Körbeküldtünk a balatoni turizmus pár fontos alakjának néhány kérdést arról, hogy képzelik el a kilábalást a koronaválságból. A válaszok még a szerdán-csütörtökön belengetett enyhítések előtt futottak be, és még így is egész optimisták. Pedig a többség sok elmaradó vagy őszre tett rendezvénnyel és lassú újranyitással számolt.

Jellemző ennek a cikknek a megszületésére, hogy az élet mekkora rendező. Március közepe, a koronavírus-járvány kiteljesedése óta hibernálva van a Balaton, az éttermek és borászatok csak rendelésre szállítanak ki, a múzeumok és látogatóközpontok lehúzták a rolót, a szállások nem fogadtak vendégeket. Úgy tűnt, véget ért a Balaton új aranykora, ki tudja hány szolgáltató ment tönkre, hány ember vesztette el a szállását. Ezért azt terveztük több, randomra kiválasztott, de fontos szereplőnek feltesszük a kérdést: mi lesz most, mi lesz nyáron, mi lesz ősszel?

Ekkor jött be az első mondatban leírt dolog, hogy az élet mekkora rendező. A cikket a közeljövőben terveztük publikálni, de közben szerdán a kormányfő bejelentette, vidéken rengeteg korlátozást feloldanak, a szabadtéri strandok és az éttermi-kávéházi teraszok is kinyithatnak. Szóval gyakorlatilag részleges reboot, azaz újraindítás történt a balatoni turizmusban (leszámítva az elmaradó fesztiválokat). Így viszont még érdekesebben hatnak a közben begyűjtött jóslatok. Lássuk is őket!

Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)

"A turizmus reagált a legérzékenyebben a koronavírus terjedésére, de úgy gondoljuk, hogy a leggyorsabban is áll majd helyre. Bízunk abban, hogy amennyiben a pandémiás helyzet lehetővé teszi, a nyári időszakban a belföldi turizmus újraindulhat. Biztosak vagyunk abban, hogy az újraindulásban nagy szerep jut majd hazánk legismertebb desztinációjának, a Balatonnak, hiszen nagyszámú szálláshellyel rendelkezik, itt realizálódik a legtöbb vendégéjszaka is, és számos rendezvénynek ad otthont, így nagy mértékben hozzájárulhat majd a turizmus fellendüléséhez. 

A kormány az elsők között jelentette be a turizmus-vendéglátást segítő akciótervet, továbbá a múlt héten bejelentett akciócsomag többek között a belföldi turizmus motorját jelentő SZÉP-kártya kedvezőbb kondícióit is tartalmazza, melynek köszönhetően csökkentek a kártyát érintő adóterhek, duplájára emelkedett a feltölthető összeg. Az Ügynökség dolgozik a belföldi forgalomélénkítő aktivitásokon, mellyel utazásra ösztönzünk majd mindenkit. A Magyar Turisztikai Ügynökség hisz abban, hogy közös erővel sikerrel fogjuk leküzdeni a jelenlegi nehéz helyzetet és újra útra kelhetünk a csodás hazai úti célok felé."

Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere

"A kérdésekben is, így a válaszomban is sok a kérdőjel, mert nem tudjuk, nem tudhatjuk, hogy mikorra cseng le a vírus, és mit is nevezünk lecsengésnek, mert ha csökken a megbetegedések, így az áldozatok száma – az már lecsengésnek nevezhető? Szerintem csak akkor szabad a turizmust ráengedni egy turisztikai célra, ha azt teljes biztonsággal tesszük.

Ahogy látom, a települések készülnek a nyárra, folynak a fejlesztések – készül a Balatoni Bringakörút, amely az egyik legjelentősebb turistanépességet vonzza a Tóhoz. Ezen kívül mi egyik strandunkon készítjük a sétányt, talán április végére be is fejezzük. Készülünk az MTÜ szabadstrandokra kiírt pályázatának megvalósítására, és csak azért nem kezdtük meg, mert nem szeretnénk a szokásos június 15-vel kezdődő szezonnyitásba belecsúszni. Ez azt gondolom, elég optimista hozzá állás.

Természetesen ha ennél később kezdődik az idény, úgy a programok is csúsznak és akár eltarthatnak szeptemberig-októberig, hisz még ezen hónapokban is egészen kellemes idők voltak az elmúlt esztendőkben. Készülünk tehát, és optimisták vagyunk, hisz mindnyájunknak csak ez az 'iparunk' van, amit csak jól szabad csinálnunk."

