A január 18. és 20. közötti hétvége ismét az aktív pihenésnek kedvez, de nem feledkeztünk meg a Vince-napi hagyományőrző és gasztronómiai programokról, valamint a kultúráról sem.

Téli evezés a Hévíz-patakon

Ahogy azt korábban bemutattuk, a tél egyik nagy előnye, hogy gőzölgő gyógytavakban is megmártózhatunk. Hévíz egyre népszerűbb téli attrakciója, hogy még evezhetünk is a gyógytó vizét elvezető patakon.

A most következő hétvégén is számos túraszervező csapatnál lehet jelentkezni, hogy kenu, esetleg SUP fedélzetén menjünk végig a Hévíz-lefolyón, amelynek víze még télen is 15-20 fokos szokott lenni. Miközben suhanunk végig, zsilipen is át kell kelnünk, hidak alatt is átbújunk, de még tavirózsákat is láthatunk.

Vince-napi disznóvágás a Pócz Pincészetben (01.18-19., Balatonlelle)

Pénteken a közelgő Vince-naphoz kapcsolódóan tartanak borvacsorát a balatonlellei Pócz Pincészetben, majd másnap hagyományőrző disznóvágás is lesz pálinkával, disznótorral, amit este ismét vacsora, majd Vince-bál zár.

Mozart, Debussy – meg egy kis szerelem (01.19., Keszthely)

Szombaton, 18 órától Vissi Barnabás zongoraművész Katona Ágnes Ariadné fuvolaművész közreműködésével ad ingyenes koncertet a Festetics-kastélyban Mozart és Debussy műveiből válogatva.

Veszprém-séta (01.19.)

Szombaton szakavatott idegenvezetők kalauzolásában ismét részt vehetünk a Veszprém belvárosát bemutató sétán. A túra az Óváros tér, valamint a Várnegyed legfontosabb nevezetességeiről mesél.

Téli kalandozás Salföld kincsei mentén (01.20.)

A Salföld-környéki geotúrán világviszonylatban is egyedülálló földtani képződményeket fedezhetünk fel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park túravezetőinek segítségével. Amellett, hogy nagyjából 8 millió évet utazhatunk vissza az időben a Pannon-kőtengerek segítségével, bemutatják a Salföldi Major hagyományos gazdálkodását is, de a közeli Pálos-kolostor is útba esik majd.

Vince-napi Borünnep 2019 (01.18-20., Balatonfüred)

Balatonfüreden egész hétvégén át tart majd a Vince Napi Borünnep, a programok közt találunk borvacsorákat, koncerteket, kézműves alkotóműhelyeket, borkóstolókat, de hallhatunk előadást a 2018-as év borászati sajátosságairól is. Szombaton fontos esemény lesz a BalatonBor Origó kóstolója Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikussal.

 Hétvégi túratipp - Tihanyi gejzírkúpok

Tihany minden évszakban számtalan lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, akár aktív, akár passzív módon szeretnénk élvezni a félszigetet. Ajánlónkban ezúttal a gejzírkúpokat, az egykori balatoni vulkanizmus egyik legizgalmasabb területét helyezzük előtérbe. A bencés apátságtól indulva a Belső-tó mellett található Levendula Ház és Látogatóközpont felé érdemes venni az irányt, ahol mélyebb tudást szerezhetünk a félsziget keletkezéséről.