Február utolsó hétvégéjén Köveskálon beköszönt a Furmint Február. A helyi vendéglátók összefogásából született Furmint Napok során hagyományteremtő szándékkal három teljes napot szentelnek a szőlőfajtának. Megkérdeztük a szervezőket, hogy milyen programokra számíthatunk péntektől.

Most hétvégén veszi kezdetét a köveskáli Furmint Napok, amely három napra a furmint kedvelőinek Mekkájává teszi a kis települést a Káli-medencében – a Pálffy Borterasz, a Káli Kövek Borászat, a Káli Art Inn****, a Kővirág – Étel, Ital, Ágy és a Mi a kő koprodukciójaként. „Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre, hosszútávra tervezünk, mert hiszünk benne, hogy a furmintnak komoly szerepe van a borvidéken, csakúgy, mint a regionális összefogásoknak” – válaszolták kérdésünkre az esemény szervezői.

A rendezvény ars poeticája szerint a szervezők elsődleges célja, hogy megmutassák a Balaton-környéki furmintborokban rejlő potenciált és felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére: „Szeretnénk rávilágítani a balatoni furmintokban rejlő értékre és Köveskált is feltenni a térképre mint a balatoni furmint fővárosát.” Az ehhez szükséges összefogásnak pedig kiváló példája Köveskál, ahol a Furmint Napok öt házigazdája már évek óta hivatalosan is összedolgozik Gasztrofalu névre keresztelt együttműködés keretein belül.

A program a Pálffy Pince által korábban már többször megtartott Furmint Kerekasztalok beszélgetéseiből nőtte ki magát. A zártkörű borász-tanácskozás a régió furminttermelőit látta vendégül éveken keresztül a faluban, idén azonban „elérkezett az ideje, hogy egy mindenki számára nyilvános rendezvényen történjen a hagyományos kóstoló”.

A péntek esti nyitó borvacsorákon sommelier-k vezetik majd a vacsorákat: a Kővirágban Juhász Krisztián (Borkonyha), a Káli Art Innben Takács Alexandrosz (Artizán, Barta Pince), a Mi A Kőben pedig Gajdics Péter (Mazel Tov).

A szombati napra meghirdetett szemináriumok szakértői között találjuk Pampetrics Milánt (Pampetrics Borkereskedés), Kiss Líviát (Grape Content) és Bálint Lászlót (Furmint USA) a már említett borászokon kívül.

A vasárnap délelőtti brunch menüjében pedig a rostlapos GastroHack-improvizációtól kezdve a svédasztalon át a helyi sajtválogatásig nem egy, a pavlovi reflexeket beindító tételt lehet találni.