A Márton-napi sürgés-forgás után most egy kicsit megnyugszik a Balaton-part, de téli álomra még nem készülődik. Ha múlt hétvégén lemaradtatok a libasültről, néhány vendéglátónál még elcsíphetitek az utolsó falatokat, de őszi ízeket is kóstolhattok Füreden vagy vaddisznóságokat Badacsonytomajon. Földvárra egy amerikai színdarabot hoz el a Kultkikötő, Tihanyban utoljára láthatunk egy kiállítást, Veszprémben pedig szokatlan sétával használhatjuk ki az ősz utolsó napsugarait.

A Corvinus gyűjtemény gyöngyszemei – Tihany (9.15-11.19.)

Meghosszabbították a KOGART Tihany kiállítását: a most következő hétvégén még láthatjátok a budapesti Kempinski Hotel Corvinus művészeti gyűjteményét.

A kollekciót a szálloda felépítésével egy időben, 1992-ben kezdték el összeállítani, és azóta is folyamatosan bővítik. Eredetileg klasszikus műveket gyűjtöttek, majd az ezredforduló környékén nyitottak a kortárs művészet felé. Alapvetően szállodai környezetben
gondolkodnak
, ezért a gyűjtemény jelentős részét sorozatok alkotják, és szobrokat is találunk, viszont ugyanebből az okból
konceptuális, kísérleti, erősen reflexív művészettel és új médiumokkal nem foglalkoznak.

Márton-napi borvacsorák (11.17-19.)

Szent Márton napja ugyan a múlt héten volt, de ha lemaradtatok volna a libasültről, a Balaton körül még bepótolhatjátok ezen a hétvégén is.

Szombaton két különleges vacsorán vehettek részt: a Karolina Fűszerkertben közös gourmet estet tartanak a Söptei Pincészettel, a Dobosi Pincészetben pedig az új évjárat borait kortyolhatjátok a liba-fogások mellé.

A Márton-napi menük sem fogytak még el: Balatonakarattyán, a Szépkilátás Bisztróban péntek estig, a tapolcai Pura Vidában, a szigligeti Villa Kabalában és a balatonvilágosi Lavenderben egészen vasárnapig ehettek olyan különlegességeket, mint a töltött libanyak, a füstölt libamell vagy a konfitált libacomb.

Sütőtök és gesztenyenap – Balatonfüred (11.18.)

Már többször írtunk a füredi Blaha Lujza utcáról és a helyi vendéglátók példás összefogásáról. Szombaton jön a legújabb közös dobásuk: őszi ízekkel – konkrétabban sütőtökös és gesztenyés finomságokkal – készülnek a Kredencben, a Hello Touristban és a Kedves Cukrászdában.

A programra az egész családot, így a legkisebbeket is várják. Az evés-ivást délután élőzene kíséri majd, és egy könyvbemutatót is terveznek: Gajdos Erika Tímea dedikálja Mesés nyár a Balaton-felvidéken című regényét, amelyben a Blaha Lujza utca is szerepel.

Valami csaj(ok) – Balatonföldvár (11.18.)

Egy középkorú férfi felkeresi élete nagy szerelmeit: az „elsőt”, az „érzékit”, a „különlegeset” és az „igazit”. Megnyugvást vár tőlük a nősülés előtt, de végül csak saját gyávaságával és elrontott életével szembesül.

Neil Labute komédiáját első alkalommal láthatjátok Magyarországon, méghozzá a balatonföldvári Bajor Gizi Közösségi Házban. A főszerepet Őze Áron játssza majd, szerelmeit pedig Pokorny Lia alakítja – talán nem kell részleteznünk, mekkora bravúrt igényel a feladat a színésznőtől.

V, mint vaddisznó – Badacsonytomaj (11.18.)

„Szombaton lejön a hegyről pár vaddisznó különböző megjelenési formákban. Egyikükkel beszélgetünk egy jóízűt, másikukból hasonlóan tartalmas ételt készítünk” – a Pláne Badacsony ezt ígéri a hétvégére. Ha ennél azért több információra vágynátok: szombaton 14 órától vaddisznópörköltet főznek a badacsonytomaji borteraszon, különleges vendégük pedig a vaddisznós cimkéiről (is) ismert Málik Zoltán borász lesz, akivel közösen kóstolhatjátok végig régebbi tételeit.

A pörkölt és egy pohár bor ára 2500 forint lesz, a hattételes borkóstolón 3200 forintért vehettek részt.

Belépni tilos? Velünk szabad! – Veszprém (11.18-19.)

„Tudtad, hogy Veszprémben hemzsegnek a titkos helyek?” – teszi fel a kérdést a Veszprém Másképp, akiknek feltett céljuk, hogy minél több emberrel ismertessék meg ezeket az elrejtett, de izgalmas helyszíneket.

Ezúttal a városi közműtörténetbe vezetik be a résztvevőket – igen, nekünk is szokatlanul cseng ez a kifejezés. A séta szombaton 15 órakor, és vasárnap reggel 9-kor indul a Várkapu mögötti Panoráma terasztól, útvonala a Székesegyházat, a Frick-malmot és a Víziközmű Múzeumot is érinti, majd a Betekints-völgy néhai úttörővasútjának alagútján halad végig.

A túra időtartama körülbelül 2 óra, a részvételhez előzetes jelentkezés szükséges.