A héten visszakacsint a nyár, sőt talán el sem ment még teljesen. A Balaton Piknik, az Everness Indián Nyár és az Ars Sacra a fesztiválszezon utolsó hírvivőiként érkeznek a hétvégén, de lesz jótékonysági futás, vitorlásverseny, valamint újabb holdfénytúra is a ősz első teliholdjánál.

Balaton Piknik 2019 (09.13-14., Balatonboglár)

Szeptember 13-án és 14-én, azaz pénteken és szombaton az egyik legérdekesebb koncerthelyszínen, a balatonboglári Gömbkilátó tövében kerül sor a második alkalommal megrendezett Balaton Piknikre. Színpadán olyan előadók lépnek fel, mint a Morcheeba, José González és Róisín Murphy. A tavaly debütált fesztivál várhatóan idén még több embert vonz majd, így érdemes lesz időben megérkezni a helyszínre.

Ars Sacra Fesztivál 2019 (09.14-22., több helyszínen)

A 2007-ben induló Ars Sacra Fesztivál célja, hogy a mai kor embere értékes művészeti eseményeken találkozzon a hagyományos európai kultúrával. A kulturális intézmények, múzeumok, művelődési házak, színházak, templomok, művészettörténészek, képzőművészek és zenészek a művészet eszközeivel mutatják be az európai kultúra szakrális, időtálló értékeit. A Balaton környékén Balatonalmádi, Balatonszemes és Veszprém is csatlakozik a programsorozathoz.

II. Fuss, hogy mások is túlélhessék! (09.14., Keszthely)

Fuss, hogy mások is túlélhessék! névvel már második alkalommal szervez a Magyarországi Légimentésért Alapítvány jótékonysági futóversenyt. Az idei, a Sármelléki Légimentő Bázist támogató futást szeptember 14-én, szombaton tartják a keszthelyi Alphaparkban, ahova több ezer résztvevőt várnak három különböző távon.

Csavargőzös Ősznyitó – Gasztro Bormóló (09.14., Balatonboglár)

Szeptember 14-én, szombat délelőtt 11:00-kor nyitja meg kapuit a Balatonbogláron kiállított Balaton gőzhajónál a Csavargőzös Ősznyitó – Gasztro Bormóló névre keresztelt rendezvény. A kapcsolódó programok közt lesz sétahajózás, elektromos kerékpár-bemutató és jótékonysági vitorlázás is.

Everness Indián Nyár 2019 (09.12-15., Fonyód)

Idén is megrendezik a Balaton legtudatosabb spirituális életmód-fesztiválját, az Everness Indián Nyarat. Hazai és külföldi előadókkal, oktatókkal és szellemi vezetőkkel találkozhattok a fonyódi Napsugár Kempingben szeptember 12. és 15. között. A négynapos rendezvény célja, hogy mindenki magára összpontosíthasson és megtalálja a számára legalkalmasabb önkifejezési formát, legyen szó táncról, jógáról vagy zenéről.

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny (09.14., Balatonfüred)

Az eddig megszokottakhoz hasonlóan szeptember 14-én, szombaton veszi kezdetét a balatonfüredi partoknál az idei Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny. A félsziget-kerülő verseny az egyik legnépszerűbb összecsapás az itthoni vitorlázók körében: ilyenkor több száz hajó népesíti be a Balatonfüred, Tihany és Sajkod közötti vízterületet, ráadásul a tihanyi kilátókból remekül lehet követni a verseny alakulását.

Kultúrfürdő – kötetbemutató (09.14., Balatonfüred)

Szeptember 14-én, szombaton tartják a balatonfüredi Vaszary Galériában Schleicher Vera Kultúrfürdő – Kulturális kölcsönhatások a Balaton térségében 1821–1960 között című kötetének bemutatóját. A rendezvény folyamán a könyv szerzőjével Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke és Tóth Györgyi, a Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatója beszélget.

Schleicher Vera etnográfus, muzeológus kötetében a Balaton földrajzi tereiben lezajlott változásokat és a kulturális interakciók viszonyát vizsgálja, egyszerre mérlegelve a turizmus kihívásait a helyiek és a nyaralók szempontjaival.

Hétvégi túratipp: Holdfénytúra a Badacsonyon

Az első őszi telihold fényénél újra holdfénytúrát szerveznek a Badacsony csúcsán található Kisfaludy-kilátóhoz. A szeptember 14-i, szakvezetéses túrán nem csupán az ezüstösen ragyogó erdő és a pompás kilátás nyújt majd nagy élményt, hiszen az útba eső kultúrtörténeti értékekkel is megismerkedhetünk.