Már hagyomány, hogy tavasz végén mutatkoznak be a friss BalatonBorok. A keddi kóstolón mi is ott voltunk – elmondjuk, hogy mit kell tudni a 2018-as évjáratról.

Ha itt a tavasz, debütál a BalatonBor legújabb évjárata: május 21-én, a Société Budapestben volt először lehetőség megkóstolni a 2018-as szüret eredményeként palackba került olaszrizlingeket, de újdonságként idén már a balatoni borpiramis második fokán szereplő Hegyborokkal is bemutatkoztak a borászok. Az eseményen vendégként a villányi közösségi bormárka, a REDy pincészetei is részt vettek, de már a pannonhalmi pincészetek összefogásából létrejött PH-Érték Egyesület is bemutatkozott. 

Mi az a BalatonBor?

A Balatoni Kör és a Rizling Generáció által megálmodott közösségi márka bora. A könnyed, jól iható, gyümölcshangsúlyos borok a balatoni régió meghatározó fajtájából, vagyis olaszrizlingből készülnek. Csak a bíráló bizottság által elfogadott, hibátlan tételek kerülhetnek az egységes megjelenésű palackokba, ezzel garantálva, hogy senkit ne érjen csalódás.

A negyedik évjáratra már jól látszik, hogy a BalatonBor elindított valami fontosat. Ahogy Dobosi Győző (Dobosi Pincészet) a sajtótájékoztatón kiemelte, a fiatal borászgeneráció sajátjának érzi a márkát, és a közös kóstolók hatására kialakult egy erős szakmai közösség, akik már a BalatonBoron túl is kikérik egymás véleményét.

Hol találom meg a borokat?

A keddi bemutatón megkóstolhattuk az idén kiválasztott 19 pince BalatonBorát, a mostani évjáratból összesen nagyjából 60 ezer palack készült. A BalatonBort pincészetekben és vendéglátóhelyeken találhatjuk meg idén nyáron. Az áruk nem egységes, de az minden pince számára kiemelt szempont, hogy a borok széles körben hozzáférhetőek legyenek.

A BalatonBor stílusának kialakításában Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus volt a borászok segítségére, az általa bevezetett origó-kóstolón dől el minden évben, hogy ki palackozhat BalatonBort. Az ilyen kóstolón nem a legjobb bort keresik, hanem azt a központi stílust, amelyet egy BalatonBornak képviselnie kell. A vakkóstolás során pedig a borokat annak megfelelően értékelik, hogy mennyire felelnek meg ennek a közösen elfogadott iránynak.

Remek munkát végeztek, a negyedik évjáratra már annyira érzik a kívánt stílust, hogy nincs könnyű dolga annak, aki komoly különbségeket szeretne felfedezni a borokban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyikben talán hangsúlyosabb a gyümölcs, míg a másiknál az olaszrizlingre jellemző mandulás utóíz, de visszakóstolva már lehet, hogy pont fordítva érezzük. Ami mindegyikben ott van, az az a fajta friss, gyümölcsös könnyedség, ami jól esik tisztán és fröccsben is.

Idén az alábbi pincék készítettek BalatonBort:

Kik palackozhatják idén a HegyBort?

A balatoni borpiramis következő szintjén áll a HegyBor, ami szintén olaszrizlingből készül, de már tartalmasabb, és elvárás, hogy termőhelyi sajátosságokat is közvetítsen. Tehát ezek a borok jobban eltérnek egymástól, attól függően, hogy Badacsonyban, Balatonfüred környékén vagy éppen Dél-Balatonon készültek.

A teljes lista:

A régiós bormárka ragadós