A tavasz talán eddigi legmozgalmasabb hétvégéje elé nézünk, hiszen a Punnany Massif kompkoncertjével indul a MOL Nagyon Balaton idei programsorozata, kicsit távolabb a Balatontól pedig Lovasitól kezdve Ferenczi Györgyön át Mario Biondiig számos remek fellépő tölti majd meg az Örvényeshegy Piknik programját. A hétvégén még bakonyi éjszakai túrára is benevezhetünk, vasárnap pedig gyereknapot ünnepelhetünk.

Örvényeshegy Piknik 2019 (05.24-26., Zalacsány)

A Balaton partjához közel, Örvényeshegyen rendeznek egy családias, nagyon szerethető fesztivált a Művészetek Völgye szervezői. A II. Örvényeshegy Piknik már pénteken elkezdődik, egészen vasárnapig tart,  és számos koncert, színházi és irodalmi program megnézése, meghallgatása mellett a Zalai-dombság megnyugtató látványát és a természet közelségét is magunkba szívhatjuk a három nap alatt.

Pénteken az olasz soul-énekes Mario Biondi nyitja a fesztivált, Lovasi András szombaton a szólóalbumát hozza el, de színpadra lép a Bagossy Brothers Company és az idén 50 éves Kaláka is. Elővételben jegyet vásárolni a fesztivál honlapján keresztül lehet, de a helyszínen is kaphatóak majd belépők.

Kompkoncert vol. 13 – Punnany Massif (05.24., Tihany és Szántód)

Az idei év első kompkoncertjét az ország egyik legnépszerűbb zenekara, a pécsi Punnany Massif adja május 24-én. A Tihanyból és Szántódról induló kompok a Balaton közepén kapcsolódnak össze, így a koncert közben szabaddá válik az átjárás a két hajó között.

A koncert ugyan már telt házas, de érdemes résen lenni az utolsó pillanatig a felszabaduló jegyek miatt.

José Padilla (05.24., Zamárdi)

A MOL Nagyon Balaton Terasz vendége a legendás ibizai DJ, José Padilla lesz május 24-én, aki az Indul a nyár! névre keresztelt évadnyitón, estétől egészen másnap hajnalig szolgáltatja majd a legjobb ütemeket. Ha ez nem lenne elég, a kompkoncertjüket követően a Punnany Massif tagjai is beugranak majd!

Teliholdas gyalogtúra a bakonyi Gyilkos-tónál (05.25., Bakonybél)

Május 25-ről 26-ra virradó éjszaka a Magyar Kaland – Sport Egyesület szervez teliholdas gyalogtúrát a Bakonybél közelében található Hubertlaki-tóhoz, amit más néven a bakonyi Gyilkos-tóként is ismerhetünk. A Hold fényénél horrorfilmbe is könnyedén beillő látképben lehet itt részünk, hiszen az erdélyi Gyilkos-tóhoz hasonlóan itt is kiálló facsonkok törik meg a tükörsima vízfelszínt.

Vad Balaton – Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok 2019 (05.26., Veszprém)

Vasárnap az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok keretében vetítik a veszprémi Városi Művelődési Központban a 2018-ban készült, Vad Balaton című természetfilmet. A dokuból közelebbről is megismerhetjük a Balaton környékének geológiáját, állatvilágát.

Gyereknapi programok (05.24-26., a Balaton körül)

Most vasárnap, azaz május 26-án ünnepeljük a nemzetközi gyereknapot, amelyre természetesen a Balaton körül is számos helyen készülnek programokkal az egész család számára. A keszthelyi Kukorica Jancsi Fesztiválon pl. kipróbálhatják a gyerekek az óriás Balaton társasjátékot, míg Eplényben már ezen a hétvégén megnyitják a libegőt, Siófokon pedig a Fő téren készülnek egész napos gyerekprogramokkal.

Hétvégi túratipp: Szent György-hegyi túra

A Balaton-felvidéken járva mindig kötelező program a Szent György-hegyi túra, különösen igaz ez tavasszal, amikor az egyik legszebb arcát mutatja a Tanúhegy. Mindenképpen érdemes útba ejteni a fák közt kibúvó bazaltorgonákat, a helyiek által csak Sárkánybarlangként emlegetett álbarlangot és a Márton atya présházból épített ortodox kápolnát is, a hegytetőn elénk táruló panoráma pedig már önmagában megéri az erőfeszítést.