Badacsonyiak előnyben, de a térségen kívül is ismerős lehet a Fata Pince és a Borbarátok név. A családias és ténylegesen családi vállalkozás nemrégiben egy új taggal bővült: ugyanitt, Tomajon, a Panzió mellett, egy fiatalos, modern borbárt nyitottak, alacsony kőkerítéssel, vitorlaponyvával és egy bárral. Tesztüzemben már működik egy ideje, de a hivatalos nyitóeseményről még nem maradt le senki: augusztus 17-én bárki együtt ünnepelhet az alapítókkal.

Badacsonytomajon járni már önmagában is nagy öröm, ha szeretjük a bort és a hegyeket. Itt találjuk, 5 percre a Balaton-parttól a Borbarátok Panziót, de akármennyire kedveljük a takaros, modern, szőlőfajtákról elnevezett szobáit (a legszebb balatoni vendégházak közé is beválasztottuk) és a házias ételeket kínáló, teraszos vendéglőt, ez alkalommal az újonnan nyíló Fata Bor-és Pezsgőbárról írunk.

Ahogy a neve már előrebocsátja, van "némi" köze a Fata Pincéhez és a Borbarátok egységeihez, egész pontosan az, hogy ugyanaz a család működteti - egyelőre tesztüzemben. A felütés fiatalosnak tűnik, a bár fogalmába még az első szemle előtt egy lazább, elüldögélősebb, modernebb koncepciót képzelünk bele, és ez hamarosan be is bizonyosodik.

A Római úton nem kell sokáig keresgélni a helyet: közvetlenül az út mellett, egy alacsony kőfal mögött, vitorlaponyvák alatt találjuk. Középen egy bár áll, innen kérhetjük ki azokat a tételeket, amik a nagypapáról unokákra szállt telken termő szőlőből készülnek, és saját (szomszédos) borospincében pihennek. De a bár kínálatában nemcsak saját boraik szerepelnek, hanem a környékbeli borászok tételei is, valamint kézműves sörök, különleges szörpök és kávék is felkerültek az itallapra.

A bár ötlete onnan eredt, hogy ugyan családi borászatunk, a Fata pince, már 1927 óta várja vendégeit a diófa árnyékában a ház udvarában, a borainkat azonban még közelebb szerettük volna hozni a közönséghez, a Római úthoz, és egyúttal a borozás élményét szerettük volna egy kényelmes, beszélgetős térrel is gazdagítani. Ezért a Borbarátok vendéglő udvarán, közvetlenül az út mellet nyitottuk meg a Fata Bor- és Pezsgőbárt, ahol a pincénk borai mellett környékbeli borászatok választékát is bemutatjuk, valamint balatoni pezsgő és gyöngyözőkből is lehet kóstolni, de aki kávékülönlegességeket vagy házi szörpöket próbálná ki, az sem fog csalódni.” - monjda Nagy Gergely, az egyik tulajdonos.

Bár egyáltalán nem kötelező (ide tényleg csak borozni is illik betérni), de ételeket, borkorcsolyákat is kérhetünk. A Bár egyébként már július óta fogadja a vendégeket, de a testvérpár (Nagy István és Gergely) most egy hivatalos megnyitóeseményt is szervez. Augusztus 17-én 19:30-kor ünnepelhet velük együtt bárki, aki kíváncsi a legújabb Fata-Borbarátok tagra - mi a magunk részéről csak ajánlani tudjuk a kíváncsiskodást. Már csak azért is, mert külön erre az alkalomra kigondolt alap-és prémium borsorral és különleges borkorcsolyákkal is készülnek. És egy jó kis koncerttel: az eseményen Csemer Boglárka “Boggie” énekel majd.