A pizza biztos pont Balatongyörökön, de érdemes a kéthetente változó étlapba is belekóstolni a Mango Beachen. 13 év tapasztalata nem vész kárba, ezt az ízeik garantálják.

Halkan nyaldossák a partot a hullámok, miközben gyerekek szaladnak a szélrózsa minden irányába, a nap süt, kellemes szellő fúj, majd egy hajókürt crescendója ébreszt fel minket az álmodozásból. A balatongyöröki strandon ülünk egy teraszon, várjuk az ételt, amit kirendeltünk. Azt látjuk az étlapon, hogy pizzacentrikus a Mango Beach, a ház pizzáját ki is rendeljük, de előbb kérünk egy burgonyalevest és egy könnyednek tűnő előételt, melynek kacsamáj az alapja, rajta egy kis hal, savanyított zöldségek, sőt lekvár.

Várakozás közben van idő alaposan körülnézni. Látszik a Mangón a tavaly ősszel kezdődött, idén június 1-én lezárult ráncfelvarrás. Egy komplett emeletet is kapott az épület két prémiumnak hívott apartmannal. A korábbi rikító narancssárga épületszín a múlté, a fehér, a szürke és a fa színe dominál, a beaches hangulat a tóra néző kilátás miatt adott. És ekkor jön csak a meglepetés: hiába strandbisztró a Mango, egy séf ügyködik a konyhában ételeink elkészítésén.

Micsoda előétel! Micsoda séf!

Megjön az ételünk is, a pizza semmilyen irányba nem lóg ki, a pizzaszakácsuk tisztességes munkát végzett, és az első ijedelmünk sem igazolódik be, hogy a 2250 forintos Mango Pizzán mangó lesz (a pizzáik amúgy az 1390-2290 forintos tartományban mozognak). "A krumplileves legyen krumplileves!" - villan fel elsőre az emberben, amikor kihozzák elé a ház burgonyalevesét, de az idézet nem állja meg a helyét. Az 1190 forintos leves nagyon finom, krémszerű, a sok fűszertől enyhén pikáns. Ezt kiválóan kiegészíti az édesburgonyachips és az ázsiai konyha töltött tésztaféléje, a wonton. A levesnek egy hátránya van: az étlap folyamatosan változó részén kapott helyet, így nem biztos, hogy már enni tudunk belőle.

Külön bekezdést kell szentelnünk a kacsamájas előételnek is (2890 Ft), amely a pirítóssal együtt laktató főétellé nőtte ki magát. Májért-pisztrángért epekedünk, de a körítés kiemelkedő: a savanyított zöldségek összecsapnak az édes lekvárral és eperdarabokkal, és a séf által keresett umami-élményt közelítik. Ezt maga Mátyás Péter séf árulja el nekünk, aki karrierjének alfája és omegája is a Mango. Még a nyitáskor, 17 évesen kezdett itt, majd három év után odébbállt, hisz kellett a tapasztalat és a kaland. Szerinte eleve "az az egészséges", ha egy szakács három évnél nem marad tovább egy helyen. Ő meg aztán nem tűri a monotóniát, nem tudna egy fix étlapos helyen meglenni, ezért váltogatják kéthetente a Mango menüjét. Sőt, az állandó ételekben is mindig cserélget valamit, esetleg a tálaláson ügyeskedik.

Hogy mi vonzotta vissza annyi év után a Balatonra? Nem tudja, talán a víz, mutat mosolyogva az eső utáni pocsolyák felé. Az ő vonala nem a nagyon újhullámos, inkább egyfajta igényes kispolgári, de azért a thai elemeket is szereti. Ezt tapasztalhattuk a pikáns burgonyalevesben, melyben némi szárított chili és lime is akad. Meg is kapta, hogy az ízvilága alig emlékeztet a krumplilevesre. Népszerű desszertjük a mákos guba gyümölcsökkel és habcsókkal. Ehhez alapból két villát hoznak, hisz mindig meg akarja kóstolni más is. Ha már desszert, a gyenesdiási Segrettóból jön a sütik egy része, de a pohárkrémeket maguk csinálják.

Az elsők között szuvidoltak

Gombkötő Richárd tulajdonos már kamaszként Györökön kezdte a vendéglátást. Évekig egy révfülöpi hamburgerest üzemeltetett, aztán elege lett "az ételgyárból", visszatért "a gyökerekhez a révfülöpi kaland után". Némi nosztalgiával úgy emlékszik vissza a 13 szezonnal ezelőtti kezdetekre, hogy az elsők között lovagolták meg az újhullámot és a fúziós konyhát, már akkor szuvidoltak, pedig strandbüfének indult a Mango. Azóta kialakult egy törzsközönség, 80 százalékra teszi a visszajárókat. Ami nehézség, hogy strandon vannak, nehéz bejuttatni a vendégeket, akiknek még 800 forintos belépőt is kell fizetni, megy is a huzavona ezen az önkormányzattal.

Idén megpróbáltak teljesen megújulni, mivel felgyorsult a világ, gyorsan akar a vendég ételt kapni. Ezért "vendégbarát étlapot" találtak ki, változik is kéthetente a menüsor. A 850 forintos marhahúsleves, a 2650 forintba kerülő portobello tészta, az 1950-es cézár saláta, a kacsamájas előétel és a rántott kotlettjük fix, és ez egészül ki két-három főétellel. Megkülönböztetik a hétvégi, hagyományosabb, gyorsan elkészíthető fogásokat tartalmazó és a hétköznapi ráérősebb, gourmet-jellegűbb étlapot is. Olaszországból pizzareceptet is hoztak, az évekig itt dolgozott pék végzettségű pizzaszakács ezt fejlesztette tovább, a pizzagolyó is az ő ötlete volt. A pizzák amúgy az állandóságot képviselik a törzsközönség felé, szemben a sűrűn változó bisztróétlappal.