Erős koncerttel indult a hetedik Paloznaki Jazzpiknik: a Grammy-, és Golden Globe-díjra is jelölt Jamie Cullum nyitotta meg a háromnapos fesztivált. A visszafogott pokrócon fröccsözés óriási ugrálós buliba csapott át, felcsavarodtak a plédek, fogytak a fröccsök, a magasba emelkedtek a kezek. A nulladik napon jártunk.

Hetedik évébe ért a kerti partiból induló Jazzpiknik. Ennyi idő alatt a fesztiválok egy része „kinövi magát”, zsúfolt lesz és veszít a varázsából, de itt nem tapasztaltunk ilyesmit. Minden olajozottan megy, simán kivárhatók a sorok: a stressz a falu határán kívül marad.

Megérkezni lehet stílusosan, a VIP Shuttle fedélzetén, egy tűzpiros kabrióval, vagy kényelmesen, taxival, fesztiválbusszal, de jöhetünk kalandosan is, tuktukkal, a bicikli viszont csak a legkeményebbeknek ajánlott.

Ahogy már megszokhattuk, a koncertek közben idén is végig lehet kóstolni a borvidéket. Homola, Jásdi, Petrányi, Söptei, Figula és Szent Donát-tételek közül választhatunk, 550-1300 Ft/dl áron. Homonna Attila, a Homola Pincészet borászának tokaji furmintja, az Édes Hármas a kivétel. 

Aki megtalálja az igazit, a piknikverziót, egész üveget és szódát kér az erre szakosodott pultnál. A szódát mindenkinek erősen ajánljuk, mivel késő este sem hűl le az idő, az alkohol és a tánc mellé literszám kell az alkoholmentes folyadék.

Ha teltházas a Sáfránkert, Paloznak ismert étterme, a kalóriákat a fesztiválon food truckokban is lehet pótolni, kitelepült a többek között a Cupákos, a Meat&SauceSandwich, a Kanálgép és a Paneer, de a helyi gasztronómia képviseletében itt van a füredi Baricska Csárda és a Tekeresvölgyi Sajtműhely is. Vagy be lehet tolni a főutcán útközben egy fokhagymás, sajtos tejfölös lángost.

Az első este fő fellépője Jamie Cullum volt. A koncert legemlékezetesebb pillanataként a „tornacipős Sinatrának” is nevezett világsztár fogta magát, és lement egy szám erejéig bulizni a közönséghez. A híres zongorára ugrás most elmaradt, de kétszer is sikerült őt visszatapsolni, és szerintünk ebből a második nem volt a show előre megtervezett része.

Újdonságokból sincs hiány: az idén nagyobb lett a nagyszínpadnál a tér, még kényelmesebben elférnek a háttérben borozó, street food-élvezeteknek hódoló vendégek és a táncoslábúak is. Már délután leköti a legfiatalabb jazzpiknikezők energiáit Zöldike Gyermekudvar, ahol a tihanyi Piac Placcról ismerős Art Hekk is tart faragott halfestő workshopot.

Kicsit azért összeszorul az ember torka – ez a Jazzpiknik Fábián Julira, a fesztivál tavaly elhunyt „múzsájára” emlékezik az énekesnőről elnevezett színpadnál. Hazai zenészek lépnek itt fel péntek és szombat este.

Régi és új ismerősök, csülkös szendvics koktélruhában, nagy beszélgetések, ahol mindig más hozza a következő kört, plédek a földön, kezek a magasban, a borvidék a poharakban. Nekünk ilyen volt a nulladik nap.