Mozgalmasabb napokat is látott már a Balaton, de ha egy kis kikapcsolódásra vágynátok, van pár ötletünk a hétvégére. Szüretelhettek a paloznaki dombon, felfedezhetitek a Badacsony ösvényeit, szurkolhattok a hullámokkal küzdő szólóvitorlázóknak, és egy Arany Medve-díjas filmet is láthattok az alkotóival együtt. Persze a gasztronómia sem maradhat ki: Siófok belvárosát a halfesztivál foglalja el, Vászolyban pedig Ruga Endre süti majd a kreatív vaddisznó-fogásokat.

Siófoki Halfesztivál (10.6-8.)

Különleges gasztró-párosításra készülnek Siófokon: halak és street food kerülnek a hétvége fókuszába. A „Hal korzóra” kitelepült vendéglátósoknál bármikor falatozhattok, de szombaton halpikniket, vasárnap pedig street food-versenyt is szerveznek, utóbbit Sági Szilárd részvételével. A zenei kínálat is figyelemreméltó: pénteken például Szabó Balázs Bandája, vasárnap pedig a Nagy-Szín-Pad! győztes Lóci játszik ad koncertet.

A programokat a Kálmán Imre Kulturális Központnál, a Sió Moziban, a Városházában és a Víztoronynál tartják.

Badacsony Tanösvény Körtúra (10.7.)

A Badacsony környéke népszerű úticél, hiszen nem csak pazar tájat kínál, de múzeumokat, éttermeket és persze kiváló borászokat is rejt. A Nyitott Balatonhoz tartozó túrán új oldalról ismerhetitek meg a hegyet, legalábbis egy szakértő segítségével olyan titkait fedezhetitek fel, amit egyedül talán nem vennétek észre.

A csapat délelőtt 11-kor indulSzegedy Róza Háztól, Árvai Gábor geo- és madarász túravezetővel. Az útvonal egészen a Tördemici kilátópontig tart, közben olyan ikonikus badacsonyi helyszíneket érint, mint a Rózsakő, a Kisfaludy-kilátó vagy a Ranolder-kereszt.

Családi szüret Homoláéknál – Paloznak (10.7.)

Szombaton „közös, családi szüreti bulit” tartanak a Homola Borterasznál. Ha egy igazán nyugodt programot kerestek a hétvégére, ez biztosan jó választás lesz, hiszen a Balatonnal a lábunk alatt, a végtelen szőlősorok között könnyű megfeledkezni a külvilágról.

Akár egy egész délutánt is eltölthettek a paloznaki domboldalon: a szüretelés délben kezdődik, este 6-ig bármikor csatlakozhattok a munkához. Közben a kicsiket játékokkal várják, a nagyokat pedig frissítő Homola-borokkal.

Ruga Endre a Zománcban – Vászoly (10.7.)

Szombaton Ruga Endre, a zebegényi Natura Hill séfje veszi át az uralmat a Zománc Bisztrócska konyhájában. Vaddisznóból készít levest és ragut, természetesen a Zománcra is jellemző kreatív csavarral. Aszalt tojás és velős pirítós, szarvasgombás nudli, áfonya és karamellizált gesztenye, de még vaníliás cékla is szerepel a menüsor hozzávalói között – annyi biztos, hogy emlékezetes vacsora lesz.

Ha lemaradtatok (vagy repetáznátok): október 21-én Bíró Lajos mesterkedik majd a bisztrócskában.

MOL Egyszemélyes Balatonkerülő Vitorlásverseny 

Szombaton elstartol a Balaton egyik legkülönlegesebb vitorlásversenye, melyet egy valódi legenda, Fa Nándor álmodott meg. Szólóvitorlázók mérkőznek meg azzal a céllal, hogy a lehető leghosszabb kört tegyék meg a tó vizén, egyedül, helyettesítés, kikötés és külső segítség nélkül. A kihívást legfeljebb 8 méter hosszú, nyitott hajókkal teljesíthetik, szombat reggeltől hétfő reggelig tartózkodhatnak a vízen. A győztes a félmillió forintos fődíj mellett a verseny vándortrófeáját is haza viheti.

Fa Nándor egy korábbi interjúban azt nyilatkozta, szerette volna, hogy a balatoni vitorlázók jobban megismerjék a tavat – egymagukban, éjszaka, ahogy a Kék szalagon és a többi versenyen nem lehet.

Testről és lélekről – Keszthely (10.8.)

Vasárnap tartják az Őszi Magyar Filmnapok utolsó vetítését a keszthelyi Balaton Színházban. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb magyar filmjei mutatkoznak be – méltó lezárása a sornak Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas alkotása, a Testről és lélekről, amivel Magyarország idén az Oscar-díjat is megcélozza.

A film egy férfi és egy nő különös kapcsolatáról szól, akik álmukban minden éjszakát együtt töltenek, de a való életben egy normális randevút sem képesek összehozni. De meddig lehet ezt így folytatni? A vetítés este 6-kor kezdődik, utána közönségtalálkozót tartanak az alkotókkal.

+1: Jásdi Borbárkert szezonzáró – Budapest (10.7.)