Mi lesz az egyenlet másik oldalán, ha az egyiken egy Bécsből hazaruccanó magyar család és egy főszakács családfő áll? Hát egy kiváló lellei strandbisztró.

Szinte össze se tudjuk számolni, mennyi villáról írtunk már a We Love Balatonon a gyönyörű somogyi vendégháztól (Villa Bogart) a svédesen nagyszerű borászaton át (Villa Sandahl) a mennyei siófoki cukrászdáig (Villa Gréta), és akkor még a sor elején se járunk. Balatonlellén a villák hosszú sorát most egy autentikus villával bővítettük, ahol a villa szó nem feltétlen csak az épületre utal, annál inkább az evőeszközre.

A Novotni-család - vagy ahogy a letisztult logójukban szerepel, Família Novotni - is megerősítette, szépen eljátszottak a szó Janus-arcúságával. Ugyanis az evőeszközre való utalás a logóban is szerepel, miközben a környék egyfajta lellei villanegyed volt a boldog békeidőkben, a helyiek a mai napig ekként utalnak rá, innen a név másik feneke. Az említett család itt különösen fontos, ugyanis az apa a konyhában, míg az anya és lánya a pultban illetve a vendégek közt sürgölődik, de persze szezonális munkaerő is besegít nekik.

Az egész történet a Balatonról indult és oda is kanyarodott vissza: a szülők, Anna és László boglárlelleiek, de Bécsben találkoztak, aztán ott szövődött szerelem köztük, melynek családalapítás lett a vége. A gyökerek azonban nem szakadtak meg, főleg, hogy a nagyszülők máig itt élnek, van, ki vigyázzon a gyerekekre. Így megoldhatónak látszott a nagy álom: a bécsi gasztronyüzsiből kiszakadva egy kellemes tóparti strandbüfét nyitni, ami nem követi szolgalelkűen a lángos-hekk-hamburger szentháromságot.

Mivel egy strandbüfé elég szezonális dolog, a bécsi létet nem adták fel, főleg, hogy a gyerekeik közül egy iskolába, egy óvodába jár ott, a legnagyobb lányuk, Fanni azonban már itt (is) besegít a családi bizniszbe. A gasztronómiai rutin pedig ott van László kezében, aki Bécs egyik patinás éttermének, a schönbrunni Maxing Stüberlnek a főszakácsa. A családnak amúgy majdnem saját étterme is lett az osztrák fővárosban, de egy betegség közbeszólt. Ez viszont utat nyitott a lellei terjeszkedésnek.

Tavaly júliusban állítottak be ide, és ki is nyitottak, egyelőre hagyományos ételeket kínálva a vendégeknek. A design múlt ősztől lassan kialakult, és a Tiki Beachhez hasonlóan tengerpartias lett, dominál a baba-kék és a fehér. A fogásokat kis táblákra írták és rakták ki a válaszfalra és pár csónakot is kiképeztek polcos szekrénynek. Nem is csoda, hogy "mindenki azt hitte először, hogy egy koktélbár vagyunk" - mondta Anna, aki szerint ekkor döntöttek úgy, hogy elkerülhetetlenül ki kell tenni pár ételfotót is. A koktélok ettől függetlenül léteznek, vannak, vehetők, ihatók.

Tervekkel persze teli a pince és a padlás, jövőre például grillételek terén akarnak erősíteni. A minden házi, semmi mirelit-filozófia pedig vonzza a vendégeket, igen, már törzsvendégeket is. Kiemelkedő fogásuk az 1790 forintos pulled pork, amit ugyan egyre több helyen lehet kapni, de széles skálán mozog a minőség és az elkészítés-tálalás módja. Egy kombisütőben - párolással-sütéssel együtt 13 órát - készül a sertéshús, aztán jön a barbecue-fűszerezés, alá egy ki szaft, és voilá. Pontosabban a voilá előtt szükség van bucira, ez és a hús is a Budapestről érkezik. Ezzel nincs vége, mert a szendvics mellé kerül a tálcára egy kis coleslaw és V alakban metszett burgonya. Mutatjuk is az eredményt:

Aki menüzne, az se marad étel nélkül, bár Novotniék még szeretnék emelni a színvonalon, újragondolva több fogást is. A főételeik egyébként 2000 forint körül mozognak, egy fish & chips például 2190, a Villa Burgerek 1390-1590 között vannak, de akadnak egyszerű burgerek is 590-690 forintért. Szóval, ha emberi áron akarunk jót enni, ráadásul meghitt családi környezetben, akkor irány a Villa Strandbisztró, szeptember elejéig mindenképp, akkor ugyanis lehúzzák a rolót, és irány Bécs, egészen jövő tavaszig.