Csak nem akar megjönni a nyár a tóra: szélvihar és monszuneső tépázta az algásodó tavat, de azért jó dolgok is történtek: Veszprém jégcsarnokot kap és új balatonos videoklip jelent meg.

Roppant szeles és esős időszak van a Balaton mögött, és első pillantásra nyugodtabbnak ígérkezik az előttünk álló hét időjárása. Az Időkép szerint hétfőn még 15 fokkal indul a reggel, de nappal már 29 fok is lehet. Aztán jön a nyár első (megkésett) kánikulája: szerdán már 32 fok is lehet, majd a hétvégére apránként 28 fokra hűl az idő. Túlnyomóan napos, enyhén felhős idő várható maximum. A Balaton vize 23 fokos. 

És most lássuk, milyen új kiadványok jelentek meg, mi történt a kultúra, a fesztiválok, a strandok és sportok, az ingatlanok vagy épp a községházák világában!

Bédekker

Megjelent a We Love Balaton 2020-as útikönyve is, ami pont elfér a farzsebben, de hasznos tanácsokat ad a balatoni idő eltöltésére. (We Love Balaton)

Természet & védelme

Brutális időjárás volt a múlt hét egyes napjain a Balatonnál. Egy keddi viharban megdőlt az országos napi szélrekord, amikor Fonyódon 132,5 kilométer/órás széllökést mértek. A hétvégén pedig özönvízszerű esőzés tört rá a zalai-somogyi határvidékre, a Kis-Balaton környékén is árvizeket okozva. (24.hu; Időkép)

Egyre több a kabóca, ez a mediterrán rovar a Balaton környékén terjed, bár Tihanyban régen is jelen volt. (Veol)

Sümegen egy rekultivált, majd természetvédelmi területté nyilvánított szemétlerakóba hordták a sittet egyes önkormányzati építkezésekről a kivitelezők. A városvezetés szerint intézkednek az elhordásáról, de közben a lakosság is elkezdte odahordani az illegális szemetet. (444)

Mint előző híradónkban is írtuk, ijedség söpört végig a Balatonon a szaporodó algák miatt, ezért múlt hétfőn meg is kezdték a lepelkotrást a tó nyugati medencéjében. A Limnológiai Intézet szerint egyre nagyobb a baj, megjelentek a nyugati medencében a cianobaktériumok (kékalgák), amik toxikusak, bőrkiütést, hasmenést okozhatnak. (Index; 24.hu/MTI)

Közlekedés

227 millió forintból felújították és átadták a Csopak és a Füredhez tartozó Balatonarács felső részei közötti közutat, sőt tervezni kezdik a 73-as főút balesetveszélyes kereszteződését kiváltó körforgalmat is. A térségben idén felújították a Tótvázsony-Balatonszőlős-Balatonfüred utat is. (Veol; We Love Balaton)

Próbaüzem jelleggel két elektromos kisbusz áll forgalomba Badacsonytomajon július 13. és október 30. között, helyi buszjáratként, ingyenesen, két útvonalon. Menetrend a linken. (Badacsony.com)

25 évre Balatonkenese kezelésébe került ingyenesen a helyi hajókikötő a Baharttól, a település pedig sétahajójáratot is indított egyből. (Veol)

Épül-szépül

Nem friss hír, de most szúrtuk ki: a szentkirályszabadjai volt szovjet laktanyát, most szellemvárost megvásárolta egy magányszemély, de azt nem tudni, mi lesz a sorsa. (Nuus)

Új, részben digitális orgonát kapott a vászolyi katolikus templom, amit közadakozásból vásároltak meg. (Veol)

Letették a veszprémi jégcsarnok alapkövét a Kistó és Tüzér utcák közti telken, a csarnok maga év végére el is készül, a kiszolgáló épületeket 2023-ra fejezik be. (Veol)

Sport & strand

Felnőtt, junior és ifjúsági szinten is összemérték erejüket a legjobb hazai triatlonisták Lengyeltótiban július 22-én: a nőknél Bragmayer Zsanett, a férfiaknál Bicsák Bence nyert. (E.on közleménye)

Indulnak a Kajla körök: tanösvényeket és körtúrákat akarnak megmutatni gyerekeknek és családoknak (balatoniak is vannak, Mencshelynél és a Kis-Balatonnál), eközben a gyerekek Kajka karikákat is gyűjthetnek, miközben a Kajla útlevél is megmaradt, amivel a vasúton és hajókon is kedvezménnyel utazhatnak. Bővebb infó itt. (MTÜ közleménye)

Jógakaland néven családoknak és gyerekeknek szóló, a Balaton nevezetességeit gyerekeknek is elsajátítható jógapózokkal mixelő térképet készített Bánhidi Dóra. (Jógakaland közleménye)

Kultúra & szórakozás

Ancsika kertje néven, két év szünet után újranyitott a balatonszemesi kertmozi, ahol kisebb színdarabok is lehetnek majd a távoli jövőben. (Sonline)

