Ától cettig bejártuk a hétvégén a Balaton partvidékét, hogy saját szemünkkel lássuk, mi történik a kijárási korlátok lazítása utáni első víkenden. Fotós beszámoló.

Még április 30-án írtuk meg a nagy hírt, hogy véget ér a két hónapra nyúlt zárlat, a kijárási korlátozásokat enyhítik vidéken. Mint később kiderült, annak ellenére, hogy Budapesten és Pest megyében maradnak a koronavírus miatt elrendelt mozgáskorlátozó intézkedések, az ottaniak is felkereshetik nyaralójukat - az általános járványszabályok betartásával (másfél méteres távolság, maszkviselés beltéren stb.). A cikket rengetegen olvastátok, osztottátok, lájkoltátok, előre látható volt, hogy a magunk mögött hagyott, kora nyáriasan meleg hétvégén sokan ellátogatnak a tóhoz.

Így is történt, a turisztikailag fontosabb helyszínek szinte tele voltak a Balatonnál. Három térséget néztünk meg vasárnap: fotósunk Balatonfüredtől Badacsonyig, egyik tudósítónk Hegymagastól Balatongyörökig, másik tudósítónk Balatonlelle és Balatonszemes között írta le, mit látott.

Füredtől Badacsonyig

Balatonfüredre a megtelt táblát ugyan nem lehetett volna kiakasztani, de az elmúlt hetekhez-hónapokhoz képest tömegnek hatott a látogatók mennyisége. Boldogan fagyizó családok korzóztak a Zákonyi utcán és a Tagore sétányon, társaságok ültek a teraszokon (amik szintén megnyithattak), a napsütésben látszólag mindenki gondtalanul örült a régiúj szabadságnak. A gondtalanság hátránya volt, hogy szinte senki sem viselt maszkot és a távolságtartásra is kevesen figyeltek. Csak remélni tudjuk, ez nem kedvez a vírus terjedésének.

Tihanyban, az apátság előtt szintén egész sokan voltak, de a nagy és szellős I. András téren azért eloszlott az emberek sokasága.

Tihany és Badacsony között, a kisebb községek során átkelve sehol sem észleltünk nagyobb embercsoportokat. A fövenyesi strandon horgászok várták a fogást, viszont az egyetlen nyitva lévő strandbüféteraszon, a Kalóznál sorban álltak az emberek az ételért.

Szinte üres volt Balatonszepezd központja, és csak pár tucatnyian sétálgattak a révfülöpi mólón és sétálóutcákon.

Badacsony más világ volt: a település hajóállomás környéki része alaposan telítődött, a parkolók tele voltak, ahogy a teraszok is. Mindenki napfürdőzött és/vagy élvezte az előszezon első lángosát vagy tisztességesen elkészített ebédjét.

Végül útba ejtettük a Káli-medence "fővárosát", Köveskált is, ahol elsőre nem tapasztaltunk tűrhetetlenül sok embert, de pl. a Káli Kövek borkertjénél minden asztal foglalt volt - nyilván részben azért, mert meleg ételt is nyújtott ezúttal a borbár.

Ideteszünk még további képeket egy lapozható galériába, lejjebb görgetve pedig elolvashatod a nyugati és déli beszámolóinkat is.

A Szent György-hegytől Balatongyörökig

Tudósítónk, Chilembu Krisztina azt írta, a Szent György-hegyen most nem volt akkora mozgás, mint a május 1-i hosszú hétvégén. A 71-es főútig sem látott több autót, mint máskor, talán a túrázók, gyaloglók voltak kicsit többen. Szigligetnél már nyitva volt a tavaly bemutatott Taco Truck, a terasza tele volt, de sorok nem kígyóztak előtte.

A bringaúton sokan tekertek, láttunk több 8-10 fős társaságot is. A györöki Szépkilátó parkolója is megtelt, Balatongyörök fagyizói, éttermei is nyitva voltak és jó félházzal működtek, de a strandon megteltek az olyan helyek, mint a Mangó Beach vagy a Parti Csóka. 

Sok volt a sétálgató, látszott, hogy az emberek egy része nem is akar csinálni semmit, csak élvezni, hogy végre kiszabadult. Ez jelentős különbség: mintha senki nem rohanna most sehova, megelégszik azzal, hogy itt van, és kész.

A strandon piknikezők, bringások, kocogók, a játszótéren egy csomó gyerek volt. Két SUP-os és három fürdőző a vízbe is bemerészkedett. Maszkot szinte senkin nem láttunk, maximum az állon lógva, a felszolgálók egy részén gumikesztyű volt. Összességében olyan volt, mint egy előszezoni napos hétvége. Tömegek nem voltak, leszámítva a bringautat, ami egy nyári nap forgalmát hozta.

A déli part is feléledt

Másik tudósítónk, Bartha Dorka a tó túloldaláról küldött helyzetjelentést. Hétvégén elég sokan voltak Balatonszemesen és Balatonlellén, a parti bringaútnál erős forgalom volt. A helyek kb. harmada volt nyitva, az éttermek, büfék, fagyizók, cukrászdák terasszal is, bár csak feleannyi asztallal, mint szokás. Lellén változó volt, ki nyitott ki: a Csülök csárdában is ültek kint emberek, a Rock Burger is pörgött, de a Márton Cukrászda zárva maradt.

Volt, ahol még csak elvitelre szolgáltak ki, de ott is elég nagy tömeg volt, hosszú sorok alakultak ki. Egyedül a kisboltokban van még szigor, Szemesen még mindig nem lehet bemenni, csak leadják a vásárlók a listát, és a boltosok összekészítik. Kesztyűt láttunk a felszolgálókon, pincéreken, de maszkot csak elvétve. De azért volt, aki hordott, Lellén a szupermarketekbe csak maszkban lehet bemenni.

A strandon is akadtak már emberek, több nagyobb társaság is volt, aki fürdött az igen kellemes vízben (ha megszokja az ember), SUP-pal munkatársunk is bement. A vitorlások kint voltak a tavon, a maradékot ekkor pakolták vízre, a teniszpályákon is folyton játszottak, a játszóterek sem voltak lezárva. Az emberek nagy része amúgy a kertjében bogarászott, füvet nyírt, pakolt, és csak egy kis sétára ment ki a partra.

Címkék