Schindele Botond több mint 20 éves vendéglátós tapasztalattal, tősgyökeres fürediként úgy döntött, Balatonszepezden nyit egész évben működő helyet. Egyszerű, de minőségi hozzávalókra építkező ételeket kínál, és mivel egy strand bejáratánál vagyunk, ér fürdőruhás szettben enni a sztéket.

A Google-térkép először kisebb túrára küld minket Balatonszepezd templomához, de aztán rájövünk, hogy a Konyha-kert Bisztrót a strandon kell keresni. A bejárat előtt, de a strand területén kívül találjuk meg az éttermet, ami aznap nyitott meg. A korábban is vendéglátóhelyként működő épület teljesen új dizájnt kapott, a natúr színek kellemesen hatnak a főszezonra már kicsit túl sok vizuális ingert kapott vendégekre. És ha ez nem lenne elég a belassuláshoz, szemben egy kis öböl, ahová minden erre járó kutya berohan vadkacsákat üldözni.

Olyan, mintha a Konyha-kert Bisztró és Bár nem néhány órája, hanem minimum több hónapja nyitva tartana. A vendégek úgy ebédelnek, mintha otthon lennének, félig fürdőruhás outfitekben. Míg sok vendéglátóhelyen akad egy kis bizonytalankodás az első napon, és abba is belefut az ember, hogy nincs minden, ami az étlapon szerepel, itt olajozottan működik minden.

Kellett ehhez az a 21 éves vendéglátós tapasztalat, amivel Schindele Botond, a Konyha-kert tulajdonosa rendelkezik. Németországban és Svájcban dolgozott, aztán az északi parton vendéglátózott, meséli, amikor akad egy szemrebbenésnyi ideje beszélgetni. Közben fél szemmel a placcot, a szervizt figyeli, valószínűleg azt is tudja, mi történik a konyhán.

„Tősgyökeres füredi vagyok, de több mint egy éve Balatonszepezden élek. Ez egy szenzációs, szép és nyugodt hely, itt ülsz a Balaton mellett, ezzel a panorámával. Nem akartam Füreden éttermet nyitni, a nagyobb balatoni városok már mind „túlcsordult” poharak” - mondja. Amikor hazaköltözött Svájcból, azt vette észre, hogy kevés itthon az olyan vendéglátóhely, ahol a minőségre törekszenek, ugyanakkor a porciókat is megadják.

Az is zavarta, hogy kezdjük elfelejteni a saját, magyaros ételeinket. „Nem kell foggal-körömmel ragaszkodni egy tipikus gulyásleveshez vagy egy pörkölthöz, de lehet keverni a régit és az újat” - teszi hozzá. Természetesen meghatározza a kínálatot az is, hogy egy strand bejáratánál vagyunk. Itt nem fognak a vendégek szmokingban és kisestélyiben argentin sztéket enni.

Mangalicák és gyöngytyúkok a szomszédból 

A Konyha-kertben egy ráérős reggelivel indulhat a nap. Egészen délig lehet kérni rántottát, croissant-t és roppanós mangalicavirslit. Az „állandó ételek” a melegben is csúsznak, mindig van tojásos lecsó (3 tojással 900 Ft), a körözöttes bagett (800 Ft) és grillszendvics (800-1300 Ft). Rövid az étlap, de gyakran változik majd. Levesek, saláták, tésztaétel, húsok, halak és desszertek alkotják, mindegyikből 2-4-féle.

A tulajdonos szerint elég ez így, az a fontos, hogy gyakran cserélődjön a kínálat. Néha az is sokat jelent, ha új, szezonális köretet kap egy hal. Sok, kis étlappal dolgozó vendéglátóhely ott rontja el, hogy sokáig nem változtatnak a kínálaton. Ha valaki lejön nyaralni ide három hétre, simán végigeszi az étlapot.

Erre sajnos nincs most lehetőségünk, de az alap, hogy megkóstolunk egy „Szepezdi mangalica rántott húst panko morzsában, hagymás szalonnás parázsburgonyában” (2800 Ft.) Nem az a tányérról lelógós méret, de szép adag hús borítja a köretet, az íze és az állaga pedig felülmúlja az összes elvárásunkat. A mangalicák a település Zánka felőli végéről, egy farmról érkeznek, ahol szabadon tartják őket, akárcsak a szürke marhákat. A gyöngytyúkleveshez (950 Ft) is innen érkeznek a szárnyasok.

A grillezett fogasfilé szezonális zöldségekkel, bazsalikomos-mentás dippel (2600 Ft) szintén olyan étel, ami a melegben sem küldi az embert padlóra, ugyanakkor a mennyiségre itt sem lehet panasz. Ki kell most hagynunk a párolt káposztás, petrezselymes burgonyával kínált libacombot (2900 Ft), a borjúmájat (2800 Ft), a grillezett lazacfilét (2900 Ft), és sajnos a desszertet is.

Bár minden főétel megáll 3000 Ft alatt, leszámítva a 300 grammos argentin marhabélszínt, ami 5500 gorintba kerül, a Konyha-kertben még ennél is olcsóbban jól lehet lakni. Napi menü is van, 1400 forintért egy főételt és egy levest kapunk.

Télen jönnek a vaddisznók