Az október és az igazi ősz beköszöntével mindinkább áttevődik a hangsúly a Balatonnál a gasztroprogramokra, ezt azonban egyáltalán nem bánjuk. A különböző szüreti és borfesztiválok mellett kiemelt szerep jut majd a hal- és vadételeknek is, de a finomságokat le is lehet majd dolgozni akár terepfutó versenyeken is. Mindezeken felül Veszprémben is indul a Design Hét, míg Zánkán irodalmi brunch-ot is rendeznek.

A mostani hétvége programjai

Gasztrohegy 8 – Nem HEKK: Halak hétvégéje (10.26-27., Badacsony)

Október 26-án és 27-én kerül sor a Gasztrohegy-sorozat legújabb alkalmára, amely a Nem HEKK: Halak hétvégéje hívószóval várja az érdeklődő helyi és odaérkező gasztrobarátokat. A tavaly ősszel, az egész évben nyitva tartó badacsonyi vendéglátóhelyek összefogásából született Gasztrohegy első őszi eseményén a minőségi halételek kerülnek a középpontba olyan résztvevők segítségével, mint a Hableány, az Istvándy Borműhely, a Pláne Badacsony vagy a Tilia Borvendéglő.

Csipkebogyó Piknik - Tihanyi PIAC Placc (10. 26.)

Az őszi időszakban sem érdemes elkerülni a termelői piacokat, ugyanis ezek a hónapok is tartogatnak rengeteg szezonális finomságot. A Tihanyi PIAC placc október 26-án kimondottan a csipkebogyóra és az abból készült termékekre koncentrál majd, többek közt a Balcsi Bistro és Salamon Attila séf közreműködésével. A hagyományos vásári forgatag mellett olyan kiegészítő programok várják az érdeklődőket, mint a lekvárfőzés, a bográcsozás, de a Tihanyi-félszigeten olyan túrát is indítanak, amely során a csipkebogyó gyűjtése lesz a cél.

Korábbi programok

Kishegy Trail (10.05., Balatonlelle)

Fuss Neki Egyesület csapatának első terepfutó versenyére, azaz a Kishegy Trailre október 5-én, szombaton kerül sor Balatonlellén. A gyönyörű panoráma mellett 150 méteres szintkülönbség is várja az indulókat, így igazi kihívást jelent majd a verseny, cserébe viszont az élmény mindenkit kárpótolni fog.

Balaton Camino 2019 (10. 05. - 10. 14.)

Harmadszor vág neki a Balaton megkerülésének a Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna által létrehozott Balaton Camino csapata. 2017-ben télen indultak el, egy év múlva tavasszal, idén pedig ősszel vágnak neki annak, hogy 10 nap alatt körbesétálják a tavat. Balatonfűzfőről indulnak, de a korábbi évektől eltérően idén először a déli part felé veszik az irányt, október 10-én érnek Keszthelyre, onnantól kezdve járják be az északi partot.

Bárki csatlakozhat a Balaton Caminóhoz, a szervezők szerint az előzetes jelentkezések alapján több százan is együtt sétálnak majd a tó partján, így elég jó közösségi programnak ígérkezik a kaland. A pontos útvonalról a honlapjukon tájékozódhattok.

Design Hét Veszprém 2019 (10.05-14., Veszprém)

Második alkalommal is megrendezik a Design Hét Veszprémet az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra elnyert városban. A programok idén is két fontos téma köré rendeződnek: a város korokon átívelő, designhoz és kutatás-fejlesztéshez kötődő hagyományai – a zenei és képzőművészeti eseményeken túl – és a Balaton-felvidékben rejlő dizájn, építészeti és kreatív értékek.