Csapody Balázs, Kistücsök Étterem, Balatonszemes

"Én erre a helyzetre egyelőre úgy tekintek, hogy a Balaton is, és az egész turizmus jelenleg levegővételhez jutott, egy olyan mérföldkőhöz, amit nagyon hasznosan kell kihasználni. Mi most a Kistücsökben elvégeztünk olyan munkákat is, karbantartásokat, amit csak jövő télre gondoltunk elvégezni. A szálláshelyünk építése gőzerővel halad, és várhatóan a tervezettnél jóval korábban tudunk vendégeket fogadni. Mi megtartottuk a kollégáinkat, akik közül jó páran több mint 20 éve nálunk dolgoznak, most otthon tudtak lenni húsvétkor, ilyenre nemigen volt példa az elmúlt években. Mindenki maximálisan kipihenheti magát, majd olyan távoktatásban megvalósítható továbbképzésben részesülhet, ami az újranyitás után a színvonal növelését eredményezheti. 

Szerintem ez egy esély is arra, hogy az újranyitáskor mindenki teljes bedobással tudjon a munkára, a vendégekre koncentrálni, és egy magasabb szintre emeljük a balatoni vendéglátást, turizmust. Tele vagyok ötletekkel, amikkel a vendégeink az újranyitás után találkozhatnak. Új piacokat lehet majd megnyitni, és még erősebb lehet a belföldi turizmus. Hiszem, hogy azok a rendezvények, utazások, amik tavasszal most elmaradnak, ősszel bepótolásra kerülnek."

Nagy-Golyán Nikoletta, Kalóz Strandbisztró, Fövenyes

“Éppen egy nagy felújítás közepén ért minket a járvány, a Kalóz épületét korszerűsítjük és téliesítjük, így mi nemcsak őszre, hanem télre is készülünk. Húsvétra szerettünk volna nyitni, áprilistól július elejéig minden hétvégre szerveztünk programokat, ezeket - terveink szerint - ősszel tarjuk meg. Néhány évvel ezelőtt a legtöbb strandi hely május végén vagy június elején nyitott, de most már szinte mindenki számol az áprilisi, kora május hétvégékkel is. Hogy behozható-e a tavaszi bevételkiesés, az nagyban függ majd az őszi időjárástól, a vendégek utazókedvétől, de azt gondoljuk, hogy az egész éves Balaton már nem álom vagy terv, hanem tény, ha vannak izgalmas programok és az idő is kedvez, számíthatunk a vendégekre.

A nyár - reméljük -, ugyanolyan szép lesz, mint az elmúlt években. Lehet, hogy nem lesznek tömegek a strandokon - ezt most még nem látjuk -, ebben az esetben a Kalóz vízparti étteremként üzemel majd, mint az elmúlt években a tavaszi és az őszi időszakokban. Nagy teraszos hely vagyunk, viszonylag sok ülőhellyel, ha majd nyithatunk, könnyen meg tudjuk oldani a 'távolságtartást'. Vannak állandó kollégáink, akik most is a kötelékünkben vannak, vannak, akikkel megállapodtunk, hogy jönnek a nyitásra, de ebben az évben nehéz tervezni, hogy pontosan hány munkatársra lesz szükség, igyekszünk alkalmazkodni. Reménykedünk, mert a vendégeink - a visszajelzések alapján - nagyon várják, hogy kiszabadulhassanak, hogy jöhessenek fröccsözni, ebédelni, és ami talán a legfontosabb, személyesen találkozni, beszélgetni.”

Bujdosó Ferenc, Bujdosó Pincészet, Balatonlelle

Örök optimistaként azt gondolom, hogy egy kis szezon lesz. A kialakult helyzet természetesen érzékenyen érinti a vállalkozást, balatoni borászatként az egyik legerősebb lábunk a balatoni nyári borforgalom, amit saját kiskereskedelmi egységeink forgalma és az éttermekbe való kiszállítás jelent.

Mint Balaton-parton élő vállalkozó, tisztában vagyok azzal, hogy egy vízparti üzlet esetében azokat a napokat, amik a főszezonból ki fognak esni, semmivel sem fogjuk tudni pótolni, ősszel sem. Úgy tűnt, hogy 2020 rekordév lesz a borászatnak, rengeteg étterembe, szállodába, kávézóba eljutottak a boraink, tavaszra már dűlőtúrákat terveztünk a partnereinknek és a fogyasztóknak, de mindez csak részben valósulhat meg.

