Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Umamit, az „ötödik ízt” kutató séf brillírozik a györöki strandbisztróban

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2018. 07. 21. 2:03

A pizza biztos pont Balatongyörökön, de érdemes a kéthetente változó étlapba is belekóstolni a Mango Beachen. 13 év tapasztalata nem vész kárba, ezt az ízeik garantálják.

Halkan nyaldossák a partot a hullámok, miközben gyerekek szaladnak a szélrózsa minden irányába, a nap süt, kellemes szellő fúj, majd egy hajókürt crescendója ébreszt fel minket az álmodozásból. A balatongyöröki strandon ülünk egy teraszon, várjuk az ételt, amit kirendeltünk. Azt látjuk az étlapon, hogy pizzacentrikus a Mango Beach, a ház pizzáját ki is rendeljük, de előbb kérünk egy burgonyalevest és egy könnyednek tűnő előételt, melynek kacsamáj az alapja, rajta egy kis hal, savanyított zöldségek, sőt lekvár.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Várakozás közben van idő alaposan körülnézni. Látszik a Mangón a tavaly ősszel kezdődött, idén június 1-én lezárult ráncfelvarrás. Egy komplett emeletet is kapott az épület két prémiumnak hívott apartmannal. A korábbi rikító narancssárga épületszín a múlté, a fehér, a szürke és a fa színe dominál, a beaches hangulat a tóra néző kilátás miatt adott. És ekkor jön csak a meglepetés: hiába strandbisztró a Mango, egy séf ügyködik a konyhában ételeink elkészítésén.

Micsoda előétel! Micsoda séf!

Megjön az ételünk is, a pizza semmilyen irányba nem lóg ki, a pizzaszakácsuk tisztességes munkát végzett, és az első ijedelmünk sem igazolódik be, hogy a 2250 forintos Mango Pizzán mangó lesz (a pizzáik amúgy az 1390-2290 forintos tartományban mozognak). "A krumplileves legyen krumplileves!" - villan fel elsőre az emberben, amikor kihozzák elé a ház burgonyalevesét, de az idézet nem állja meg a helyét. Az 1190 forintos leves nagyon finom, krémszerű, a sok fűszertől enyhén pikáns. Ezt kiválóan kiegészíti az édesburgonyachips és az ázsiai konyha töltött tésztaféléje, a wonton. A levesnek egy hátránya van: az étlap folyamatosan változó részén kapott helyet, így nem biztos, hogy már enni tudunk belőle.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Külön bekezdést kell szentelnünk a kacsamájas előételnek is (2890 Ft), amely a pirítóssal együtt laktató főétellé nőtte ki magát. Májért-pisztrángért epekedünk, de a körítés kiemelkedő: a savanyított zöldségek összecsapnak az édes lekvárral és eperdarabokkal, és a séf által keresett umami-élményt közelítik. Ezt maga Mátyás Péter séf árulja el nekünk, aki karrierjének alfája és omegája is a Mango. Még a nyitáskor, 17 évesen kezdett itt, majd három év után odébbállt, hisz kellett a tapasztalat és a kaland. Szerinte eleve "az az egészséges", ha egy szakács három évnél nem marad tovább egy helyen. Ő meg aztán nem tűri a monotóniát, nem tudna egy fix étlapos helyen meglenni, ezért váltogatják kéthetente a Mango menüjét. Sőt, az állandó ételekben is mindig cserélget valamit, esetleg a tálaláson ügyeskedik.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Hogy mi vonzotta vissza annyi év után a Balatonra? Nem tudja, talán a víz, mutat mosolyogva az eső utáni pocsolyák felé. Az ő vonala nem a nagyon újhullámos, inkább egyfajta igényes kispolgári, de azért a thai elemeket is szereti. Ezt tapasztalhattuk a pikáns burgonyalevesben, melyben némi szárított chili és lime is akad. Meg is kapta, hogy az ízvilága alig emlékeztet a krumplilevesre. Népszerű desszertjük a mákos guba gyümölcsökkel és habcsókkal. Ehhez alapból két villát hoznak, hisz mindig meg akarja kóstolni más is. Ha már desszert, a gyenesdiási Segrettóból jön a sütik egy része, de a pohárkrémeket maguk csinálják.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Az elsők között szuvidoltak

Gombkötő Richárd tulajdonos már kamaszként Györökön kezdte a vendéglátást. Évekig egy révfülöpi hamburgerest üzemeltetett, aztán elege lett "az ételgyárból", visszatért "a gyökerekhez a révfülöpi kaland után". Némi nosztalgiával úgy emlékszik vissza a 13 szezonnal ezelőtti kezdetekre, hogy az elsők között lovagolták meg az újhullámot és a fúziós konyhát, már akkor szuvidoltak, pedig strandbüfének indult a Mango. Azóta kialakult egy törzsközönség, 80 százalékra teszi a visszajárókat. Ami nehézség, hogy strandon vannak, nehéz bejuttatni a vendégeket, akiknek még 800 forintos belépőt is kell fizetni, megy is a huzavona ezen az önkormányzattal.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Idén megpróbáltak teljesen megújulni, mivel felgyorsult a világ, gyorsan akar a vendég ételt kapni. Ezért "vendégbarát étlapot" találtak ki, változik is kéthetente a menüsor. A 850 forintos marhahúsleves, a 2650 forintba kerülő portobello tészta, az 1950-es cézár saláta, a kacsamájas előétel és a rántott kotlettjük fix, és ez egészül ki két-három főétellel. Megkülönböztetik a hétvégi, hagyományosabb, gyorsan elkészíthető fogásokat tartalmazó és a hétköznapi ráérősebb, gourmet-jellegűbb étlapot is. Olaszországból pizzareceptet is hoztak, az évekig itt dolgozott pék végzettségű pizzaszakács ezt fejlesztette tovább, a pizzagolyó is az ő ötlete volt. A pizzák amúgy az állandóságot képviselik a törzsközönség felé, szemben a sűrűn változó bisztróétlappal.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Az alapanyagokkal régen nehéz helyzetük volt, most már mindent meg tudnak rendelni Budapestről. Gombkötő szerint megoldható minden itthonról, ő pedig nem akarja a szokásos marketingszöveget mondani arról, "melyik dűlőnél fordult meg a traktor".  A névről azt tudjuk meg, hogy Gombkötő Thaiföldön nyaralt egykor, ott meg minden parti bárt valamilyen beachnek hívtak nem meglepő módon. A györöki helynek így kitalálták a Mangót és a Beachet, kicsit küzdöttek a falu vezetésével, de sikerült. A tulaj és a séf szerint is az állandóságot képviselik ebben a rohanó (gasztro)világban, Mátyás fel is tette a velős kérdést: "vajon hol lesznek ezek a most nyílt helyek 13 év múlva?"

Hasonló tartalmak

Admin mode