Lassan április közepén járva már tényleg mindenki kedve szerint válogathat a programok közül a Balaton mellett. Az utolsó tavaszi Gasztrohegy mellett jön a II. Kishegyi Kortyok és Falatok, de lemezbemutatót tart a 30Y, illetve a kőröshegyi tulipánszüret is folytatódik.

Lávakő-hétvége – Gasztrohegy (04.12-14., Badacsonytomaj)

Április 12. és 14. között utolsó tavaszi epizódjához érkezik a badacsonyi Gasztrohegy programsorozat. Záróakkordként a Badacsony mint vulkán kerül előtérbe: lávakövön grillezett húsok, sajtok és zöldségek sisteregnek majd a vendéglátóhelyeken, amiket a környék legszebb teraszain kóstolhatunk meg, de az elmaradhatatlan borok miatt is már előre érdemes dörzsölni a tenyereket.

Résztvevő helyszínek:

Tavaszi Tekergő – Veszprémi Turisztikai Szezonnyitó és Vásár (04.13., Veszprém)

A szombati napon Veszprém belvárosát ellepik a programok a Tavaszi Tekergő - Turisztikai Szezonnyitó és Vásárnak köszönhetően. Az egész napos kézműves vásár mellett lesznek gyerekprogramok, városnéző túrák, több egyébként fizetős helyszín pedig ingyenesen vagy kedvezménnyel lesz látogatható.

II. Kishegyi Kortyok és Falatok (04.13., Kishegy)

Szombaton már második alkalommal hódítják meg Kishegyet a környék éttermei és borászatai, köztük olyanok, mint a Konyári Pincészet, az IKON Borászat, a Majthényi Présház vagy a Kedvesem Bisztró. A gasztronómia mellett szerveznek gyalog- és kerékpártúrákat, valamint kézműves vásárt is.

Tulipánszüret Kőröshegyen (04.12-14., Kőröshegy)

Ezen a hétvégén is folytatódik a tulipán- és nárciszszüret a Kőröshegyi Levendulásban, ahol összesen százezer tulipánt és tizenötezer nárciszt ültettek az alkalomra. A szervezők a virágok mellett palántavásárral, és helyi levendulából készült kézműves termékekkel is várják a látogatókat.

30Y és Idegen (04.12., Veszprém)

Márciusban jelent meg a pécsi 30Y legújabb albuma Ki az akit még megölelnél címmel, április 12-én pedig a veszprémi Expresszóban is bemutatják a lemezt, természetesen néhány korábbi, már jól ismert szerzemény kíséretében. A 30Y vendége ezen az estén a szintén az alternatív zenei színteret erősítő Idegen lesz.

DJ a Szőlőben - Kékfrankos Április (04.13., Paloznak)

Igazi tavaszi hangulatban borozhatunk a Homola Borteraszon, hiszen április 13-án jön a DJ a Szőlőben újabb felvonása. Az alkalomnak ráadásul különleges apropója is lesz, a Homola Pincészet Kékfrankos 2017 bora most jelenik meg, az ételekről pedig a Gastro-Hack csapata gondoskodik.

Természetjáró Filmklub - Inverse Everest (04.13-14., Tihany)

A tihanyi Levendula Ház filmklubjában április 13-án és 14-én is az Inverse Everest című ismeretterjesztő filmet vetítik, amely a világ legmélyebb barlangjába kalauzol el bennünket. A Krubera-Voronya-barlangról ez az első dokumentumfilm, melyet ráadásul magyar kutatók készítettek, több mint 2000 méterrel a felszín alatt.

Hétvégi túratipp: Tihanyi gejzírkúpok

Tihany minden évszakban számtalan lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, akár aktív, akár passzív módon szeretnénk élvezni a félszigetet. Ajánlónkban ezúttal a gejzírkúpokat helyezzük előtérbe, az egykori balatoni vulkanizmus egyik legizgalmasabb területét. A bencés apátságtól indulva a Belső-tó mellett található Levendula Ház és Látogatóközpont felé érdemes venni az irányt, ahol mélyebb tudást szerezhetünk a félsziget keletkezéséről. Az út a Lóczy Lajos tanösvényen visz tovább, előbb az Aranyház-gejzírkúphoz, majd az Átjáró-barlang, később pedig Gejzírmező irányába. Ha időnk engedi, mindenképp tegyünk kitérőt a Csúcs-, a Nyerges- és az Apáti-hegy felé is, a kilátás megéri a plusz fáradságot.