Végre három napot kapunk a hétvégétől, ami a Balatonnál is komoly lehetőségeket hoz magával. Ahogy az elmúlt néhány őszi hétvégétől megszokhattuk, most is erős gasztrokínálatra készülhetünk, hiszen menő borvacsorák, süllőfesztivál és egész hétvégés barbecue-piknik is következik, miközben Csopakon felvonulnak a Kódex-minősítést kapott olaszrizlingek. Lehet túrázni is, ha pedig borús időt hoz az ősz, Japánba repülhetünk egy fotókiállítással, vagy megnézhetjük, mit kezd Alföldi rendezőként a Hegedűs a háztetőnnel.

A természetfotós Japánban – Balatonfüred (10.20.)

Kércz Tibor szenvedélyes természetfotós. Kedvenc témái közé tartoznak a tájban megjelenő állatok, és ez az érdeklődés egészen Japánig vezette, ahol megfigyelhette a vadon élő madarakat, köztük a vörös koronás japán darvakat is.

Péntek délután (a Múzeumok Őszi Fesztiváljának apropóján) a füredi Vaszary Galériában mesél majd Hokkaidó szigetén szerzett élményeiről és persze az ott készült képekről, melyek Londontól egészen San Franciscoig sikert arattak.

Csopaki Kódex sétáló kóstoló – Paloznak (10.21.)

Többször írtunk már arról, hogy a csopaki borászok mennyire tudatosak, ha érdekvédelemről van szó – szombaton ti is megbizonyosodhattok erről, mégpedig szemtől szemben, a Csopaki Kódex második sétáló kóstolóján.

A paloznaki Szent József Közösségi Házban sorakoznak fel a borok, amelyek elnyerték a Kódex-minősítést. Többek közt Jásdiék, PetrányiékHomoláék és a Szent Donát Birtok olaszrizlingjeit is megkóstolhatjátok. A program 14 órakor kezdődik, jegyeket 2500 forintért válthattok.

Zenit ünnep – Balatonfüred (10.21.)

Kevés borászat lépi meg azt, amire a balatonfüredi Figula Pincészetben készülnek: 
már ezen a hétvégén bemutatják a 2017-es évjárat borait. Hét idei tételt kóstolhattok végig (elsők között, hiszen még nem kerültek a boltokba): Zenit&More, Sauvignon blanc, Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay, Rosé cuvée és Cabernet Sauvignon alkotják a sort. 

Fejenként 2500 forintért csatlakozhattok a pincetúrához, három időpontban: 14, 16 vagy 18 órakor. Az előzetes bejelentkezésről ITT találtok információkat.

Kerekes Band – Kéthely (10.21.)

A Kultkikötő java ugyan nyáron zajlott, de az év többi részére is tartogattak pár izgalmas programot – szombat este például a Kerekes Band koncertjét hallhatjátok a kéthelyi Kristinus Birtokon.

Kiderül majd, hogy kerül egy színpadra a koboz és a punk zene, mi köze egymáshoz a brácsának és a funky-nak, és egyáltalán hogyan kelhet új életre a hagyományos népzene a modern hangzás segítségével. Ráadásul ezt az eklektikus élményt Kristinus-borokkal tálalják – ennél jobb érvet már igazán nem tudunk kitalálni.

Herczeg Ágnes a Petrányi Borteraszon – Csopak (10.21.)

Úgy tűnik, október a borvacsorák hónapja a Balaton környékén. Erre a hétvégére is jut rögtön kettő: Bíró Lajos vászolyi estjére ugyan már beteltek a helyek, de Petrányiék borteraszára még bejuthattok. Itt ugyanis 
Herczeg Ágnes borakadémikus lesz a vendég, akiről elég annyit elmondani, hogy ő az első magyar női hallgatója a londoni Masters of Wine Intézetnek. Petrányi István teraszát (és persze a hozzá tartozó pazar panorámát) már többször is méltattuk, ezért hálásak lehetünk az Északipart Magazinnak, hogy összehozták ezt a szerencsés találkozást a hosszú hétvégére.

A háromfogásos vacsora szombaton 18 órakor kezdődik, jegyeket elővételben 12.500, helyszínen 15.000 forintért válthattok.

Hegedűs a háztetőn – Veszprém (10.21.)

Mire gondolsz, ha egy idegen megkérdezi, ki vagy te? Az otthonodra, a foglalkozásodra, a családodra, a hitedre, a hagyományaidra. Mindannyian a környezetünkkel határozzuk meg önmagunkat, de mi történik, ha a sors úgy dönt, szépen lassan mindezt elveszi tőlünk?

A Hegedűs a háztetőn az identitásvesztés drámája, de egyúttal szórakoztató musical is, megragadó dalokkal és koreográfiákkal. Az pedig valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy Alföldi Róbert rendezésében (is) precízen megalkotott, nagyszabású előadásként kelt életre a hozott anyag – ráadásul olyan színészekkel, mint Stohl András, Csákányi Eszter és Hevér Gábor. A társulat a nagyobb megyeszékhelyekre viszi el a darabot, a veszprémi már a hatodik előadása lesz a kilenc állomásos turnénak, szóval érdemes lecsapni az utolsó jegyekre!

Szigligeti Süllőfesztivál (10.21-23.)

A hosszú hétvégén még egyszer belekóstolhattok a balatoni halfesztiválok hangulatába, méghozzá a szigligeti parton, ahol a süllő kerül középpontba – és főleg a tányérokra.

A kiállítóknál különféle halételeket kóstolhattok környékbeli borokkal kísérve, és persze lesz minden, ami a fesztivál-forgatagtól elvárható: zenei fellépők (szombat este Péterfy Bori és a Love Band érkezik!), népies programok, gyerekeknek szóló előadások és tűzijáték is.

Őszi túra Szigligeten (10.22.)

Ha már úgy is Szigligeten jártok, ideális az alkalom egy őszi hangulatú természetjáráshoz. Ha nem akartok egyedül kalandozni, csatlakozhattok Árvai Gábor túravezetőhöz, aki végig kísér titeket a Kamon-kő tanösvényen.

A csapat vasárnap délelőtt, 11 órakor indul a szigligeti Tourinform Irodától, és a közel 4 órás kirándulás során az Avasi templomromot, a homokbányát, a Kamon-kő vulkanikus sziklavonulatát és egy lenyűgöző panorámájú kilátóhelyet is érintve ér vissza Szigliget központjába. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Smoke on the Water – Keszthely (10.21-23.)

Bezerics Daniék egész hétvégés barbecue-piknikre készülnek a keszthelyi Palettában, ahol felsorakoznak a balatoni vendéglátók, termelők és borászok, hogy eltöltsenek egy hétvégét füsttel, fűszerekkel és igazán jó húsokkal.

Hogy csak néhány nevet emeljünk ki az illusztris listáról: a húst a Szomor Farm és a Terra Pannónia hozza, a sajt a Korosajt Műhelyből
érkezik, Laposáék és a Bezerics Borház felelnek az italokért, ételekről pedig a Tütü Gasztrobusz és a balatonfenyvesi Hubertus-Hof Hotel&Restaurant ugyanúgy gondoskodik, mint a házigazda Paletta. Érkezik még Budapestről Németh Richárd (aki nekünk is rendszeresen ír cikkeket a legjobb balatoni borokról) és Czinege úr párosa, azaz a Gastro-Hack. Azt nehéz pontosan meghatározni, ők mivel foglalkoznak – előre gyártott menükártya most sem lesz, de abban biztosak lehetünk, hogy valami extrát hoznak ki a helyzetből.