Elsősorban élményt és fenséges panorámát, másodsorban egyszerű, de ízletes görög ételeket nyújt a lakásétteremnek induló Taberna. A portugál név egy ékszerdobozt takar, ami a Szent György-hegy oldalában várja azokat, akik a Hegyesdtől Badacsonyig látni akarják a tanúhegyeket, melyhez csevapot ennének és elvetik a hagyományos éttermek röghöz/asztalhoz kötöttségét.

A Szent György-hegy kisapáti oldalában, de a szájtátósan lenyűgöző panorámához elég magasan nyitott meg a Taberna Infinito, ami jelenleg tesztüzemben működik. Ez azt jelenti, hogy csak szombatonként vannak nyitva, az étlap nagyon pici, a jövő szezoni teljes gőzzel való nyitás előtti finomhangolás, tesztelés, szárnypróbálgatás zajlik.

Az utcáról senki sem eshet ide be, a Taberna foglalási rendszerében kell elintézni az asztalfoglalást. Úttalan dűlőkön és mélyutakon keresztül kell feljutni a bazaltaprólékkal felszórt kis parkolóba, követve az Infinito-táblákat Kisapáti főutcájától. 4x4-es terepjáró nélkül is feljutunk, de azért friss jogsisoknak nem ajánljuk a terepgyakorlatot.

Blaha-pizza, Vas-gyros, Kisapáti-ház

"Pesten, a Blaha Lujza téren nyitottam egy pizzázót" - kezdte el saját, némileg szokatlan sztoriját mesélni Bicskei Sándor, tulajdonos, ötletgazda, séf, mindenes (így írta le saját magát). Ez 2010-ben történt, Bicskei szerint Budapesten ők nyitottak másodiknak olyan helyet, ahol elvitelre lehetett vinni pizzaszeletet. Négy évig vitte a pizzázót, melynek az volt a koncepciója, hogy jó minőségű pizzát adnak, idővel nemcsak a 200 forintos szeletben, hanem egészben, kiszállítva is.

Mindenesetre nem jöttek ki jól anyagilag, a jó minőség nem fért meg az olcsó árral, hiába volt nagy forgalom. Átadták másnak az üzletet, ami fél évre rá be is zárt. Bicskei Sándor nem állt le a vendéglátással, a közeli Vas utcában nyitott egy görög ételbárt, amely akkor még piaci résnek számított. Grill és mediterrán irányba szeretett volna elmenni, mivel nagy rajongója az európai Mély-Délnek, a balkáni roston sülteknek. A Vas utcai pici helyiség volt, kissé eldugva, a betérő színműves egyetemistáknak pedig gyorsételek kellettek, így nem találták meg a számításukat, elengedték üzlettársával a görög étkezdét.

Végül inkább az a döntés született, hogy "ezt a vendéglátást én most kicsit pihentetem". Jött öt év szünet, ami alatt értékesítéssel foglalkozott, de ez meg kiégette őt, nem akart többé hagyományos karriert építeni. "Pesten nem éreztem jól magam, már kibuliztam magam" - szólt a végső érv, ami miatt vidékre fordította az iránytűt. Egy ismerőse vitte el a Káli-medencébe, majd elkezdte ezt a vidéket járni, amikor rájött, mennyire ismeretlen számára a Balaton-felvidék. "Folyamatosan jött a szerelem és jöttek az új célok", négy éve pedig megvette a kisapáti házat, ahonnan látni hat tanúhegyet (csak a Haláp és a szigligeti hegyek nem látszódnak), valamint Gyulakeszitől Badacsonytördemicig a falvakat. Ehhez megvett még egy területet, amit 15 éve nem műveltek.

Élmény épül a bazaltból

Az egyik alapélmény a Tabernában, hogy nagyon sok a bazalt, nagy kődarabok vannak mindenhol, ami nem csoda: Bicskei szerint a szőlőkből évtizedekig mindenki idehordta a követ. A régi szőlőt ki kellett szedniük, annyira rossz állapotban volt, művelési kötelezettségük se akadt ezután, ami ritka a hegyen. Bicskei 2015-ben kezdett azon gondolkodni, hogy mégis meg kéne próbálni a vendéglátást, valami egyedivel, különlegessel. Egyik inspirációja volt a sok utazása, a mediterrán behatásokból felépítette a fejében a koncepciót, "morzsákként összeállt a kép". Olyan élmény-éttermet akart, ahol nincsenek korlátok és határok.

