Harmadik szezonjának áll neki a balatonfüredi Vino Terazza, ami laza bisztró, családi beszélgetőhely és bringásoknak is ideális pihenőhely. A tulajdonos mesélt az indulásról, az étlapról, a mediterrán stílusról és arról, hogy kerül egy halsütő a teraszra.

Fürdőnadrágos emberek sétálnak fel a Kisfaludy strandról, közben izzik a kopár szik sarja Balatonfüreden, hisz olyan meleg van, amit Petőfi még a délibábos Hortobágyon sem sűrűn tapasztalt. Remeg az aszfalt, izzad az ember, menedéket keres, árnyékot, hideg üdítőt, könnyű ételt, és mindez a Germering utcában van. Egy, csak egy hely van talpon a vidéken, és az rögtön olyan, hogy érdemes újra meg újra visszatérni ide.

Cserhegyről a Pokol Pincébe

Tamási Ákos, a Vino Terazza tulajdonosa szerint is sok visszatérő vendégük van, akiket magával ragad a hely kialakítása és gasztronómiája. Ráadásul aki egyszer bejön, az nagy eséllyel válik törzsvendéggé, ez a kör egyre csak bővül. "Gyerekkoromban sokat jártunk a tihany-cserhegyi családi birtokra, itt alakult ki a balatoni kötődés" - mesélt nekünk a kezdetekről. Ákos most újít fel egy szép régi parasztházat Tihanyban, amit nem üdülőnek, hanem családi háznak szán. Így kézenfekvő is, hogy a szomszédos Balatonfüreden van étterme.

"Háromszor annyit dolgozok itt, de megéri: egyfelől azért, mert látom a vendégek elégedettségét, másfelől pedig csodás itt a klíma, az emberek, az egész hely páratlan" - lelkendezik. Lelkesedésből azonban még nem lesz étterem, a szakmai háttér is kialakult az évek során Ákosnál. Már 14 évesen kisegítőként dolgozott nyaranta. A szakközépiskolájából nagyon kevesen jutottak ki anno külföldre dolgozni, Ausztriában és Németországban pallérozta tudását. Főiskolára ment, majd megint külföldre, még luxushajón is kereste a vendégek kegyeit, amivel átlépte a dátumválasztó vonalat is, vesztett egy napot az életéből. Vezetett később csárdát, konferenciahotelt, majd úgy döntött, a Balatonon akar letelepedni.

Egy régi csárda volt itt korábban Pokol Pince néven, Ákosnak megtetszett a hely 2017-ben, majd a megvétele után saját kezűleg felújította. Azt is hitték a szomszédok eleinte, hogy kőműves mester. "Emlékszem a nyitásra is: 2017 júniusának első péntekén volt. A személyzet nem tudta elképzelni, hogy fogunk kinyitni, de már többen kopogtak, hogy mikor nyitunk. Negyed órával nyitás előtt félrerúgtam a szerszámosládát és megnyitottunk" - mondja mediterrán hévvel az étterem vezetője. A szakáccsal együtt lefőzték a menüt, fergeteges este lett a vége.

Pirul a flekken, csúszik a mozzarella

Azóta is aki betér, az visszatér, "jönnek vissza az emberek, mert szeretnek itt lenni". Az otthonosságot fokozza, hogy Ákossal rendkívül könnyű barátságot kötni, ezt sok törzsvendég bizonyíthatja. Ezt pedig szerinte nem kapják meg Füreden máshol. A fiatalokat maga Ákos tanítja itt be, a kollégái sok tudást szednek magukra tőle. Az alapfilozófiája, hogy nem dolgozik túl dagályos étlappal, de a kiváló minőségből nem enged.

"Az én életérzésemet próbálom idehozni, ami azt jelenti, hogy olaszos a hangulat, mégis magyaros ételeket adunk" - mondta Ákos. Az olaszosság egyik lényege, hogy szeretettel fogadják a nagycsaládokat, de a sok visszajáró barát is egy délolasz vendéglő felszabadultságát idézheti fel.

Az előételek is déliesek, könnyű és eredeti olasz sonkatála és bivalymozzarellája is színesítik a választékot. A friss hal a gyöngéje, főleg a süllő. A rántott hús is kötelező darab az étlapon a bográcsgulyás mellett, náluk is felkerült az étlapra (házi morzsával, sertéshúsból). Ezzel a gyerekkor, a nagyi főztjének házias ízvilágát próbálják visszaadni a Terazzában.

