Ismét itt a hétvége, ami a Balatonnál továbbra is egyet jelent a változatos programkínálattal, melyből ez alkalommal is nagyot merítettünk. Elkezdődött az Everness Fesztivál, egy este erejéig visszakacsint a badacsonyi Gasztrohegy, jön a Múzeumok Éjszakája, de továbbra is kitart a levendulaszezon is.

Everness Fesztivál (06.19-24., Alsóörs)

A tudatosság és spiritualitás egyik legnagyobb hazai fesztiválja már szerdán elkezdődött, de egészen hétfőig tart, így még bőven marad időnk hétvégén is a testi-lelki feltöltődésre. Koncertek mellett rengeteg előadás, workshop, gyerekprogram várja a látogatókat, sőt péntektől 24 órás jógakihívást is tartanak, amihez bárki csatlakozhat.

Kompkoncert vol. 15 – Rúzsa Magdi (06.21., Tihany és Szántód)

Pénteken már a 15. kompkoncertet rendezik, Tihanyból és Szántódról indulva. Ezúttal Rúzsa Magdi lép színpadra a Balaton közepén egyesülő kompok színpadán, és bár előzetesen már minden jegy elkelt a koncertre, érdemes figyelni a hivatalos felületeket, mert az eddigi tapasztalat szerint az utolsó pillanatban még el lehet csípni néhány belépőt.

Gasztrohegy Extra – Tapasok Éjszakája (06.21., Badacsony)

A Tapasok Éjszakájával egy extra alkalom erejéig tér vissza a télen és tavasszal népszerű programnak bizonyult Gasztrohegy Badacsonyban. A helyi alapanyagokból összeválogatott finom falatokat természetesen badacsonyi borok mellé fogyaszthatjuk június 21-én, számos más helyszín mellett például a frissTeraszon, a Borbarátokban és az Istvándy Birtokon.

Múzeumok Éjszakája (06.22., több helyszínen)

Június 22-én, szombaton rendezik meg idén országszerte a Múzeumok Éjszakáját, a programsorozatból pedig a Balaton-környéki múzeumok, galériák és egyéb helyszínek sem maradnak ki. Balatonfüredtől Keszthelyig, Sümegtől Fonyódig válogathatunk az éjszakába nyúló kiállítások, előadások, koncertek és workshopok közt, melyekből össze is gyűjtöttük a legizgalmasabbakat.

Halott Pénz (06.22., Siófok)

Szombaton az idén 15 éves Halott Pénz csinál várhatóan nagy bulit a siófoki Plázson. A koncert felvezetéseként DJ O’neal, majd a Halott Pénz DJ-je, Venom fogja fűteni a hangulatot, míg levezetésként Necc Party-n maradhatunk a hajnali órákig.

Szentjánosbogár-túra (06.25-ig minden nap, Eplény)

Az év ezen heteiben igazán különleges és látványos természeti jelenséggel találkozhatunk, ha esténként az erdőket járjuk, ugyanis a június a szentjánosbogarak rajzásának időszaka. Június 15. és 25. között minden nap vezetett túrát szerveznek az eplényi Kaland Hegyen, így nem csupán az apró lámpásokként pislákoló bogarakban gyönyörködhetünk, hanem sok érdekességet is megtudhatunk róluk.

XV. Tihanyi Levendula Fesztivál (06.21-23., Tihany)

Péntektől vasárnap rendezik meg az idei Tihanyi Levendula Fesztivált, ahol - nem nehéz kitalálni - a levenduláról fog szólni minden. A főattrakció várhatóan a június 21-ig tartó „Szedd magad!” akció lesz, de ha már tele a kosarunk, rengeteg kísérőprogram vár bennünket koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal, sőt, idén először a tihanyi Levendula Házban a levendula lepárlás folyamatát is megismerhetjük.

Indul a Kultkikötő szezonja! (06.22-23., több helyszínen)

Hétvégén indul a Kultkikötő 2019-es nyári szezonja, az első hétvégén Balatonföldvár, Balatonfenyves és Badacsonytomaj mutatkozik be a helyszínek közül. Ezúttal szombaton és vasárnap is gyerekeknek, illetve családoknak szóló előadások kerülnek terítékre.

Hétvégi túratipp: Halom-hegyi Kossuth-kilátó

Az előrejelzés szerint ugyan érkezhet egy kis eső a hétvégén, de száraz idő esetén a Halom-hegyi Kossuth-kilátót ajánljuk kirándulócélpontként. A Mencshelyről induló túrát persze nem csupán a kilátó miatt érdemes választani, a Halom-hegyi Vulkán-tanösvény önmagában is érdekes, ráadásul egyenesen az egykori vulkán kráterébe vezet. A csúcson a Balaton és a Dél-Bakony panorámája fogad bennünket, amely főként alkonyatkor igazán különleges élményt nyújthat.