Hiába indult meg meredeken lefelé a hőmérő higanyszála, továbbra is zajlik az élet a Balaton körül. A közeledő hétvége tartogat szabadtéri programokat is, de a fázósabbak is felmelegedhetnek akár egy finom brunch mellett vagy éppen Cseh Tamás dalait hallgatva.

Keresztben jégeső (10.05.) - Veszprém

Cseh Tamás dalokkal megalapozni a hétvégét mindig kiváló ötlet, de a borongósra forduló őszi időben ez hatványozottan igaz. A veszprémi Hangvillában Másik János játszik majd dalokat egykori zenésztársától, míg Bereményi Géza készülő könyvéből olvas fel a Keresztben jégeső című esten.

Minden, ami szőlő – Gasztrohegy (10.05-07.) - Badacsony

Október 5. és 7. között érkezik az egyébként októbertől jövő áprilisig húzódó, badacsonyi Gasztrohegy programsorozat első hétvégéje, melynek fókuszában a közvetlenül a szüret utáni időszak áll. A kiváló borok mellett sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, mennyi minden más fogyasztási és felhasználási módja lehet a szőlőnek. Az első tematikus gasztrohétvége erre hívja fel a figyelmet, a szőlőmagolajtól kezdve a mustbalzsamon át a badacsonyi szüret ihlette fogásokig.

Siófoki Halfesztivál 2018 (10.05-07.)

Szintén egész hétvégén vár minket a Siófoki Halfesztivál is, ahol a gasztronómia mellett a kézműves és családi programokban is elmerülhetünk, esténként pedig olyan népszerű hazai előadók ingyenes koncertjein dolgozhatjuk le a nap folyamán bevitt kalóriákat, mint a Brains vagy a Bikini.

Szüreti Bor Brunch (10.06.) - Zánka

A szüretet övező feszített munkatempót követően végre lehet szusszanni egy kicsit, hosszabban időzni a reggeli felett. Erre a hangulatra erősít rá október 6-án, szombaton a zánkai Fügekert is a Szüreti Bor Brunch-csal. A borokat Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza szállítja, a finom falatokról pedig Pallag Dávid, a Fügekert séfje gondoskodik.

Állatok Világnapja a Bivalyrezervátumban (10.06.) - Kápolnapuszta

Október 6-án, az Állatok Világnapja alkalmából kedvezményes lesz a belépés a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba, ami kiváló alkalom egy közös családi programhoz. Az ország legnagyobb látogatható bivalycsordája mellett tanösvény, állatsimogató, kilátó és lovaskocsizási lehetőség is várja a kicsiket, s nagyokat egyaránt.

Rizling Vakáció a Borbély Birtokon – Taco és Jazz (10.06.) - Badacsony

Rizling Vakáció harmadik, egyben befejező részében az olaszrizlinget keresztezik a mexikói gasztronómiával és gitárzenével.Borbély Pincészet vendége lesz október 6-án Farkas Zoltán gitárművész, aki elsősorban latinos feldolgozásokkal készül, az éhségünket pedig a TacoTrucknál enyhíthetjük majd.

Hétvégi túratipp: Szent György-hegyi túra

A Balaton-felvidéken járva mindig kötelező program a Szent György-hegyi túra, különösen igaz ez ősszel, amikor talán a legtöbb arcát mutatja a tanúhegy. Mindenképpen érdemes útba ejteni a lassan sárgás árnyalatot magára öltő fák közt kibúvó bazaltorgonákat, a helyiek által csak Sárkánybarlangként emlegetett álbarlangot és a Márton atya présházból épített ortodox kápolnát is, a hegytetőn elénk táruló panoráma pedig már önmagában megéri az erőfeszítést. Lefelé jövet a kulináris kalandoknak is hódolhatunk olyan helyszíneken, mint a Gilvesy Pincészet vagy a Szászi Birtok.