Rengeteg élményt szereztünk és rengeteg különleges emberrel beszéltünk 2019-ben. Úgy érezzük, ez a cikkcsokor tartalmazza a számunkra legfontosabbakat, érdemes a karácsonyi szünetben átolvasni őket.

Végigeveztünk a patakon, ami még a mínuszokban sem fagy be

Minden téli bakancslistába beleírjuk, hogy aki aktív programokra vágyik, elmehet síelni, korcsolyázni, esetleg túrázni a Balatonnál. De vízi tevékenységet ritkán ajánlunk, pedig ott van a Hévízi-patak, ami az azonos nevű, melegvízű tó lefolyója Hévíztől a Kis-Balatonig. Ez télen se fagy be, mi pedig Kisindiánnal és vidám csapatával januárban végigkenuztunk rajta. A havas és hideg táj ugyan hiányzott közben, de a Balatonhoz közel egy vadregényes csatornán maradandó élmény volt evezni.

A keleti és nyugati part csap össze a balatoni ingatlanpiacon

Budapest mellett a Balatonon is óriási ingatlanbumm ment végbe az utóbbi években, ami szakértők szerint mostanság fogja elérni a tetőpontját. Ingatlanos hozzáértőkkel elemeztük ki a trendeket, hogy mik a legdrágább környékek, merre érdemes milyen célból nézelődni. Sok meglepő információt tudtunk meg, például, hogy az árak között nincs nagy különbség a tónál észak-déli viszonylatban, nem úgy a kelet-nyugatiban.

Aki HegyBort vesz, a balatoni szőlők jövőjét támogatja

Pár éve mindenki megismerhette a tóvidék saját márkás borát, a Balaton Bort. Egységes borok kerültek egységes arculat mögé, de ez csak az ún. borpiramis alsó szintje. Már tavaly megjelent a Hegybor, ami adott szűk régió arcát és ízét mutatja be, és nem mellesleg - ahogy cikkünk címéből is látszik - megmenti a borvidékeket. Ugyanis a dűlőkön sok helyen medencés nyaralóvillák veszik át a régi présházak és művelt szőlők helyét. De ha megéri szőlőt termeszteni, menthető a szőlőkultúra. Derék misszió.

Hét különleges balatoni épület, amit szívesen látnánk megmentve

Bármelyik részén nyaraltok a Balatonnak, biztosan tudtok mondani egy olyan patinás épületet, ami nagyon rossz állapotban van, és fájó a szívvel gondoltok rá, milyen jó lenne, ha valaki látna benne fantáziát, és úgy mentené meg, hogy közben tiszteletben tartja az épület múltját és stílusát. Ilyen ikonikus házakat gyűjtöttünk egybe a nemrég bezárt diszkótól a régi kastélyig. És persze a remény hal meg utoljára, soknál körvonalazódik már, mi lesz a sorsa. A cikkel mi is igyekeztünk picit előremozdítani e házak ügyén, hátha méltóképp születnek újjá.

Velünk él a retró, de a bisztrók, a büfék és az alapanyagok viszik előre a régiót – Hogyan változik a déli part?

Az északi parton az utóbbi években nagyjából stabilizálódott a gasztronómia: létrejöttek éttermek, bisztrók, kávézók, borászatok, cukrászdák, fagyizók, amik minőséget nyújtanak. 2019-ben kezdtük el azt érezni, hogy ehhez a déli part is rohamléptekkel zárkózik fel. A dél máshonnan jött, más körülmények közül, sokszor nagyobb tömegeknek kell megfelelnie, de a strandokról kiindulva - sokszor a retróval is ügyesen játszva - berobbant valami a térségben. Büszkén látjuk, hogy a somogyi oldal szinte minden települése unikálisat tud már kínálni, sokszor egész évben. Ezekről is beszélgettünk a déli gasztronómia fontos arcaival.

A változatosság vidéke – 5 borász 5 kedvenc dűlője az északi parton

Sok boros cikket írtunk idén is, de talán a legemlékezetsebb anyagunk az a kétrészes sorozat lett, ami a két part kiemelt borászainak saját szavaival mutatja be, mely a kedvenc dűlőjükIde kattintva olvashatod a déli parti verziót lejjebb pedig az északi partit, ahol Kovács Tamástól Váli Péterig öt borász avatott be bennünket abba, mi köti a szívüket egy-egy kiválasztott helyhez.

