Itt az ősz, itt az idő visszatekinteni a szezonra. Hét fontos balatoni arcot kérdeztünk pozitívumokról és negatívumokról.

Laposa Bence - Laposa Birtok, Balatoni Kör

Pozitív: A Balatoni Kör elnöke és a Badacsony egyik pionírja kiemelte, az egész éves folyamatok azok, melyek nagyon pozitívak, jó az irány  a tó mentén. A nyár kivételével egészen élhető lett a térség, miközben egyre több a minőséget kereső és értékelő vendég is.

Negatív: A pozitívumok között már ott volt a negatívum is: a nyár. Annak is a kiemelt időszaka, amikor nagy tömegben jönnek olyan vendégek, akik nem igazán tudják, mit is akarnak. Sokak esetén nagyok az elvárások és illúziók, ha valami nem stimmel, akkor harsány a felháborodás. Egyre több az olyan vendég is, aki nem tudja vagy akarja érteni a borokat és az újhullámos gasztronómiát. Ez a szezon-nemszezon kettősség márpedig nagy fejtörést okoz minden balatoni szereplőnek.

Tóth Balázs - BL YachtClub & Apartments

Pozitív: "A Balaton most már télen-nyáron menőnek számít", ami rengeteg vendéget vonz a tó környékére. Ez a forgalom szempontjából jó, de a nyári pörgés lecsengésével lehet igazán kifogástalan, minőségi szolgáltatást nyújtani.

Negatív: Szerinte az idei nyár fő tanulsága az volt, hogy nehéz a vendéglátásban felkészülni "az elképesztő tömegturizmusra". Még mindig kurta a szezon, sokan érkeznek egyszerre, és egyre többen akarnak gyorsan minőséget kapni. A még mindig erőteljes balatoni szezonalitás hátránya, hogy minőségi munkavállalót nehéz találni erre az időszakra (ahogy arról más vendéglátósok is meséltek korábbi cikkünkben).

Lobenwein Norbert - MOL Nagyon Balaton

Pozitív: A balatoni programokat összefogó sorozat alapítója hosszasan sorolta, mennyire büszke a saját programokra és elemekre, mint a STRAND Fesztivál, a Balaton Magazin vagy épp a tó 25 pontján felállított képkeretek. Az idei kedvenc azonban a boglári Gömbkilátó mellett rendezett "Balaton Piknikek a Kruder & Dorfmeister főszereplésével." A dolog pedig bejött: "Egy új helyszínt megtalálni, kipróbálni, belakni mindig izgalmas feladat és sok-sok tanulsággal is jár, de láthatóan annyira beleszeretett a közönség, a fellépők és mi magunk is, hogy ma már azon dolgozunk, hogyan folytassuk ugyanitt 2019-ben."

Negatív: Hiába dolgoznak szerinte ezrek azon, hogy ne csak két és fél hónapról szóljon a Balaton, ha például a Siófok környéki autópálya-felújítást azért időzítik augusztus végére, "mert ilyenkor már úgyis kevesen járnak a Balatonra". Eközben a hónap végén emiatt egyórás dugót kell végigülni, mivel még sokan választják ekkor is a tavat.

Kardos Gábor - Balatoni Kör

Pozitív: A csoport egyik alapítója és szóvivője szerint "a legjobb nyári hónap a szeptember", meg úgy eleve a legjobb időszak a kora ősz. Nincs ez másképp 2018-ban sem, ugyanis a klímaváltozás okán egyre hosszabbak a nyarak. Most jön pedig a legszebb vitorlázóidő, ráadásul a csak a szezonból élő, sokszor lehúzós helyek bezárnak ilyenkorra, viszont a minőségi vendéglátás marad.

Negatív: A fentieknek megfelelően az érme másik oldalát a július és az augusztus adják. Ez "másfél hónap harsányság", amit Kardos szerint el kellene már engedni. A baj, hogy augusztus 20-val az emberek fejben lezárják a főszezont. Addig viszont túl sokan akarnak túl sokat a tótól.

Csapody Balázs - Kistücsök

Pozitív: Pazar volt idén a hangulat, a forgalom és a szezon hossza is, ami még véget sem ért (mondta ezt augusztus 30-án). Ebben a kiegyensúlyozott szezonban észlelt egy rendkívül pozitív történést is: "nagyon fejlődik a gasztronómiai kultúra a vendégek oldalán". Ez azt jelenti, hogy egyre többen tértek be a Kistücsökbe is tudatosan és nyitottan, egyesek direkt a degusztációs menüjüket keresik, érdeklődnek a borpárosítások iránt is, szóval megszűnőben a rántott hús dominanciája. Ami emellé jó hír, hogy a vendégkör 90 százaléka már hazai törzsvendég, néznek is nagyot a betérő külföldiek, hogy a Kistücsökbe már csak asztalfoglalással lehet bejutni.

Negatív: "Őszintén mondom, negatív dolog nem is akadt."

Bagyó Sándor - Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Pozitív: A vízimentők elnöke szerint a legjobb az volt 2018 nyarán, hogy "minden rendben volt a munkámban", minden úgy alakult, ahogy szerette volna. A mentések során nem történt nagyobb baj, "jól megúsztuk a rengeteg eseményt" - tette hozzá.

Negatív: Bagyó Sándor szerint a legrosszabb az volt idén nyáron, hogy "hű de meleg volt", alig lehetett elviselni a kánikulát.

Dobai András - Kredenc