Újabb ellenállhatatlan fagyizó tűnt fel Balatonfüreden: a Sarokház kínálatában a klasszikusok mellett epres-túrós, karamellás-vaníliás fagyik is szerepelnek. A nem hétköznapi ízeket egy fiatal fagyikészítő, Nyári Julianna álmodja meg, az inspirációt pedig egy olaszországi fagyikurzus és kedvenc süteményei adják.

Fagyiból soha nem elég, és ezt Balatonfüred legújabb minőségi fagyilelőhelye is bizonyítja. Mert hiába kígyóznak a sorok a Korzó fagyizó előtt, vagy fogynak a kelyhek a Bergmann-cukrászda nyugodt teraszán, a nemrég megnyílt Sarokház fagyizóban sem pihennek sokat a fagyislányok.

A Zákonyi Ferenc utca és a Jókai utcán sarkán vagyunk, narancssárga napernyők alatt élvezzük az árnyékot, és percek óta képtelenek vagyunk választani a kínálatból. A klasszikus ízek mellett narancsos katalánkrém, sárgadinnye, mogyorós csoki, joghurt barack-öntettel, epres túró (300 Ft/gombóc), stb. nehezítik meg a döntést. Az allergéneket percíz táblázat jelzi, végre nem kell végigkérdezni, hogy melyik fagyiban nincs tejtermék, szója vagy tojás, stb., feltartva a sort, és állni a szénhidrátra éhes tekinteteket.

Kehelybe kérjük a fagyikat, mert ez ilyen leülős élmény lesz, még a mozgásra, a sétányon áramló tömegre sem akarunk figyelni közben. És milyen jó ötlet volt, így tényleg ki tudjuk élvezni az utolsó kanálig az egészet. Ilyen ízharmóniák mellett azon sem csodálkoznánk, ha a pult mögül egy olasz fagylaltmester lépne elő. Az Olaszország stimmel, a fagyikat főző Nyári Julianna ugyanis Bolognában, a Caprigiani kurzusán sajátította el a fagylaltkészítés titkait.

Beleszeretett Füredbe, és fagyikészítő lett

A fiatal zirci lány 3 éve cukrászkodik, korábban egy kis budapesti sütizőben dolgozott. Aztán egy balatonfüredi kiruccanás után elhatározta, hogy itt fogja tölteni a nyarat. Megtetszett neki a lehetőség és a kihívás, hogy egy új fagyizóban bizonyítson, és alaposabban belekóstoljon a fagyikészítésbe.

„Beleszerettem Füredbe, a hely varázsába. Imádom, hogy innen, a fagyizóból is látom a Balatont” - meséli. Korábban nem főzött fagyit, ezért részt vett egy budapesti tanfolyamon, aztán kapott egy lehetőséget, hogy Carpigiani iskolájában tanulhasson.

A legendás olasz fagylaltgép-készítő cég kurzusán mindent megtanítottak az alapoktól - milyen alapanyagokkal érdemes dolgozni, hogyan kell használni a gépet, és hogyan kell játszani az arányokkal, hogy tökéletes fagyi legyen az eredmény. Volt olyan óra, ahová egy rossz és egy jó fagyit hoztak be, és a fagyikészítő-tanoncoknak kellett kielemezni, hogy mi a gond.

Kb. 20-féle fagyi készül a Sarokházban, de folyamatosan kísérleteznek az új ízekkel, és a laktóz- illetve cukormentes változatokkal. A paszták, a 100%-os gyümölcspürék Olaszországból érkeznek. Ez friss, pürésített és fagyasztott püré, néha egy kis cukor és semmi más - mondja Julianna.

Sütik és fagylaltok randija

Juliannának kifogyhatatlan ihletet jelent a cukrásztudása: amikor megkíván egy új sütit, vagy egy ízt, megpróbálja fagyiként elkészíteni. Így született meg a népszerű epres-túrós fagyi, vagy a Rómeó, ami egy oreós fagylalt. A párja, Júlia pedig egy vaníliás-karamellás fagylalt, aminek a tetejére fehércsokis ostyaréteg került.

Ez a fagyikészítő személyes kedvence is, de büszke a camargue-i sóvirágos pisztáciára és a karamellás csokira is. „A karamell a mindenem” - meséli lelkesen. Őt is meglepte, hogy éppen azok az ízek a legnépszerűbbek, melyeket ő kísérletezett ki. Most éppen az almáspités és fagyin dolgozik.

A fagyi nagy kihívás, felfedezetlen terület volt, de Julianna ősszel visszatér majd a cukrászathoz. Hiányzik már, hogy süssön, mondja. A cukrászat területén is szeretne továbbfejlődni, főleg a modern francia desszertek, a minitorták, glazúrral bevont sütemények állnak közel a szívéhez.