Épül, változik, de továbbra is nagyon népszerű a Balaton – 10 trend, amely formálta a 2019-es nyarat

Kemény nyáron volt túl minden Balatonon dolgozó, fantasztikus nyáron pedig minden Balatonon üdülő ember. A tóra a korábbiaknál is nagyobb figyelem összpontosul, szóval a szezon végén igyekeztünk összeszedni azokat a trendeket, amik alakították és alakítani fogják ezt a régiót. Elemeztük a közlekedés, a szezonalitás, a fesztiválok, a szálláskapacitás, a strandgasztro, valamint a természet és épített környezet viszonyát is.

Kovászosuborka-leves lett a 2019-es Év Strandétele

Ha már az előbb a strandgasztrót emlegettük, idén is megrendezte a We Love Balaton a Balatoni Körrel közösen az Év Strandétele versenyt. Nagyon komoly vita előzte meg a zsűriben a végül meglepően egyöntetű szavazást: a zamárdi Tiki Beach Bisztró kovászosuborka-levese győzött. Jellemző volt, hogy a déli parti helyek az új trendeknek megfelelően letarolták a mezőnyt, az első három déli parti lett. Az északiak becsületét egy aranyos kis keszthelyi büfé, a Pinyó mentette meg mint az Év Újonca. Már most kíváncsian várjuk, marad-e jövőre a déli dominancia.

Így lett katonai bázisból szellemváros – bejártuk Hajmáskér egykori laktanyáját

Aki a 8-as főúton szokta az északi partot megközelíteni, valószínűleg látja a jobb oldalon lévő Hajmáskér tornyát. Egykor az Osztrák-Magyar Monarchia legnagyobb tüzérségi kiképző bázisa és laktanyája működött itt, aminek lenyűgöző, kastélyszerű épületegyüttese mára az enyészeté lett. Ez valóban megmentendő komplexum lenne, ehelyett manapság csak leginkább a vezetett túrákon idemerészkedő látogatók jönnek ide. Mi az utóbbiba tartoztunk, és ijesztő-maradandó élményeket szereztünk az ódon falak közt.

Hova megy ez a sok hátizsákos ember? – Ilyen egy szakasz a Balaton Caminón

Már csak azért különleges élmény a Balaton körbesétálásával kecsegtető Balaton Camino, mert nagyon érdekes figurákkal ismerkedhet meg és találkozhat az ember. De persze ott van az egész "caminósága", hogy ez egy mentális túra önmagunk mélyébe is. Szóval nekiálltunk, és amatőrökként egy napot végigtalpaltunk rajta. Ebből is sikerült sok hasznos tapasztalatot leszűrni, simán elmennénk jövőre is.

Sem előtte, sem utána nem épült ilyen lakótelep az országban – a tapolcai Y-házak

Az ország egyik legkülönlegesebb lakótelepe - több ilyen nem is épült - a tapolcai. Itt ugyanis nem a szokásos paneltechnológiával építettek szürke tömböket, hanem csúsztatott szintekkel húztak fel Y-alakú házakat. A hatalmas, kihasználatlan teraszokra, lakásba és a tetőre is be-, illetve feljutottunk, itteniekkel beszélgettünk, és persze gyönyörködtünk az ország legszebb lakótelepi kilátásában.

Elfogadhatatlan, ha nádast irtanak ki egy szálloda építéséért – interjú a Limnológiai Intézet vezetőjével

Szűk lenne ez az összefoglaló cikk arra, hogy minden fontos dolgot felsoroljunk, amit a Balatoni Limnológiai Intézet áprilisban kinevezett vezetőjével, Jordán Ferenccel átbeszéltünk. Nagyinterjúnk legfontosabb mondandója az, hogy még mindig nem ismerjük eléggé a Balatont, miközben ész nélkül pusztítjuk az élővilágát. És ha egyszer az ökológiai egyensúly felborul, lehet, hogy utána se fürdeni, se horgászni nem lesz jó a tóban, hát még itt élni...

"Van, aki szerint a tömegturizmus jó, és minden négyzetcentit beépít. Mi nem ebben hiszünk"

Egy másik fontos nagyinterjút is készítettünk Balassa Balázs szigligeti polgármesterrel, aki akkor még a tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség elnöke volt (azóta a balatonfenyvesi polgármester, Lombár Gábor vette át a stafétát). Balassa a tavat féltő emberek bezzegtelepülését vezeti, ahol ellenállnak a nagytőkés beépítési próbálkozásoknak, emberarcúnak igyekeznek meghagyni a falut. Ezekről a harcokról, és persze a fenntartható turizmusról is beszélt a polgármester a cikkben.

Pusztul és veszélyes látogatni, éppen ezért kellene megmenteni a kővágóörsi zsinagógát