Van hamburger is az étlapon, ami korábban még elképzelhetetlen lett volna egy étteremben. Pedig azt is lehet kiválóan csinálni, ráadásul egy jó angus-hús verhetetlenné tehet egy burgert. A grilltáluk nagyon bőséges, ugyanis fokhagymás-mustáros flekkent, roston sült csirkemellett, csevapcsicsát és grillkolbászt is tartalmaz, steak-burgonyával, ami rozmaringgel, kakukkfűvel és oregánóval van fűszerezve, az egészet coleslaw koronázza. Van egy bisztrócsirkéjük is, amivel azt szeretnék elérni, hogy "a nehezebb ételsor mellett a könnyebb is szerepet kapjon". Ez magyaros lecsót és rozmaringos sültburgonyát is tartalmaz, az olasz prosciutto és a fokhagymás pirítós mellett. Az étteremben is felszolgálnak egész süllőt, amit az évek alatt sikerült tökéletesre csiszolni.

A desszertek terén a csúcs, amit mi is kóstoltunk, a nagyi receptje alapján készített tejespite, ami három kis hengernyi étel, karamell öntettel édesítve, grillezett barackkal gazdagítva. Egyébként még két desszert szerepel az étlapon: a csupacsoki meglepetés (szuflé forró csokoládéval töltve, aminek magas a kakaótartalma), illetve a citromkristály (házi készítésú szorbet).

Érdekesség, hogy a Vino Terazzával egy udvarban van az Ákos Halsütője. A Terazza klasszikus étterem, amelyet a retró halsütő egészít ki, aminek előnye, hogy itt is van süllő. A távlati cél az lesz, hogy "én legyek Balatonfüred süllős-motoros szakácsa" - mondta nevetve a nagy motorbolond Ákos. Tálcáról lehet a halsütőben enni a friss halat, ide bográcsgulyást és palacsintát is terveznek. Ez az elsuhanó bicikliseknek jó hír, hisz itt megy el a Balatoni Bringakörút. Ákos is tudja, hogy a bicajos közösségben gyakran futótűzként terjed el egy jó hely híre. Az e-bringásoknak külön jó, hogy itt ingyen tudnak áramot vételezni (de szervizelésben is segítenek nekik).

Csapolt prosecco a pohárba

Az itallap is magáért beszél. Ákos gyenge pontja az Aperol Spritz. Ennek szíve, hogy Füreden egyedülállóként csapolt prosecco kerül a spritzbe. Így minden egyes pohárban egyforma a prosecco minősége, hisz nem üvegből, hanem frissen kerül bele. Ez pedig tradicionális olasz Aperol Spritzet eredményez, originált olasz összetevőkből. "Törzsvendégeink előszeretettel rendelik kancsóban a proseccót, hisz ez mediterrán hangulat nélkülözhetetlen eleme" - mondja Ákos. Emellett saját bártenderük keveri a koktélokat, Agárdi pálinkát kínálnak, színváltós ginnel keverik a gin-tonicot. A prémium kategóriás Bitburger sört frissen csapolják. Az alapfilozófia itt is visszaköszön, hogy a magas minőségből nem engednek.

Ez vonatkozik a borokra is, ha már az étterem neve is borteraszt jelent olaszul. A főkajári Feind borait tartja, ugyanis a Feind család jó barátja Ákosnak. Az olaszrizlingjüket szerette meg először. Vörösborban a tulajdonos nagy Szekszárd-párti, de a Zágonyi cuvée-t is ajánlja Villányból. Tartanak Figula-, Laposa- és Dúzsi-bort és Gere Kopart is. Kávéban az olasz Remit kínálják, ami jól mutatja, hogy Ákos mekkora kávéfan. Olaszország mindig megnézi, mielőtt kávézna, hogy ki főzi a kávét, és a legrutinosabbnak kinézőt választja. Egy kis robusta, egy kis arabica is van a Remi e típusában, ami jó alaposan meg van pörkölve. Üdítők terén is gazdag a választék. Főként magas gyümölcstartalmú frissítőket kínálnak.

Búcsúk és örök hűségek

Az étterem 80 főt is vendégül tud látni, voltak itt már legény- és lánybúcsúk, sőt miniesküvő is. Kint egy 35-40 fős terasszal működik az étterem, ahol korábban kicsi diszkót is csináltak (persze a szomszédság zavarása nélkül). Az a jó, hogy a bulit a pincében lehet folytatni, onnan nem jön ki zaj. Néha meghívott zenészek is muzsikálnak, Radics Gigi egyik tehetséges cimbalmos rokona is zenélt már itt, de a jazz is sűrű vendég a Vino Terazzán. Ákos nagy vendéglátós múltja ebben érvényesül: sok zenészt ismer és hív meg.