A napról napra szeszélyesen változó időjárásnak még a legcsökönyösebb vénasszonyokat is meg kellett győznie arról, hogy idén már az ő nyaruk is végetért. És bár egyre több helyen találkozunk az „esőnap ekkor és ekkor” vagy „rossz idő esetén a helyszín” frázisokkal, mindez csupán annyit jelent, hogy a Balaton környékén továbbra, sőt, ennek ellenére is zajlik az élet: a hétvégén lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja, dűlőparty DJ-vel, tanúhegyekről Zalába alászálló borvacsora és számtalan túra, amelyek közül érdemes válogatni.

Zalacsány – Veszprém (10.27.)

Pénteken tartja szezonnyitó borvacsoráját a zalacsányi Zala Springs Golf Resort, amelyen az alig egy hónapja az év ökoturisztikai létesítményének választott Folly Arborétum és Borászat borai és szörpjei mutatkoznak be a zalai ételkülönlegességekből összeállított menüsor társaságában: a mézes csicsókakrémes vaddisznószűz és a bodzás lilahagyma-saláta mellett lesz fenyőrügyszörp és több Folly-bor is. Ha kedvet kaptál a vacsorához, akkor ne tétovázz, mert a részvétel előzetes asztalfoglaláshoz kötött!

Szentpétervári Balett Színház: Hattyúk tava – Veszprém (10.27.)

Most pénteken Veszprém minimum kétszeresen lesz a királynék városa, hiszen az orosz balett fogalommá vált klasszikusát, A hattyúk tavát mutatják be a Hangvillában. Csajkovszkij világhírű műve több mint két órányi tömény kultúra egy szünettel, ugyanis a társulat hitvallása szerint megőrzik „a régi szentpétervári klasszikus remekművek dicsőségét” és biztosítják, hogy a közönséget visszaviszik „a dicsőséges múltba”. A fiatal Szentpétervári Balettszínház amúgy sem rendszeres vendég a hazai színpadokon, így mindenképpen érdemes megnézni, hogy milyen is egy vérbeli orosz balettelőadás.

A csillagos égbolt csodái – Fonyód (10.27.)

Csütörtökön elstartolt, és egészen november 11-ig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja, ami a Balaton környékét is elárasztja a legkülönbözőbb múzeumi és/vagy tudományos programokkal. Ezek egyike a Fonyódi Múzeumi és Helytörténeti Egyesület kertjébe meghirdetett A csillagos égbolt csodái nevű program, amelynek keretében a magasparton állva nem csupán a Balatonra nyílik majd csodás kilátás, hanem az őszi estéken a milliónyi csillagra is. A közös csillagvizsgálásra most pénteken 19:00-tól kerül sor.


Az ígéret – Kaposvár (10.27.)

Az Oscar-díjas Terry George filmjét utoljára most pénteken lehet megtekinteni a Szivárvány Kultúrpalota filmklubjának jóvoltából. A megtörtént eseményeket feldolgozó Az ígéret az Ottomán Birodalom végnapjai alatt játszódik: szerelmi háromszög alakul ki egy fiatal medikus, egy amerikai újságíró és egy csodálatos nő között. A nő kegyeiért versengő férfiak azonban egy idő után már saját életükért is küzdenek a háttérben folyó fegyveres konfliktusban.

DJ a szőlőben: Halloween Edition – Paloznak (10.28.)

A szombaton tizedik állomásához érkező DJ a szőlőben szervezői azt ígérik, hogy „már délutántól kigyúlnak a töklámpások, előbújnak rejtekükből a fekete macskák, és reméljük, hogy a maskarák is, hogy kezdetét vegye egy tábor tüzes, zenés, táncos mulatság”. A paloznaki Homola Borteraszon 14:00-tól már szólni fog a zene egészen 22:00-ig Dj Gandharva & Von Yodi jóvoltából. Emellett a Sáfránkert Vendéglő konyhája is készül meglepetésekkel, a részvétel pedig továbbra is ingyenes.

Tördemici körtúra – Badacsonytördemic (10.28.)

Az Árvai Gábor túravezető által szervezett ingyenes badacsonyi túrák legközelebbike a badacsonytördemici körtúra október 28-án. A faluháztól induló vezetett túrán a résztvevők útba ejtik a Rodostó turistaházat, végigjárják a Bujdosók lépcsőjét, majd a bányák és Ranolder-kereszt mellett elhaladva érnek fel a Badacsony csúcsára közel négy óra alatt. Vigyázz, a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

Szezonzáró a Tűztoronyban – Veszprém (10.28.)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szombaton tartja hagyományos szezonzáróját a Tűztoronyban a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum: a programon ingyenes tárlatvezetést tart Rendhagyó jelelés a régi és a mai tűztorony között címmel Fogl Krisztián történész és tűzoltóautó-bemutató is lesz a várkapunál. Helytörténeti érdeklődés hiányában is érdemes ellátogatni, mivel a torony március 15-ig csak időpont-egyeztetéssel lesz látogatható, de indulás előtt tarts egy utolsó ellenőrzést, mert rossz idő esetén elmaradnak a programok.

X. Kálmán Imre Emléknapok (10.26-29.)