A 2018-ban újra megnyílt Tölgyes Kúria nagy létszámú álomesküvők és rendezvények mellett egy izgalmas a la carte étteremnek is otthont ad, ahol magyaros ízekkel és egy kicsit merészebb párosításokkal is találkozunk. Kipróbáltuk a Balaton-felvidék egyik legújabb gyöngyszemét, ahol az ételek mellett a balatoni kilátás és az öreg tölgyfák látványa is mesébe illő.

Káptalantóti és Badacsonytomaj között, egy domb tetején találjuk a hófehér, több mint 120 éves kúriát. Egy film helyszíne is lehetne az épület és az őstölgyfákkal körülvett, hatalmas, köves terasz. Már az felér egy terápiával, ha az ember lelassul itt egy kicsit, és nézi a Balatont egy pohár borral a kezében. Mert a kilátás is elvarázsol, nemcsak a hely szelleme.

Ez utóbbiról azt érdemes tudni, hogy 1896-ban építtette egy nyugalmazott huszárkatona, Vitéz Szalay Bálint. Az államosítás után irodának és mulatónak is helyet adott, ide jártak lazulni a párttagok. A rendszerváltás után vendéglátóhelyként üzemelt, majd csaknem két évtizedre bezárta kapuit. Egy esküvővel kezdődött a kúria új korszaka, aztán 2018-ban az épület újjászületett: teljes felújításon esett át, és azon kevés helyeik egyike lett a Balatonnál, amely több száz fős esküvők, rendezvények befogadására is alkalmas, méghozzá úgy, hogy rossz idő esetére is van opció, meséli Vincze Péter, a Tölgyes Kúria ügyvezetője.

„Az elsődleges célunk az esküvők szervezése volt, de ha már amúgy is van itt egy konyha, akkor kitaláltuk, hogy nyitunk egy a la carte éttermet is” – mondja. Magyaros konyhát álmodtak meg, ami egyszerre modern és hagyományos, és regionális alapanyagokra épül, ahol a minőség és a technológia mellett az ételek megjelenésére is nagyon ügyelnek.

A marha többször: az eszenciától a marhaszegyig

Szaszák Zoltán konyhafőnök a környéken töltötte a gyerekkorát, gyakorlatilag „hazajött”, miután fővárosi éttermekben – többek között a Déryné Bisztróban és a Nádor Boutique Bistróban –, a noszvaji Nomád Hotel & Glamping konyhafőnökeként, illetve olaszországi és franciaországi éttermek konyháján tett szert alapos szakmai tudásra. Az ajánlására meg is kóstoljuk az egyik „étvágycsalogató” előételt, a konyakban érlelt libamáj terrine-t pirított kaláccsal és narancsos zöldsalátával (3490 Ft). Laktató és összetett fogás, kápia paprika, többféle friss zöld és konfitált koktélparadicsom is került bele, a nevéhez méltóan tényleg felkészít minket a folytatásra.

A hideg őszibarack krémleves mentás túrófánkkal érkezik (1890 Ft). A nyár első őszibarack-termése került bele, és ahogy a többi fogás is, növényi tejszínnel és tejhelyettesítővel készült. Egyre több az ételérzékeny vendég, és fontosnak tartják, hogy ők is élvezhessék ezeket az ételeket, vallja Vincze Péter. A rövid étlapon szereplő másik leves a hosszan főtt marha eszencialeves, friss zöldségtatárral és gyufatésztával (1490 Ft). A séf elárulja, hogy a leves 12 órán át készült, a tálalás pedig a múlt idők gazdag, „igazi” húsleveseit idézi.

Aki valami szokatlanra vágyik, válassza a kakukkfüves vajban sült (és sous vide-olt) csirkemell steaket, amit fokhagymás fekete tésztával és többféle gombával adnak (3890 Ft). Nem hétköznapi, de nagyon is működő párosítás, amikor itt jártunk, éppen grillezett kucsmagomba és csiperke kísérte a fogást. Aki pedig valami igazán különleges ízharmóniát szeretne, kérhet konfitált marhaszegyet édesburgonyával és áfonya jus-vel (5290 Ft). A marhaszegy is nagyon-nagyon hosszú ideig készült, a kókusztejes édesburgonyával és a friss áfonyával együtt tényleg egészen meglepő triót alkot. Ezek után már azt hittük, mindenre fel vagyunk készülve, de a borospohárban érkező mézes vilmoskörtés pite (1490 Ft) újra kiragadott minket az amúgy is mesébe illő valóságból.

Az étlap havonta újul meg, érdemes a séf szezonális ajánlatait is keresni – és persze asztalt foglalni. A kúria a nyitás óta egy közeli gazdaságból, a lesenceistvándi Szegi családtól szerzi be a húsokat, a sajtot és a füstölt árut, a séf a helyben nevelt fűszerkertjéből is dolgozik, és az a cél, hogy minél több helyi és regionális alapanyagot használjanak. Ha boroznánk, a közelben - a Szent György-hegy, a Badacsony, az Örsi-hegy és a Sabar dűlőin - készülő borokra számítsunk (Gilvesy, Laposa, Váli, Sabar, Büttner). Aki idejön, helyi borokat igyon, vannak errefelé is nagyon komoly tételek, vallja az ügyvezető.

Esküvők balatoni panorámával

Ahogy már említettük, a Tölgyes Kúria tökéletes esküvői és rendezvényhelyszín is, romantikus, gyönyörű, a kiszolgálás pedig profi. Az étteremben 106 fő, a köves teraszon 150 fő, az alsó füves területen pedig 260 fő is elfér. 

A rendezvényekért Vincze-Ferenczi Zita felel, az esküvők esetében a természetes, letisztult, elegáns és ugyanakkor kicsit bohém dekorációban hisz, és fontosnak tartja, hogy alaposan megismerje a párokat - így lehet csak igazán személyessé varázsolni a nagy napot.