Az előttünk álló hétvégén idén először a szabadtéri programok kerülnek túlsúlyba: fesztivált, sétát és több túrát is szerveznek a szabad ég alatt, de jön az első DJ a szőlőben, sőt a téli vitorlásszezontól is búcsút inthetünk a hosszú hétvégén. Folytatódik ugyanakkor a badacsonyi Borbarangolás-sorozat is, és balatoni pezsgőket is lehet majd kóstolni.

Balatoni Bakancslista

Ezen a héten jelent meg a We Love Balaton tavaszi bakancslistája, melyben 22 tippet adunk nektek, mit nem érdemes kihagyni a következő hónapokban a Balatonnál. Ezek közül jó néhányat már a mostani hosszú hétvégén is kipipálhattok, akár az aktív, akár a passzív pihenést választanátok

Tekeres-völgy Teljesítménytúra (03.15., Nemesvámos)

Forradalmi hangulatban, március 15-én rendezik meg a 3. Tekeres-völgy Teljesítménytúrát, amelyet Nemesvámosról indulva, összesen hat távon is teljesíthetünk. A legedzettebbek 44 km-t tudhatnak le, de a szervezők gondoltak a családosokra is, hiszen 8 és 2 km-es körtúrát is terveztek a programba.

VII. Füredi Tavaszi Fesztivál (03.15-17., Balatonfüred)

A kikelet közeledtének csalhatatlan jele a március 15-17. közt, idén már hatodik alkalommal érkező Füredi Tavaszi Fesztivál, melynek számos programját a ’48-49-es forradalom és szabadságharcra is emlékezve a reformkori városrészben tartják majd. A fesztivál kínálatában valamennyi korosztály megtalálhatja a maga elfoglaltságát; lesznek koncertek, városi séták, népi játszótér, könyvbemutató és workshopok is.

Tavaszváró Veszprém-séta (03.16., Veszprém)

Március 16-án Veszprémben is szabadtérre csábítanak, aznap délelőtt ismét idegenvezetés mellett ismerhetjük meg a királynék városának óvárosi részét, illetve a Várnegyedet. A sétán részletesen is bemutatják a környék nevezetességeit, s azok történelmi jelentőségét, hátterét.

III. Tavaszi Regatta (03.16., Balatonlelle)

Ugyancsak szombaton rendezik meg Balatonlellén a III. Tavaszi Regattát, mely egyben a téli vitorlásszezon zárórendezvénye is lesz. A télbúcsúztató és egyben tavaszköszöntő versenyen aligha kell már tartani jégtömböktől, ráadásul már a BL Yachtclub kerthelyiségéből is élvezhetjük majd a rendezvényt.

Túra a salföldi pálos kolostor romjaihoz (03.16., Ábrahámhegy)

A szombati napon nem csak Veszprémet vehetjük a nyakunkba, március 16-án Ábrahámhegyről indulva a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület vezet túrát a salföldi pálos kolostor romjaihoz, közben pedig a környék természeti és egyéb kultúrtörténeti értékeivel is megismertetik a résztvevőket.

DJ a szőlőben – Balatoni BBQ Burger Forradalom (03.16., Paloznak)

A Homola Borterasz nem várt túl sokáig az idei első DJ a szőlőben rendezvényével, hitvallásuk szerint az időjárástól függetlenül márciusban már mindenképp tavasz van, így tulajdonképpen ez nem is csoda. Szombaton tehát már napágyakon lazíthatunk a hegyoldalon, közben újborokat és a Gastro-Hack jóvoltából BBQ burgereket kóstolva, este pedig Cyborg Templar és DJ Gyanús áll a pult mögé.

Balatoni Pezsgő Szalon (03.16., Balatonboglár)

A balatonboglári Fischl-ház rendezvénye elsősorban a pezsgők szerelmeseinek kedvez, március 16-án összesen tizenhárom Balaton-környéki pincészet pezsgőivel és gyöngyöző boraival ismerkedhetünk meg közelebbről, köztük olyanokkal, mint a Pócz Pincészet, az Istvándy Pince vagy a Bezerics Borház.

Hévíz-vízitúra (03.15-17., Hévíz)

A hosszú hétvégén idén utoljára csoroghatunk le a Hévíz-patakon, nagyjából 10 km-en keresztül. A Hévízi-tó meleg vizét levezető patak különlegessége, hogy mínuszok idején sem fagy be, emiatt idehaza egyedülálló élővilág alakult ki benne. A túra időtartama kb. 2,5 óra, és a hétvége mindhárom napján indulnak itt vezetett túrák

Időpontok

  • március 15. (péntek), 10:00
  • március 16. (szombat), 10:00
  • március 17. (vasárnap), 10:00

Hétvégi túratipp: Badacsony

Mivel a hosszú hétvégére számos szervezett túrát és szabadtéri programot is ajánlottunk, túratippünkben ezúttal a Badacsonyt ajánljunk, hiszen a hegy és környéke van annyira sokszínű, hogy bárki megtalálja a kedvéhez, illetve edzettségéhez illő útvonalat.

Az egyik legismertebb helyszín, ami miatt érdemes megmászni a hegyet, a Rózsakő, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra, innen a Bujdosók Lépcsője és a Kisfaludy-kilátó felé is folytathatjuk utunkat. Előbbin továbbindulva eljuthatunk a Badacsony bazaltorgonáihoz, míg ha a kilátót választjuk, még a Rózsakőnél tapasztaltnál is szebb kilátás tárul a szemünk elé, ha az időjárás is kegyes hozzánk. Innen a Tapolcai- és a Káli-medence is feltérképezhető. 

A túrához számos útvonal közül választhatunk edzettségi szintünk alapján, vagy aszerint, hogy kisgyerekkel szeretnénk-e útra kelni. A pontos alternatívákról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.