A Balaton valóban kinyílik tavaszal, hiszen már most hétvégén is a meglepetés erejével ható, idén először megrendezett események keverednek a mindenkori balatoni rendezvényekkel: délen tulipánszüret és feltörekvő borrégió, északon pedig gokartverseny, kiállítás és DJ a szőlőben lesznek a következő három nap legérdekesebb programjai.

Pláne Péntekek – Badacsonytomaj (04.13.)

A mostani Pláne Pénteken a Szent Donát Birtok és a  Homola Pincészet lesznek a Badacsony vendégei: Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok borásza és a Csopaki Kódex egyik vezető személyisége, valamint Zsandár Tamás, a paloznaki Homola Pincészet birtokvezetője látogatnak el aznap a Plánéba. Ha mindez felkeltette az érdeklődéseteket, akkor ne felejtsétek el, hogy az esemény kóstoló része foglaláshoz kötött!

Geotúra a Somlón (04.14.)

Vulkáni geotúrát indít dr. Vári-Kovács József sommelier vezetésével szombaton 14:00-tól a Somlói Borok Boltja. A Somlóvásárhelyről induló túra résztvevői megismerkedhetnek a tanúhegy nevezetességeivel, történelmével és geológiai hátterével. Ha kedvet kaptatok volna a részvételhez, úgy ne felejtsétek el, hogy az előzetes regisztrációhoz kötött, amit e-mailen lehet megtenni.

Gulyáságyú és rohamsisak – Keszthely (04.14.)

Szombaton nyílik meg a Gulyáságyú és rohamsisak – A Nagy Háború gyomornézetből névre keresztelt vándorkiállítás, ami az I. világháború százéves évfordulója alkalmából az osztrák–magyar hadsereg és a magyar lakosság háború alatti élelmezésének meghatározó mozzanatait mutatta be hátországi és harctéri helyszíneken keresztül. A keszthelyi Balatoni Múzeumban megtekinthető tárlat június 6-ig lesz megtekinthető a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából.

DJ a szőlőben: Rügyfakadás – Paloznak (04.14.)

„Miután az időjárás egy jó ideig a bolondját járatta velünk, végre kezd virágba borulni minden!” – olvasható a legújabb, szombati DJ a szőlőben beharangozójában. A Rügyfakadás névre keresztelt paloznaki bulira most szombaton kerül sor egy 14:00-ás kezdetű fröccsözéssel, míg a nap folyamán pedig egészen 22:00-ig Cyborg Templar és DJ Gyanús szolgáltatja a zenét a Homola Borteraszon.

Kishegyi Kortyok és Falatok – Balatonlelle (04.14.)

Szombaton tartják Balatonlellén a Kishegyi Kortyok és Falatok gasztrofesztivált, ami a Hegyszépítő Társaság ötlete nyomán helyi éttermek, borászok és cukrászok összefogásával szerveződik annak érdekében, hogy Kishegyet közelebbről mutathassák be. A hét helyszínen hét étterem, tizenkét borászat, három cukrászda és több kézműves várja a vendégeket a nap folyamán: a programok között szerepelnek gyalogos és kerékpártúrák, kézműves vásár, népi játékok és egyéb programok is.

Tulipánszüret Kőröshegyen (04.14-15.)

A mostani hétvége mindkét napján tulipánszüretet tartanak a Kőröshegyi Levendulásban. A korábbi tapasztalatok alapján az ismét megrendezett tavaszi nárcisz- és tulipánszüretre szám szerint már 100 000 hagymával készülnek a rendezők mindkét nap 10:00 és 16:00 között Kőröshegyen. A Levendulásba való belépés ingyenes lesz a szüreti napokon, a tulipán és a nárcisz pedig fajtánként eltérő áron lesz megvásárolható.

Veszprém Gokart Háziverseny (04.15.)

Vasárnap délelőtt tartja első idei háziversenyét a nemesvámosi Veszprém Gokart. A 09:00-ás regisztrációval kezdődő időmérős-pontozott versenyen versenyzőknek menniük kell mindegyik géppel egy etapot – összesen kb. 24 percet –, majd gépenként a legjobb idejét írják fel a neve mellé, a legjobb köröket pedig átlagolják és az nyer akinek a legjobb az átlagideje. Ha pedig kedvet kapnál a megmérettetéshez, akkor nincs más tennivalód, mint a regisztráción megjelenni.