

A vékonyhéjú, nehezen termeszthető juhfark híresen különös bánásmódot igényel, de a Somló vulkanikus talaja úgy tűnik, hogy tökéletesen megfelel neki. A juhfark amúgy is mondhatni saját fajtája a hegynek, hiszen az itteni produkálja a legjobb eredményeket. A londoni International Wine Challenge-en például Tornaiék éppen a juhfarkkal írtak történelmet, amikor – a verseny történetében először – ugyanarról a borvidékről ugyanazzal a fajtával zsinórban háromszor nyerték el a legjobbaknak járó Trófea-díjat. A juhfark jó évjáratban szüretelve 2-3 év után éri el legjobb formáját, ami savainak és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető.

A Somló pedig nem csupán a legkiválóbbak közé tartozó termőhely, de évszázados hagyományokkal és elkötelezett borászokkal egyaránt dicsekedhet. Éppen ezek a borászok döntöttek úgy, hogy a csak rájuk jellemző boraikat egymással együttműködve mutatják be a Somlói Juhfark Ünnepen. Az ünnepet szeptember 23-án, szombaton már második alkalommal rendezik meg a Tornai Pincészetben, hogy egy helyen és egy időben mutassák be a borvidék legfontosabb fajtáját: tizenöt borászat 27, szakmai bírálattal kiválasztott borával. Közülük több pincészetet is alaposabban bemutattunk: van, aki a francia hagyományokból meríti az ihletet, olyan is, aki egy helyi legenda folytatójává vált más pedig az „intuitív borkészítésre” esküszik.