Szinte titokban, több mint egy éve újult meg a balatongyöröki Csóka Fészek. Az új tulajdonosok sikeresen hidalták át a korábbi törzsvendégek igényei és az ínyenc, magyar alapanyagokra épülő konyha közötti szakadékot. Most már nemcsak az ország egyik legszebb panorámája miatt kötelező a hely, ahol egy jó ebédet követően zenközeli állapotban nézhetjük a Balatont és a hely kecskéi által "hozott valóságshow-t".

A Szépkilátó magaslatán álló étterem nemrég a Séfasztal néven megrendezendő nívós szakmai vacsoraest egyik helyszíne volt, ami már önmagában jelzi, hogy a Csókafészek újabb fontos állomáshoz érkezett. Bicsár Attila, Vomberg Frigyes vagy Jászai Tibor jelenléte garancia a minőségre. A konyha viszont nemcsak speciális alkalmakkor, hanem a hétköznapokban is kiemelkedően teljesít. 

Kellemes, barna-szürke enteriőr és felkészült felszolgáló fogad minket. Az árnyékban hideg van, a napon meg hőség, így hát persze, hogy a teraszon foglalunk helyet. Egyszerre látjuk a Badacsonyt, Fonyódot és a Balaton egész nyugati medencéjét. Sokadszorra is gyönyörű látvány. 

Kérünk egy házi gyümölcslevet, bámuljuk még egy kicsit a hirtelen jött záporban egyre homályosabb Badacsonyt, aztán már meg is érkezik az előétel: libamáj terrine, keszthelyi füstölt tokhal, sáfrányos-körtés mártás, pirított kalács. Jó kezdés, a sós, füstölt és édes ízek intenzív, de még befogadható élménnyel indítják az ebédet. A mártás a nagyi befőttje és egy chutney szerelemgyereke, egy kis gyömbérrel megbolondítva. 

Igazi nagyágyú következik, mangalicatarja grillezett polentával és lecsóval. Utóbbi szinte megszólal, a szuvidolt tarja omlós, a mérete pedig nemcsak a fine dining adagokhoz képest emberes. Nem telít el úgy, mint egy klasszikus csárdai étel.  

Eggyel könnyebb a fogasfilé rostonzelleres tésztával, amely mogyorós ízzel gazdagítja az összhatást, a tészta alá került alaplében pedig ott van a nagyi húslevese is. A Csokitrió  felteszi a koronát az eddigiekre.

A séfnek sok minden van már a zsebében

A Csókafészek közel 3 évtizede nyílt meg, és ez idő alatt 6-8 tulajdonos adta egymásnak a kilincset - meséli Zsida Balázs, aki tavaly április óta vezeti  családjával és a párjával az éttermet. Kata a jogi egyetemről vendéglátóipari főiskolára váltott, Réka, Balázs húga pedig a budavári Hilton cukrászatából érkezett. 

A konyhát jelenleg egy tapasztalt séf viszi. Kerekes Sándor a budapesti Őshonos Delikát kínálatáért is felel, korábban pedig a fővárosi Almárium Bisztróban és a paloznaki Sáfránkertben volt konyhafőnök. „Sok minden van már a zsebében” - mondja az üzletvezető.

A Csókafészek télen is nyitva tartott, vendégből pedig nem volt hiány. Szájról szájra terjedt a hír, hogy itt lehet jó mangalicát és isteni házi sütiket enni. Sokan jöttek Szombathelyről, Veszprémből, Győrből is. Nem hirdették magukat, ahogy most sem teszik még. Nem akarták, hogy úgy kerüljenek az érdeklődés középpontjába, hogy még nincsenek teljesen készen. 

Menekülő útvonalak

Prémiumra váltani egy „másféle”, hagyományosabb vendéglátásból mindig kockázatos, de Zsidáék  sikeresen hidalták át ezt a kérdést. Az étlapon szerepel egy-két „menekülő útvonal” 'klasszikusok' néven. Ilyen többek mellett a borjúpaprikás, a rántott karaj, a húsleves és a dödölle is.    

„Árban feljebb vagyunk, mennyiségben meg lejjebb, mint a környék éttermei, és sok nemet mondtunk már: rizsköret és mirelit hasáb nincs” - árulja el Balázs. A rántott tanyasi csirkekosárba ugyanakkor 380 gramm hús kerül, konkrétan egy fél csirkét kap a vendég.

Nem ragaszkodnak a helyi alapanyagokhoz, mivel egyszerűen nincs elég állandó minőségben. Tavaly Káptalantótiból hozták a mangalicát, de ott hetente csak 6-7 állatot vágtak le, és nyolcan álltak sorban értük. Kerekes Sándor beszállítóival dolgoznak együtt, és Megyaszóról érkeznek a sertések.  

A szürke marhát Szomor Dezsőéktől veszik, a tokhalat Keszthelyről, a kecskesajt Vászolyból, Etyekről és Dombóvárról jön. A borok 80 százaléka balatoni és zalai, de más régiók klasszikusait is tartják. „Bátrabban indul el a külföldi vendég, ha megkóstol egy cabernet sauvignon-t délről, aztán mutatok neki egy helyit, hogy lássa, van itt is jó” - teszi hozzá Balázs.

Kecske reality és grillterasz

Közben felfedezzük, hogy a terasz alatt is akad látnivaló: a két kecske, Pörkölt és Nokedli igazi „valóságshow-élményt” jelent, kisebb túlzással izzik körülöttük a levegő a karámban. Ők semmilyen körülmények között nem kerülnek a tányérra. Mellettük grillterasz készül, június második hétvégéjén startol. Nem lesz áthallás az étterem és a terasz kínálata között, lent füstölt pisztráng, kacsa, grillezett tarja, grillezett kecskesajt készül majd. Lesz meccsnézés, élőzene és egy „támadó kóbor” nevű szendvics is. Hogy ez mit takar, egyelőre legyen titok.