A 80 éves Milos József fényképész művészportréit állították ki az almádi Pannónia Kulturális Központban, sőt Milos felajánlotta a balatonalmádi könyvtárnak a városhoz kapcsolódó felvételek negatívjait is. (Veol)

Augusztusban jelenik meg Kiss Noémi Balaton című novelláskötete, amiben a "szocializmus gazdagjainak és kisembereinek nyári világa mellett bepillanthatunk a legszegényebbek életébe, és átélhetővé válik a kor várakozó, feszült csendje". (Magvető Kiadó közleménye) 

Megemlékezést tartottak Veszprémben a híres földrajztudós, Cholnoky Jenő születésének 150. évfordulóján, a tudós szülőházánál. (Veol)

Nagy Viktor és Nemes Zoltán, a Kultkikötő szervezői meséltek egy érdekes videóinterjúban arról, a koronavírus járvány végén hogy sikerült nagy nehezen újra- meg újraszervezni az idei programsorozatot. (Kultkikötő/YouTube)

Új dallal jelentkezett Dj Titusz és Likó Marcell produkciója, a Chip Chip Chokas: a Csopak című dal költőien adja elő a balatoni nyaralás feelingjét. (MrT2s/YouTube)

Vigyázz Mélyvíz! címen vízi kiállítást nyitott Weiler Péter grafikus a Tihany Beachen: egyes képeit a kétméteres vízmélységet jelző bójákon helyezte el, néhányat pedig a parton. (Peter Weiler/Facebook)

Bor & gasztro

Lezajlott a nemzetközi VinAgora Borverseny, amin balatoni borászatok is értek el kiemelkedő eredményeket: Champion díjas pezsgő lett a Garamvári Szőlőbirtok Pannon Imperial Extra Dry-ja, szintén a Garamvárihoz került a Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak, a legjobb hazai fajtaborok között Irsai Olivér kategóriában a Fodorvin Családi Pincészet Örvényesi Irsai Olivér 2019-ét díjazták, a szigligeti Szatmári Pincészet megkapta a VinCE Magazin különdíját a VinAgora felfedezettjének, valamint a Prix VINOFED fehérboros díját 2013-as Szigligeti Zeusáért, végül szintén e díj rosé kategóriájában nyert a cserszegtomaji Romsics Bence Balatoni Kékfrankos rozé 2019-e. További eredmények itt. (Borkult közleménye)

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a magyarországi "Csopak"/"Csopaki" borok felvételének kérelmét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába. (Hvg.hu)

Idén is megjelent a Gasztrotérkép, ami applikáción is elérhető. A csapat elindítja a Green Balaton kampányt is, aminek keretében fákat ültetnek a térképen szereplő helyeken. (Balatoni Gasztrotérkép közleménye)

Biztonság

Tragédia történt csütörtökön Siófokon: egy fiatal férfi belefulladt a Balatonba, miután feltehetőleg vízibicikliről beleugrott. (Sonline)

A DRV, azaz a Dunántúli Regionális Vízmű különös animációval hívta fel rá a figyelmet, hogy ne öntsünk a lefolyóba zsíradékot (és a wc-be se dobjunk bele pl. vattát), mert eldugítják a rendszereket és óriási "csatornaszörnyeket" hoznak létre. (We Love Balaton)

Ingatlan

Nagyon meglódult a nyaralók iránti kereslet a Balatonnál (is), idén júniusban már több ingatlanhirdetést kellett levenni az Ingatlan.com-ról (a ház vagy telek eladása miatt), mint amennyi új hirdetés felkerült, ráadásul inkább a kisebb, olcsóbb telkek kelendők. Ennek köze lehet a járványhelyzethez is, az emberek nem akarnak beszorulni a városokba. (Népszava)

Faluház

Váratlanul, július 22-i hatállyal lemondott Balassa Balázs, Szigliget tavaly újraválasztott polgármestere, valamint a teljes képviselő-testület, az okot nem hozták nyilvánosságra. Érdekesség, hogy nemrég született cikk a Szigligeti Álom projektről, ami egy roppant élhető hellyé varázsolná a falut, első ütemben a közúti közlekedés lenullázásával, a település bejáratainál P+R parkolók építésével, belső buszjárattal. (HírBalaton 1; 2)

Shopping

A fővárosi Szputnyik shop egyes darabjait is lehet már kapni a három éve, Tihanyban, a Visszhang utcában megnyílt menő designboltban, Buborékban, ahol balatonos tematika mentén árulnak csecsebecséket. (SzputnyikShop.hu)

+ Heti örkényi sztori

Vádat emelt a keszthelyi járás ügyészség egy kéthelyi férfi ellen jármű önkényes elvétele miatt. A vádlott 2019. szeptember 21-én lecsapott egy keszthelyi áruház parkolójában elejtett Mercedes-sluccszkulcsra, furikázott egyet az autóval a környéken, majd visszavitte az autót mindenhol kereső tulajnak a parkolóba azzal a szöveggel, hogy „csak kerültem vele egyet”. (Zaol)

Címkék