Sok olyan történetet ismertünk már meg és meséltünk el, ahol a nagy változást egy hatalmas törés idézi elő, és végül minden jóra fordul. Szennyai Anitáé is ilyen: egy betegségből felépülve, 26 éves korában nyitotta meg a mentes tortákra és péksüteményekre szakosodott keszthelyi Lel Ki Főzdét, ami időközben sikeres cukrászdalánccá nőtte ki magát, fővárosi franchise-üzletekkel. Megnéztük a keszthelyi desszertműhelyt, ahonnan az egész történet indult.

Keszthely külső részén, a Várvölgy felé vezető út szomszédságában kis üzletsor bújik meg a házak árnyékában. Nem túl izgalmas környék, ez nem az a hely, ahová véletlenül betéved az ember. A Lel Ki Főzde pasztellszínekben pompázó belső terébe lépve azonban egy külön kis világba érkezünk. A körasztaloknál színes székek, a sarokban régi konyhaszekrény a nagymamáink bögréivel és kannáival, a falakon és a pulton pillangók és pozitív idézetek hívják fel magukra a figyelmet. Azonnal lejön, hogy itt az arra nyitott vendégek lelke is kap egy kis desszertet.

Helyet foglalunk az asztalnál, amit a Smile (azaz mosoly) szó díszít – választhattuk volna a Love (szeretet) vagy a Dream (álom) feliratot is –, állítólag mindenki épp ahhoz az asztalhoz ül le, amin az a szó szerepel, amire szüksége van aznap (a kávén kívül). Ezt már a tulajdonos, Szennyai Anita meséli nekünk, amíg elkészül a kávénk.

Itt minden süti alapból glutén-, laktóz- és cukormentes, de a legtöbb egyben tej- és tojásmentes is, a kínálat kb. fele vegán. Szinte hihetetlen, de így is készülhet citromos-túrós-erdei gyümölcsös, eperhab- és „madártej” torta vagy vegán Raffaello-golyó.

Terápiának indult, vállalkozás lett belőle

Anita 26 éves korában, négy évvel ezelőtt nyitotta meg az üzletet. A magyar-történelem szakos tanári és pénzügyi diplomás lány elkapott egy súlyos, itthon alig ismert fertőző betegséget. Az élete is veszélybe került, „élet-halál között lebegett”, felépülése után pedig már nem tért vissza korábbi munkáihoz. Miután rendbejött, kiderült, hogy gluténérzékeny. Sütni és főzni mindig is szeretett, így otthon kísérletezni kezdett, gluténmentes tortákat készített

A Facebook-oldala, ahová a házi süteményeket feltöltötte, hamar nagyon népszerű lett sorstársai körében, és egy idő után az emberek elkezdtek rendelni tőle. „Ez engem is meglepett, hogy a környéken egyáltalán van ilyesmire igény, de kiderült, hogy sok az ételintoleranciás, és hogy vannak, akik 17 éve nem ettek olyan tortát, amit nem saját maguk sütöttek” – meséli.

A cukor-, glutén-és laktózmentes torták után Anita „mindenmentes” desszerteket is sütött. A barátoktól sok pozitív visszajelzés érkezett, azt mondták, hogy észre sem lehet venni a sütiken, hogy mentesek. A sok megerősítés hatására Anita úgy döntött, hogy belevág, és megnyitja a saját cukrászdáját. Ezzel azoknak is tud segíteni, akiknek nehéz megoldani, hogy biztonsággal – vagyis teljesen gluténmentesen – tudjanak sütizni.

„Amikor az üzlet megnyílt, nem akartam hagyományos sütiket készíteni, de aztán a vásárlók jelezték, hogy lenne ezekre is igény, már ez a vonal is benne van a kínálatban” – folytatja Anita.  

„Eleinte én is féltem a saját vállalkozástól, de amikor benne van az ember, és végzi a napi teendőket, akkor nem gondolkodik azon, hogy most ebből mi lesz. Az elején csak egy cukrászdát szerettem volna, egy műhelyt, ahol tudok dolgozni, ahol süthetek, egy helyet, ami megnyugvást ad. Mert ez terápia is volt: ki tudtam teljesedni és sokkal többet értem el, mint amire számítottam”.

„Eleinte én is féltem a saját vállalkozástól, de amikor benne van az ember, és végzi a napi teendőket, akkor nem gondolkodik azon, hogy most ebből mi lesz. Az elején csak egy cukrászdát szerettem volna, egy műhelyt, ahol tudok dolgozni, ahol süthetek, egy helyet, ami megnyugvást ad. Mert ez terápia is volt: ki tudtam teljesedni és sokkal többet értem el, mint amire számítottam”.

A titkos füzettől a franchise-ig

A helyiséget egy üvegfal választja el a cukrászműhelytől, így a vevők is láthatják, hogyan készülnek a mentes torták és a szénhidrátcsökkentett péksütemények. Itt nem dolgoznak gluténtartalmú összetevővel, az egész üzem teljesen gluténmentes. Több mint 50 féle sütemény szerepel a kínálatban, de természetesen csak bizonyos számú torta és péksütemény készül egy nap.

Nyáron a gyümölcsös, könnyedebb desszertek, télen inkább a csokis, gesztenyés, diós torták népszerűek. A ribizlis kókusztejes tejberizs-torta és a rumos csokis-meggyes, gesztenyés krémes lett nálunk a befutó, de több alkalom kellene, hogy mindent megkóstoljunk, a mentes sütik ugyanis elég laktatók. Az alapanyagok miatt magasabb az áruk, de egyszerre kettőnél többet szinte lehetetlen belőlük megenni egy nyári napon.

Külön pultot kaptak a glutén- tej- és cukormentes kekszek, linzerek, ezeket kimérve lehet hazavinni. A recepteket Anita írja – és megtudtuk, hogy létezik egy titkos füzet, amiben ezek szerepelnek –, de a cukrász kollégák is hoznak ötleteket. A Lel Ki Főzdében nem használnak aromákat, margarint, pasztákat és térfogatnövelőket, Anita mindent úgy készít, mint otthon. A gyümölcsöket és az üzletben kapható szörpöket hazai termelőktől vásárolja, a kókusztejszín viszont Indonéziából érkezik, mert itthon még senki nem készít ilyesmit.

Egyre több esküvői megrendelést kapnak, nagy tortákra és apró süteményekre egyaránt, hiszen most már minden lagzin több olyan vendég van, aki gluténérzékeny, cukorbeteg, vagy laktózintoleranciás, ezért a párok már rájuk is gondolnak, meséli Anita.

A mentes sütik már nemcsak Keszthelyen érhetők el: nyílt egy-egy Lel Ki Főzde Zalaegerszegen és Nagykanizsán is, ide a keszthelyi műhelyből szállítják a süteményeket. Már van egy franchise-üzlet Budapesten, és folyamatban van a második franchise megnyitása is.

Anita tanfolyamokat is tart, hogy segítsen azoknak, akik otthon szeretnének mentes tortákat készíteni, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá, milyen termékeket használjanak. Mert ha otthon kísérleteznek, sokszor nem lesz jó a végeredmény a helyettesítő alapanyagokkal. „Fontos, hogy legyen az embereknek sikerélményük” – teszi hozzá Anita.

Közben érkeznek a vendégek, fogynak a Kinder Maxi King, Epres Milka, vegán Ferrero-torták, mindenmentes zsemlék és aprósütik. Sok a mosoly, kevesebb a stressz és a rohanás. Lehet, hogy a rózsaszín Smile asztaldísz az oka, de az is lehet, hogy valami más. Legközelebb a Dream asztalnál teszünk egy próbát. 

Címkék