Sercli No. 2 - Irodalmi brunch Havas Judittal (10.12., Zánka) (X)

Október 12-én rendezik meg a zánkai Fügekert irodalmi brunch-ának második epizódját. A Sercli No. 2 vendége Sumonyi Zoltán író, költő, a PEN Klub tiszteletbeli elnöke lesz, aki mesél majd az 60-as években, a balatonfüredi Lipták-házban egykor működő irodalmi szalonról, ahol olyan művészekkel találkozott és alkotott, mint Illyés Gyula, Németh László, Déry Tibor vagy a szigligeti telekről, ahol Nemes Nagy Ágnes, Vas István, Ottlik Géza voltak a mesterei. Sumonyi Zoltán és Havas Judit beszélgetését egy finom paprikáskrumpli és fröccs mellett hallgathatjuk majd.

Őszi Magyar Filmnapok 2019 (10.07-13., Keszthely)

Október 7. és 13. között a keszthelyi Őszi Magyar Filmnapok keretében az elmúlt évek legjobb magyar filmjei mutatkoznak be a Balaton Színházban. A Filmnapok hat napja során vászonra kerül majd többek közt a Ruben Brandt, a gyűjtő, az Aurora Borealis – Északi fény, az Egy nap, valamint a Guerilla is.

Anna and the Barbies 15 (10.11., Veszprém)

Pásztor Annáék garantáltan egy újabb összművészeti élménnyel várnak minket október 11-én, péntek este a veszprémi Expresszóban. Ezúttal a bulit azonban – Loyal vendégszereplése mellett – az Anna and the Barbies tizenötödik születésnapja teszi még különlegesebbé.

I. Burger King Ultrabalaton Trail (10.11-13., Több helyszínen)

2019-ben első alkalommal rajtol el a Burger King Ultrabalaton Trail: az október 11. és 13. között tartott prémium kategóriás verseny a Balaton-felvidéken fog zajlani, több választható távon. A 21 km-es táv a Koloska Trail, a 42 km-es a Gella Trail, míg a 100 km-es a Hegyestű Trail nevet kapta az adott pálya nyomvonalának környékére utalva.

Szüretel a Balaton!

Az október a Balatonnál is egyet jelent a szürettel, ami számos fesztivált, mulatságot, kóstolót és egyéb eseményt is hoz magával. Nem csupán a hangulat miatt érdemes ellátogatni ezekre a programokra, hiszen így megismerhetjük akár a borászokat is, első kézből beszerezve az információkat a legújabb tételeikről is. Alább összegyűjtöttük nektek azokat a személyesebb jellegű, s egyben izgalmas eseményeket, amelyeket érdemes útba ejteni októberben.

Szigligeti Süllőfesztivál 2019 (10.19-20., Szigliget)

Szigligeti Süllőfesztivált 2006 őszén rendezték meg először és a hagyományteremtő szándékkal sikerrel járt: október 19-én és 20-án, azaz szombaton és vasárnap ismét programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódásra nyílik lehetőség a szigligeti strandon.

II. Murci Fesztivál (10.19., Balatonlelle)

A korábban megrendezett Kishegyi Kortyok és Falatok sikerén felbuzdulva a lelleiek ismét meghódítják a Kishegyet: a II. Murci Fesztiválon – a névadó mellett – főszerepben a hal és a vad lesz majd október 19-én,  szombat déltől. A helyi éttermek borászatokkal együtt várják vendégeiket egész nap a Hegyszépítő Társaság szervezésében. Képviselteti majd magát többek között a Majthényi Présház, a Pócz Pincészet és a Hegyi Csárda is.

Füredi Szüret 2019 (10.18-20., Balatonfüred)

Az október 18. és 20. közötti hétvégén kerül sor az idei Füredi Szüretre, ahol a hagyományos szüreti felvonulást mellett, folklórműsor, utcabál, ételspecialitások, kirakodóvásár, gyerekprogramok és borkóstolás várja a helyi és odautazó érdeklődőket a háromnapos gasztrofesztiválon. Koncertezik majd továbbá a Ferenczi György és a Rackajam, illetve a Besh o droM is.