A B-tervünk az online csomagküldés erősítése, országszerte lehet rendelni tőlünk. Egy új akciónk keretében minden eladott karton Matróz sorozatból 1200 forintot a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kap. Azon is el kell gondolkozni, hogy hová helyezzük el a 2020-as szőlőtermést, egy részét valószínűleg szőlőként értékesítjük."

Dobai András, Kredenc, Balatonfüred

"Ha a 3 nyári hónap kiesik, hatalmas érvágás lesz azoknak, akik valójában a balatoni vendéglátásból élnek - akik nem befektetési célból csinálják vagy unalomból. Reméljük, hogy nem ez lesz. Azok az üzletek, amelyek megfelelő tőkét tudtak felhalmozni, hatékonyabbak, vagy szerencsésebbek, ki tudják bekkelni ezt. Ide soroljuk magunkat is, a cégünk a törzsállománya három-négy fő, jelenleg pizzakészítéssel és kiszállítással foglalkozunk.

A Balaton északi partja lesz az első, ami meg fogja kapni a turizmusból az első hullámokat. Talán nyárra egy óvatos turizmust el lehet indítani, az előírások betartása mellett, és ha az ősz vírusmentes lesz, akkor nagyon jó lesz. Fontos lenne tanulni ebből, és fenntarthatóbb üzleti modelleket felállítani, egy okos és környezetbarát, főleg a belső piacra fókuszáló turizmust építeni. Mi eddig is ezt csináltuk, egy ilyen kis utcában a tudatosabb turistákra és a helyiekre építettünk, hiszen egy külföldi már nem talál meg minket, ha nem tér le a főbb turistaösvényekről."

Lobenwein Norbert, Nagyon Balaton programsorozat

"Valóban jósnak kell lenni ahhoz, hogy bárki meg tudja mondani, mit hoz a holnap, olyan kérdésekben is, amelyek eddig tervezhetőnek tűntek… Személy szerint az én életemben minden vállakozásom a turizmushoz, a vendéglátáshoz kapcsolódik, említhetném az Akvárium Klubot, az Óriáskereket az Erzsébet téren, a filmes projekteket, vagy akár a fesztiválokat: a VOLT-ot, a Balaton Soundot, a MOL Nagyon Balaton programokat. Bár a közhiedelem szerint mi, rendezvényszervezők csak nyáron dolgozunk, a valóságban ez az az évszak, amikor normális esetben már 'elkészül a mű', amelyet közel egy évig tervezünk-szervezünk-építünk.
 
Most, április közepén, amikor 2 méter távolságot kell tartanunk egymástól a boltban a pénztárnál, nehéz elképzelni, hogy egyik pillanatról a másikra visszatér az az élet, amit eddig normálisnak tartottunk. Amikor például ezrek, tízezrek gyűlnek össze egy színpad előtt, karnyújtásra egymástól. Persze nagyjából két hónappal ezelőtt azt se gondolta senki, hogy a jelenlegi helyzet eljöhet…

Amióta kihirdették a veszélyhelyzetet, a családommal a Balatonon lakunk. Nem titkolom, látom előnyét is annak, amihez most hozzá kellett szoknunk, hiszen például látható, hogy autózás, parkolás, időpocsékolás nélkül is lehet megbeszéléseket tartani, akár kettesben, akár egy 50-60 fős csapattal. Ezekből a hetekből azt remélem, magunkkal visszük, amit érdemes. Mint ahogy az is tanulandó, hogy mennyivel többet lehet sportolni, mozogni, figyelni egymásra.

Naponta többször beszélgetek balatoni szervezőkkel, vendéglátókkal. Bár a Soundot még nem mondtuk le [azóta ez megtörtént - a szerk.], és a partnereink is várakozó állásponton vannak, azt biztosra veszem, hogy a nyár szeretett tömegrendezvényei, fesztiváljai, koncertjei közül jó néhányról le kell mondanunk idén, abban viszont próbálok hinni, hogy a nyár végi események megmenekülnek. Mi a STRAND, a B my Lake és a Balaton Piknik esetében úgy készülünk, hogy azok teljes értékben valósuljanak meg, a kompkoncertek közül kettőt őszre költöztetünk, így szeptemberben négy ilyen esemény várható, és tervezünk további programokat erre az időszakra. Évek óta téma és feladat új szezonokat nyitni a Balatonon. Meglátjuk, hogy most - ha a járványügyi helyzet engedi -, történik-e előrelépés ebben.

