Ismét eseménydús héten van túl a balatoni régió, el is mondunk mindent, legyen szó átadásról, felújításról, közlekedésről, strandról vagy kultúráról.

Újra jelentkezik állandó rovatunk, a Heti híradó, ahonnan megtudhatjátok, miért küzd egy madártani egyesület a madáretetés ellen, melyik déli parti község kapott vadiúj piacot, hol lesz Veszprém új viaduktja, milyen volt a Balaton-átevezés és hogy mennyien váltottak jegyet a Balaton Soundra. És még sok minden mást!

A természet harca

A múlt héten kijött a hír, hogy tudósok szerint egy irtózatos méretű, globális erdősítés megmenthetné a bolygót a klímaváltozástól. Emiatt a Szent György-hegy egyik iránymutató lakója, a művészettörténész Bojár Iván András kitalálta, hogy 10 millió fát el akar ültetni Magyarországon. Facebook-posztjában most ennek megvalósításához keres együttműködő szakembereket.

Szélmalomharcnak tűnik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) küzdelme, de roppant hasznos: azt akarják elérni, hogy az emberek ne etessük a vízimadarakat, mert az kifejezetten káros ezeknek az élőlényeknek. Kinyomtatható, az etetéstől lebeszélő plakátot is készítettek, ami itt elérhető.

Épül-szépül

Nagy fejlesztések történtek Balatonszárszón: télen-nyáron használható piacot alakítottak ki parkolóval, valamint megújult a Tóparti park is. Egy felújítás még zajlik, a József Attila Emlékházat az emlékművel (ld. a lenti fotón) összekötő Vers utcáé.

Felújították Balatonföldváron a parti védmű egy jelentős szakaszát, amit a jég és a víz eléggé megrongált az utóbbi években. Térköveztek és parkosítottak is a környéken.

Épül a várlift Veszprémben, ennek keretében pedig régészeti feltárásokat végeznek a volt piarista gimnázium udvarán. Megtalálták a középkori várfal maradványait, de több évszázadot felőlelő leletek is előkerültek az érméktől a kancsókon át a puskagolyókig.

Közlekedés

Július 17-20. között rendezik a Veszprémi Utcazene Fesztivált, ami miatt viszont le fogják zárni a régi 8-ast, a városon átvezető főutat. A Budapest-Brusznyai-Mártírok utak körforgalmától a Dózsa György utcáig, valamint az Óváros tér, a Vár utca, a Horgos utca és a Megyeház tér a rendezvény minden napján 22 órától lezárásra kerülnek. Ez a helyi és helyközi buszok útvonalát is érinti.

Szintén veszprémi hír, hogy megkezdődött a város második völgyhídjának, a 350 méter hosszú aranyosvölgyinek a tervezése. A híd az észak körút részeként tehermentesíti majd a belvárost, kerékpársáv is fut majd rajta.

Három év alatt 12 hazai kisvasutat is felújítanak az országban. A Balaton tágabb környékén ez a mesztegnyőicsömödéri és balatonfenyvesi kisvasutakat érinti.

Két e-autónak való parkoló-töltőhelyet alakítottak ki a balatonakali áruház parkolójában.

Gasztro

Idén is meghirdette a We Love Balaton és a Balatoni KÖR az éves rendes strandételes versenyt, ahol a parti büfék legjobb, leginnovatívabb, legegészségesebb, leghelyibb beachfoodjait keressük. Részletek és nevezési információk itt.

Strand & mozgás

Hatalmas magyar úszósiker született a dél-koreai Gvangdzsuban zajló vizes vb-n: a 22 éves veszprémi Rasovszky Kristóf 53:22.1 perces idővel teljesítette az 5 kilométeres távot és világbajnok lett (majd odaadta aranyérmét az utolsó helyezett szudáni úszónak). Rasovszkyra már a We Love Balaton is felfigyelt, szűk egy éve interjút is adott nekünk.

Lezajlott múlt szombaton a Balaton-átevezés, több mint kétezren szelték át a tavat Fonyód és Badacsony között, majd vissza. A versenyen kajakosok, SUP-osok, kenusok, sárkányhajósok, csónakosok és evezősök is részt vettek. A leggyorsabb csapat a Győri Nyolcas 8+ lett (32 perc körüli idővel), a leggyorsabb egyéni pedig a kajakos Nyári Bendegúz a Bende nevű hajóval (41 perc 28 másodperc). Mi is részt vettünk rajta, a beszámolót itt olvashatod.

18 fiatal úszó 48 óra alatt hosszában átúszta a Balatont, hogy felhívják a figyelmet a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány sportolóira.

Kultúra & szórakozás

Befejeződött az idei Balaton Sound fesztivál Zamárdiban, ahova 172 ezren látogattak el (még az esernyős ember is!), sőt a szombati nap teltházas volt. A fesztivál 10 fát ajándékozott Zamárdinak, amik elültetésében a neves dj, Armin van Buuren is részt vett. Egy nagy hiányérzet maradhat csak: Sean Paul lemondta fellépését, ami már a második lefújt hazai koncertje volt.

Tóth Andrej képzőművész ART HEKK nevű projektje új lendületet kapott azzal, hogy hajlított falécekből összeácsolva menő utánfutót készített (Szalontai Mátéval együtt). A pótkocsi galéria, bolt és workshop-hely is lesz egyben.

Fesztiválokra is kitelepülnek a kormányablakok a Veszprém Megyei Kormányhivatal szerint: júliusban és augusztusban a nagyobb strandoknál és rendezvényeken is megjelenik a mobil ügyfélszolgálat kisbusza (pl. a Művészetek Völgyében is).

Július 7-én ünnepelték Balatonudvari-Fövenyesen a helyi Szent Antal-kápolna felszentelésének 80. évfordulóját. Az eseményre szentmisével emlékeztek, amin a veszprémi érsek is részt vett.