A nyár célegyenesére fordult a Balaton, ahol az elmúlt héten is rengeteg érdekesség történt az algásodás friss híreitől az új veszprémi miniszoborig.

Elég kemény héten van túl a Balaton időjárásilag. Hétfő este méretes peremfelhős zivatar csapott le a vidékre, majd kedden-szerdán is folytatódott az esős idő, olyannyira, hogy Balatonakalin 100 milliméterhez közelített a lehullott eső mennyisége. A hétvégére megjött a kánikula, ami pont hétfőtől fog picikét enyhülni az Időkép szerint. Így is 17-19 fokos reggelekre, 29-33 fokos nappalokra (kedd lesz a legmelegebb, szerda a leghűvösebb) lehet számítani, majdnem minden nap záporok-zivatarok öntözhetnek meg minket a napos-felhős idő mellett. A hétvégén 30 fok alatt maradhatnak a maximumok. A Balaton vize 27 fokos.

Vírus

Ismét kiújulóban országosan a koronavírus-járvány. A Balaton közelében Pápán jelent meg egy gócpont (a tisztifőorvos szerint 22 esetet regisztráltak), valamint a siófoki kórházban is koronás lett egy beteg és egy ápoló – emiatt látogatási tilalom is lépett életbe az intézményben. (RTL Klub/Híradó; 24.hu)

Természet & védelme

Komoly probléma az algásodás: idén még nem kellett megtiltani a fürdőzést, de egy hosszabb meleg időszak ennyire súlyos helyzetet is okozhat. Az okok feltárására több tudományág összefogására és több pénzre lenne szükség. Ha érdekel, miből áll össze a balatoni iszap, kattints a második linkre! (24.hu; Dívány)

Jobban oda kéne figyelnünk, milyen növényeket ültetünk a kertünkbe, valamint hova dobjuk a lemetszett részeit, ugyanis sok egzotikus fajtából káros özönnövény lehet, mint a parlagfű. (24.hu)

Elszaporodtak a vaddisznók a Balatonnál, Szepezden bejárnak a kertekbe is, a lenti videón is egy ilyen eset látható. A szakértők azt javasolják, ha valaki ilyesmit lát, hivja a 112-t, az illetékes vadásztársaságot és/vagy vadászhatóságot. (Infostart

Közlekedés

Egy óra parkolás lesz csak ingyenes augusztus elejétől a veszprémi Balaton Pláza mélygarázsában, automatáknál lehet rendezni a cechet. (Veol)

A DÉLI -> PARTI sebesvonatok egy részén nagy befogadóképességű kerékpárszállító vagonokat állított forgalomba a MÁV, de a Budapest-Székesfehérvár közti G30-as vonatokhoz is csatolnak ilyeneket hétvégéken. Egyes vonatokon a kerékpárok helyjegyfoglalása se lesz kötelező, részletek a linken. (Info Hódmezővásárhely)

Sport & strand

Rekordot jelentő, több mint kétezer nevezés érkezett a vasárnap tartandó Balaton-átevezésre. Nevezni a helyszínen vagy interneten is lehet. (Sonline)

Kultúra & szórakozás

Balaton-környéki zsidó emlékek nyomában – két keréken címmel jelent meg egy "praktikus könyv túrázóknak", a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület gondozásában. Ezen a linken átfutható a kiadvány. (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közleménye)

A Garten és a Zámbó Műterem és Galéria szervezésében augusztus 14-ig megtekinthető Szöllősi Géza kiállítása Mesék a fiúszobából címmel Csopakon. Szöllősi a füredi TOP10 kiállításról lehet ismerős, rovarszobrait állította ott ki. (Veol)

Tungli Zsuzsa felnagyított grafikai alkotásaiból Városálom címmel nyílt kiállítás a veszprémi Budapesti úti aluljáróban. (Vehir)

88,5 milliárd forintot kap Veszprém a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa projektre az államtól, aminek jelentős részét, 39 milliárdot a katolikus egyház kap a Várnegyed kezelésében lévő épületeinek felújítására. (Veszprém-Balaton 2023 közleménye)  

Még mindig veszprémi hír: Kolodko Mihály új miniszobrot hagyományozott a városra, az Ernő névre keresztelt őr-szobor után az ideiglenesen Utcazenésznek hívott mini plasztika került ki a Hangvillával szemközti kis térre. (Veszprémkukac)

Megtartják ugyan a járvány ellenére az idei Veszprémi Utcazene Fesztivált, de rengeteg programpontot törtöltek, így a 12 színpad sem lesz a helyén, a nemzetközi koncertprogram is elmarad, de a Food Truck Show-t megtartják, és négy ponton felléphet 20 utcazenész(csapat) az Óváros téren és környékén. (Veol)

Bor & gasztro

Kurta és kedves riportban ír a Reuters hírügynökség Szekér László balatonboglári, igazi oldschool fagylaltozójáról, ahol minden fagyi természetes összetevőkből készül és gombóca pusztán 200 forint. (Reuters

Elmarad a 44. Bolgári Szüreti Fesztivál és a csopaki Bakony-Balaton Gasztroünnep is a koronavírus miatt. (Sonline; Veol)

Turizmus & szállás

Teltházas lesz az augusztus 20-i hétvége a Balatonnál, 70-90 százalékos telítettséggel működnek a szállások, 6 százalékkal nőtt az aktív foglalások száma tavalyhoz képest, Siófok, Balatonfüred és Hévíz a legnépszerűbb települések ilyen szempontból, Siófok-Balatonszéplak pedig a legdrágább a Szállás.hu adatai szerint. (Forbes)

Biztonság

Átfertőtlenítették a siófoki-kiliti ivóvízhálózatot a DRV Zrt. szakemberei, így ismét forralás nélkül iható a csapvíz a városrészben. Hogy a Pseudomonas-szennyezettséget megelőzzék, felderítik az illegális rákötéseket, valamint újfajta szelepeket építenek a rendszerbe. (DRV közleménye)

Kérdezz-felelek alapú chatbottal bővült az ÉletMentő applikáció, amihez tabletekkel a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata is be tud kapcsolódni. Ahogy ez a projekt is a Vodafone-hoz kapcsolódik, úgy az is, hogy Siófokon is bekapcsolták az 5G-szolgáltatást. (Sonline)

Augusztus 1-én életbe lépett a siófoki szesztilalom, a boltok éjjel nem árulhatnak alkoholt és közterületen tilos szeszt inni. Ennek ellenére az első ilyen szombaton tele volt a Petőfi sétány, a boltok pedig betartották a tilalmat, nagyobb balhé nem volt. (Siófoki Hírek)

Köz & élet

Nincs szükség országos népszavazásra a Balaton és a szabadstrandok megőrzése miatt, a Balatoni Szövetség álláspontja szerint a településekre kell mindezt bízni. (Demokrata/MTI)
 
Ismét nyilatkozott Balassa Balázs szigligeti polgármester, bár lemondása okairól nem akart beszélni, annyi mondott el, hogy teljesen ki szeretne vonulni a közéletből. (Magyar Hang)

Címkék