Hamarosan elindul a MOL Nagyon Balaton podcastsorozat, ahol a balatoni kulturális-gasztronómiai élet fontos szereplői lesznek a házigazdák. Tőlük pont azt szeretnénk megtudni, hogy hogyan tovább, mik a terveik? Az első program címe elég beszédes: Mi lesz veled nyár? Mi lesz veled Balaton?
 

Dolgozunk azon is, hogy a Balaton Magazin nyár elején, megváltozott tartalommal jelenjen meg, hiszen a járvány az ezzel kapcsolatos terveinket is átírta. Azonban azt látom, hogy ami lesz belőle, azt öröm lesz kézbe venni. Ugyancsak készülünk a 100 jó hely a Balatonon kiadványunkkal, amely talán soha nem volt ennyire fontos, mint most. A kedvenc balatoni helyeink egy része zárva van, nem tudjuk ki és mikor indul újra. Az én környékemen, a déli parton a Kistücsök, a Mala Garden bezárt, a Rozmaring az egyik kivétel, ahonnan rendszeresen tudunk jó minőségű ételhez jutni, miközben Sanyival, a tulaj-séffel tudunk pár szót váltani az aktuális helyzetről. Mindenki azt reméli, hogy pár héten belül fokozatosan visszatér az élet, kinyitnak, elindulnak a vendéglátók-szolgáltatók. Mi pedig meg akarjuk mutatni, hogy melyik, az a 100 hely, ahová el kell indulni, amint lehetőségünk lesz rá."

Varga László, Aura Hotel, Balatonfüred

"Amennyiben ennyire előre látnánk a jövőt, akkor a következő heti lottószámokkal kezdenénk! Sajnos csak találgatások vannak! A korlátozásokkal belasítottuk a vírus terjedését, ami egyrészt jó, másrészt így egyre távolabb kerül a balatoni, klasszikus értelemben vett fürdőzéses szezon. Az éves szinten nyitva tartó szállodák többsége a június, július, augusztus, szeptember hónapokban csinálja meg az éves forgalma felét. Ha a júniust, júliust bukjuk, akkor nagyon komolyan meg kell húzni a nadrágszíjat mindenkinek, hogy túléljen. 

Elbocsátások lesznek, vállalkozások mennek csődbe. Mi alapjában véve az optimisták táborát erősítjük. Vagyis abban bízunk, hogy Európa sok más országához hasonlóan június közepéig felnyitjuk a kapukat. Júniusban lesz egy kis felfutás, egy 60%-os július, egy 70%-os augusztus és egy 70%-os szeptember. A tavaszi foglalások, rendezvények az októbert, novembert kicsit megtámogatják, december pár rendezvénnyel elpötyög. Lesz egy hosszú január, február, aztán márciustól ismét szárnyalunk! Erre nyilván nem mondhatjuk, hogy prognózis, ez inkább egy remény, vágy."

Uracs Ami, SUP-port, SUPshop, Siófok

“Úgy látjuk, hogy a mostani időszakban különösen keresik az emberek a biztonságos és a stressz leküzdéséhez hatékony sportolási lehetőségeket, amire a SUP kifejezetten alkalmas. Az idei szezonra vonatkozó bizonytalan kilátások miatt ráadásul maximum hazai nyaralást tervez a magyarok többsége. A Balaton, mint úti cél pedig mint mindig, most is az első lesz a listán.

A vevőinkkel való beszélgetések alapján azt tapasztaljuk, hogy már most sokan leköltöztek a Balaton-parti nyaralókba, és a tavalyi évhez képest is kb. háromszoros az érdeklődés a SUP sport iránt. Természetesen a jelen körülmények között mindig felhívjuk a figyelmet a fokozott óvatosságra és a biztonságos egyedüli sportolásra, esetleg a közös háztartásban élők bevonásával.

Mi jelenleg egy június (végi) szezonkezdésre, utána erős forgalomra, majd a szezon kitolódására készülünk a SUPport bázisainkon és a siófoki SUPshop üzletünkben. Az őszi, indián nyári időszakot hagyományosan eddig is kihasználtuk, megfelelő öltözékkel ugyanis a SUP sport akár négy évszakon keresztül is űzhető. Az egyik legfőbb célunk idénre, hogy a vízről is megmutassuk: a Balaton télen-nyáron menő!"

Címkék