Kialakult a kezdeti ötlet a szűk étlapról. A tapasztalata is az volt, hogy kevés ember mer kísérletezni egy klasszikus étteremben. Bicskei összeírt sok-sok ételt, amit szeretnének bevezetni, olyanokat is, amiket majd a hűvösebb időkben tudnak adni. De nyáron még maradnak a grill ételek, frissen sült pitával és joghurtos salátákkal, minden helyben készítve. Bicskei elvégzett egy kéthetes tanfolyamot Krétán, megismerve az amúgy nem bonyolult görög konyhát, ez itt hasznára válik. Úgy volt vele, meg kell mutatni a kilátást az embereknek, bár csak a panorámáért nem biztos, hogy idejönnének. Ezért egyedi környezetet teremtettek, "nem egy csilivili, minimál, nagyon letisztult éttermet hoztunk létre", hanem egy "baráti, családias hangulatú, autentikus irányba menő helyszínt".

A cél Bicskei szerint, "hogy minden konvenciót felejtsenek el az emberek, hisz ez nem egy étterem", inkább egy kerti partinak, egy laza fogadásnak illik be, ahol mindenki szabadon feláll, a salátáspulthoz megy, sétál egyet a kis medencéig, készít egy fotót, aztán leül enni és így tovább. "A korlátlanság elve" a fontos, az ételek és italok egy fix összegben vannak benne, így a helybeli Biovitis-bor, jeges teák és szörpök is (sörre ne számítsunk). A modell alapjait külföldi, pl. portugáliai példákból látták. Az all inclusive csomag most 5990 forintba kerül, ebben benne van minden fenti. A zöldség-gyümölcs is helyi, egy szomszédos termelőtől jön, még chutney-kat is készítenek és fognak árulni belőlük, ahogy más helyi termékeket is. A Pápai Hústól jönnek a húsaik, őket más vendéglátósok ajánlották, de tárgyalnak a Hegymagasi Marhaságokkal is.

Taberna 2019

Bicskeinek rengeteg terve van a jövőre, például hosszabb lenne a nyitvatartás, de nem minden nap fogadnának vendéget. "Ez csak akkor marad élmény, ha tudjuk szeretettel és maximális odaadással csinálni", az meg Bicskei szerint nem megy heti 7 napos nyitvatartás mellett. A rendszeren is módosítanak majd, fokozzák a tájékoztatást, karszalagos-sorszámozós rendszert vezetnek be, a fedett részt is megoldják ponyvával rossz időre (fűthető is lesz). A jövő évtől szeretnék azért kibővíteni a helyet és a menüt, 2019-re ázsiai ételekkel is megjelennének, de magyaros, nehezebb ételekkel már ősztől is lehet találkozni. Lesz grillezett kecskesajtjuk is a grillezett zöldségek mellett, hogy kicsit jobban a vegák kedvében járjanak. Kóstolótálakat, degusztációs menüket is terveznek a jövőben. Hamarosan bejárják a hegyet, és minden fontos pincészet fontos borait árusítani fogják a Tabernában.

Fellépőket is idecsábítanának, egy jó flamenco-est, egy dzsesszbuli, egy borvacsora, összességében inkább ülős programok jellemeznék a Tabernát. A meglévő fürdőmedence még nem alkalmas "daytime partykra", de ezt is bővíteni akarják. A jövőben egy dj kellemes deep house-t fog játszani, közben lehet fürdőzni, egy kialakítandó piknikplaccra leheveredni, élvezni a tájat, a snackeket és a helyi bort. Hangos, őrült technopartira senki se számítson, mivel a hegyiekkel is jóban akarnak lenni. A hely adottságait nézve pedig nem véletlen, hogy már esküvőszervezők is megtalálták őket.

Két fontos információt a cikk végére hagytunk. Az egyik, hogy Bicskei egy időben ki akart költözni Dél-Olaszországba, aztán rájött, hogy a növények miatt különösen szereti a délt. Ezért szerzett jó adag kaktuszt és bougainvilleát, és körbeültette a teraszt. A flóra megosztó a hegyen, de Bicskei fokozni akarja, levendulást is akar telepíteni. A másik fontos infó az erős családias jelleg, ottjártunkkor Bicskei nővérének kisfia és a korábban áramvezető sínek gyártásában dolgozó unokaöccse is besegített. "Ez megmarad családi biznisznek" - vallja a Taberna ötletgazdája, aki szintén azokat a dél-európai éttermeket szerette, ahol a pocakos bácsi vezeti a helyet, a felesége főz, a gyerek felszolgál, mindenkinek megvan a szerepe. Nevetve hozzátette: "remélem, itt nem én leszek a szőrös, pocakos bácsi, aki a grill előtt áll." Szerintünk meg sem a szőr, sem a pocak nem lenne baj, ha megmarad a Taberna Infinito varázsa.