Már múlt héten is szót ejtettünk róla, hogy most indul csak be igazán a fesztiválszezon, ez pedig a következő hétvégére is igaz, hiszen a VeszprémFest már el is kezdődött, de több kisebb gasztrofesztivál is csatlakozik mellé a napokban. Mellettük debütál Zamárdiban a Red Bull Air Race, míg Keszthelyen a világhírű magyar természetfotós, Máté Bence kiállítása is megnyílik.

VeszprémFest 2019 (07.10-13., Veszprém)

Július 10-től a VeszprémFesttel foltyatódik a nagy Balaton-környéki fesztiválok sora. A négy estén át négy különleges produkciót felvonultató rendezvény idén is a História Kertben kap helyet, miközben párhuzamosan továbbra is zajlik az Óváros téren a Rozé, Rizling és Jazz Napok is. A VeszprémFest színpadán idén olyan előadókat láthatunk, mint a UB40 feat. Ali & Astro, Katie Melua, illetve Verdi Rigolettója is látható lesz.

A UB40 koncertjét követően pedig a nézők közül mindenki a szervezők vendége lesz egy pohár vörösborra, a részletekről cikkünkben olvashattok többet.

Red Bull Air Race Hungary 2019 (07.13-14., Zamárdi)

2019-től a Balatonhoz, pontosabban Zamárdiba költözik a Red Bull Air Race magyarországi futama, melyet ugyancsak ezen a hétvégén rendeznek meg. A látványos verseny a Balaton vize felett, a Zamárdi szabadstranddal párhuzamosan kiépített pályán zajlik majd, így szinte a sétány bármely pontjáról figyelemmel kísérhetjük a pilóták teljesítményét.

Máté Bence: A kiállítás (07.13-08.04., Keszthely)

Július 13-tól a keszthelyi Festetics-kastélynál nyílik meg a világhírű magyar természetfotós, Máté Bence szabadtéri kiállítása. 333 m²-nyi üvegfelületen, összesen 623 fotót tekinthetünk meg, mellettük pedig elkészítésük körülményeit is elolvashatjuk. Ezzel egyszerre kerülhetünk közel a természethez a válogatott képeken keresztül, és egyszerre ismerhetjük meg a fotós által átélt kalandokat.

Badacsony Bor7 (07.12-28., Badacsonytomaj)

Pénteken kezdődik, de egészen július 28-ig tart majd a Badacsony Bor7, melynek keretein belül a környék legismertebb borászatai vezetnek be minket a badacsonyi borok titkaiba. Habár a borok lesznek a középpontban, a gasztronómiai élvezetek nem állnak meg itt, hiszen tehén- és kecskesajtokat, pálinkákat, kürtőskalácsot, hamubasült pogácsát és langallót is kóstolhatunk, miközben olyan könnyűzenei fellépők zenélnek nekünk, mint Boggie, Petruska vagy Odett.

III. Tihanyi Kézműves Sörfesztivál (07.12-14., Tihany)

Harmadik alkalommal rendezik meg július 12. és 14. között a Tihanyi Kézműves Sörfesztivált, melynek a Legendás Ház ad otthont. Amellett, hogy olyan főzdék hozzák el söreiket, mint a MONYO Brewing, a HopTop Brewery, a Kapucinus Sörfőzde és a Balkezes, mellettük pedig a Zing Burger fog gondoskodni róla, hogy a szomjunk mellett az éhségünket is csillapíthassuk.

Pancs Piknik x Burger Show 4.0 (07.13., Balatonakali)

A budapesti Pancs Gasztroplacc termelői piac szervezői július 13-án útra kelnek, és meg sem állnak a balatonakali Mörk Pincészetig, ahol amellett, hogy megkóstolhatjuk a Csetvei Pincészet, a PAP Wines és a házigazda borait, dűlőtúrára is indulhatunk. A borok mellé a Pancs szervezői, Nagy Sándor gasztroblogger segítségével fognak burgert készíteni, míg a desszertként szolgáló virágfánkot Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico mestere szállítja.

Bohém Légyott (07.13., Hegymagas)

A Gilvesy Pincészet már hatodik alkalommal rendezi meg a Bohém Légyott nevű minifesztivált a Szent György-hegyen, ahol balatoni panorámával és éjszakába nyúló tánccal ünnepelhetjük a nyarat. A rendezvény gasztrofelelőse a Konyhakör lesz, míg a zenét a Jónás Vera Experiment, utánuk pedig DJ Kölyök biztosítja.

Sajnos a Bohém Légyottra már minden jegy elfogyott, de a Facebook-eseménynél még érdemes vadászni néhány utolsó pillanatos belépőre!

Levendulaszüret Kőröshegyen (07.21-ig, Kőröshegy)

Ugyan a kőröshegyi levendulaszüret egészen július 21-ig tart, mi mégis azt ajánljuk nektek, hogy ne az utolsó pillanatra hagyjátok a látogatást a Kőröshegyi Levendulásban. Ezen a hétvégén még kényelmesen szedhet levendulát bárki, ám fontos, hogy csak a helyszínen biztosított aratótáskákat lehet használni.

Hétvégi túratipp: Tihanyi gejzírkúpok

Tihany minden évszakban számtalan lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, akár aktív, akár passzív módon szeretnénk élvezni a félszigetet. Ajánlónkban ezúttal a gejzírkúpokat helyezzük előtérbe, az egykori balatoni vulkanizmus egyik legizgalmasabb területét. A bencés apátságtól indulva a Belső-tó mellett található Levendula Ház és Látogatóközpont felé érdemes venni az irányt, ahol mélyebb tudást szerezhetünk a félsziget keletkezéséről. Az út a Lóczy Lajos tanösvényen visz tovább, előbb az Aranyház-gejzírkúphoz, majd az Átjáró-barlang, később pedig Gejzírmező irányába. Ha időnk engedi, mindenképp tegyünk kitérőt a Csúcs-, a Nyerges- és az Apáti-hegy felé is, a kilátás megéri a plusz fáradságot.